Nova pravila življenja – začni že danes

Novi časi pišejo nova pravila življenja. In ne, ni ti treba svojih vrednot postaviti na glavo.

29. 1. 2009

Najpomembnejše pravilo življenja, ki ga piše tretje tisočletje, je: Bolj ko boš prilagodljiva in bolj ko boš poslušala sebe, lažje boš preživela vse preizkušnje in brodolome današnjega sveta. Sledi svojemu srcu, in če čutiš, da je babičinim nasvetom še vedno dobro slediti, jim sledi.

Če se ti zdijo nasveti prijateljic ali sodelavk zastareli, se ne obremenjuj s tem, da njihov pogled na življenje ni enak tvojemu. Najbolj pomembno je, da slediš temu, kar čutiš, seveda tako, da upoštevaš tudi svojo okolico, pa naj gre za ljudi, stvari ali naravo.

Na Cosmu smo zate pripravili nekaj nasvetov, ki ti lahko olajšajo pot po tretjem tisočletju, po kateri pa prav vsi hodimo prvič.

1 Ne potrebuješ več pet- in deset­letnega načrta

Če se ti zdi, da bo tvoje življenje lažje, če se boš držala svojih dolgoročnih načrtov, se jih drži. A ker je svet postal tako nepredvidljiv, te lahko vse skupaj pahne v občutke nemoči ali celo globoko depresijo. “Dobro je, da si v življenju postavljamo cilje, vendar nas včasih omejujejo, če se jih držimo kot pijanec plota.

Včasih se je dobro prepustiti priložnostim, ki nam jih življenje prinese, vendar bodimo pri tem pozorni, da ne skrenemo z okvirno začrtane poti. Saj veš, poti do ciljev je več in vsaka je lahko prava,’’ pravi Katja Bizjak, soc. pedagoginja in vodja delavnic za poslovni in osebni uspeh, ter dodaja: “Ne pozabi pa na to, kam želiš iti.’’

2 Tvoje zasebno in poslovno življenje sta prepredena

V službi preživiš skoraj ves dan, za prijateljevanje zmanjkuje časa, poleg tega so v službi okrog tebe zanimivi ljudje, ki jih zanimajo enake stvari, drugače se ne bi znašli vsi skupaj na istem mestu. Če začutiš do kakšnega sodelavca simpatijo in željo po prijateljstvu, mu to tudi pokaži. “Boljši in pristnejši odnosi s sodelavci pripomorejo k boljšemu počutju na delovnem mestu.

In ker tam preživimo dobršen del svojega dneva, je to še toliko bolj pomembno,’’ pravi Katja Bizjak in obenem opozarja: “Tako kot v vseh drugih odnosih pa se sami odločamo, kolikšen del sebe smo pripravljeni razkriti drugim. Zanesi se na svoje notranje občutke!’’ Vedno se zavedaj, da lahko vsak sodelavec prijatelj nekoč postane tvoja velika konkurenca pred budnimi očmi nadrejenih ali tvoj šef.

3 Ni si ti treba postriči las, če delaš kariero

Da bi včasih lahko zasedla odlično delovno mesto, si potrebovala odličen življenjepis in frizuro kot Hillary Clinton. Če imaš čudovite lase, jih za v službo ne spni v strogo figo le zato, da bi prikrila svojo ženstvenost, pa tudi dolgočasnih kostimov ti ni treba nositi, le da bi pokazala, da si kos poslovnim nalogam.

Če se oblečena v strogo poslovno žensko ne počutiš dobro in si taka le, ker misliš, da moraš biti, podari svojo uniformo Karitasu. Bizjakova pravi: “Najboljša boš takrat, ko boš taka, kot si. Če si ženstvena, izrazi svojo ženstvenost, saj to ne pomeni, da se boš za v službo oblekla, kot bi š la na petkovo zabavo. Trgovine imajo veliko izdelkov, ki ti omogočajo kombiniranje poslovnega in casual stila. Bodi to, kar si!’

4 Tvoj sodelavec je lahko tudi tvoja velika ljubezen

Te vedno bolj vleče k postavnemu in zabavnemu sodelavcu in se ti zdi, da to ni le š e ena površ na simpatija? “Ljubezen ne izbira ne časa ne prostora,‘‘ pravi ustanoviteljica druš tva Simbioza in terapevtka Aleksandra Kralj ter dodaja: “Če podjetje, v katerem si zaposlena, nima posebnih pravil glede narave medosebnih odnosov med sodelavci, je odločitev, ali boš tvegala ljubezen s sodelavcem, izključno tvoja.‘‘

Pa vendar dobro premisli, preden se spustiš v zvezo s sodelavcem. Kraljeva ti svetuje: “Preden se prepustiš čustvom, se najprej prepričaj, da gre res za močna čustva, in ne trenutno zagledanost. Če si v sodelavcu resnično našla ljubezen svojega življenja, je vredno tvegati. Če bo razločevanje med zasebnim in poklicnim odnosom prezahtevna naloga, službo še vedno lahko zamenjaš, gospoda Pravega pa ni tako lahko najti.“

Kljub vsemu Kraljeva predlaga previdnost: “Praksa kaže, da se ni pametno zapletati s sodelavcem – največkrat se tovrstne zgodbe končajo precej slabo. Ko se stvari zapletejo, je izredno težko še naprej delati skupaj in mnogo jih tega ne zmore.’’

S sodelavcem, ki je obenem tudi moški tvojega življenja, pa vseeno prisluhnita le sebi: “Kaj bodo drugi rekli na vajino zvezo, naj te ne skrbi preveč, ker sama odločaš o sebi. Kljub temu pa v delovnem okolju ostajajta profesionalna in ne razkazujta svojega odnosa. Nežnosti in seveda nesoglasja, ki prej ali slej pridejo, sodijo v vajino zasebno življenje,’’ pravi Kraljeva.

5 Očki, ki ostanejo doma z dojenčkom, niso copate

Postala si mamica, obožuješ svoje novo poslanstvo, a močno te vleče tudi v poslovne vode. Obenem se je tvoj mož zdaj popolnoma raznežil in naenkrat je postal pravi očka, kuhar, gospodinjec in crkljivec, vloga očeta pa mu odgovarja veliko bolj kot vsakodnevni sestanki v službi.

Izkoristita očetovsko porodniško: “Če obema dogovorjene vloge ustrezajo, je to popolnoma vajina odločitev. Pomembno je le to, da oba res delata to, kar čutita, da nobeden od vaju ni prisiljen v neko vlogo, ki je ne želi,’’ pravi Bizjakova.

6 Tvoja družina ni več najpomembnejša

“Vsaka ptica enkrat odleti iz gnezda. Razumljivo je, da si zdaj ustvarjaš lastno življenje, to pa s seboj prinese tudi to, da družini ne posvečaš več toliko časa in pozornosti, kot si ga prej,’’ pravi Kraljeva in dodaja: “Kljub temu pa je družina tvoja korenina in tvoje zavetje, za kar se splača malo potruditi. Telefonski klic in spletno sporočilce ti res ne vzamejo veliko časa. Pomembna je pozornost, s katero svojim sporočaš, da misliš na njih.’’

7 Pred veliko težavo lahko zbežiš

Seveda je treba premagovati življenjske preizkušnje in težave reševati sproti. A včasih to preprosto ne gre in zdi se ti, da si vedno bolj zapredena v pajkovo mrežo velikega problema, pa naj gre za službo, odnos s fantom ...

“Ko smo preveč globoko v problemu, se izgubimo in ne vidimo več ven. Zato pogosto pomaga, da se od problema odmaknemo in nanj pogledamo iz različnih zornih kotov – takrat slika postane jasnejša in lahko najdemo rešitev, na katero prej nismo niti pomislili,’’ pravi Bizjakova in dodaja: “Karkoli ti pomaga, je dobro zate. To je lahko tek, kvačkanje ali pa daljše potovanje.’’

8 Ni ti treba kupiti stanovanja, da boš odrasla

Če se bojiš gromozanskega kredita, si ga ne moreš privoš čiti ali pa ti preprosto odgovarja živeti v najemniškem stanovanju, to še ne pomeni, da nisi samostojna ženska.

“Odrasla in zrela si takrat, ko zavestno sprejemaš odločitve in stojiš za njimi. Če je torej tvoja odločitev živeti v najemniškem stanovanju in se tam dobro počutiš, ti ni treba narediti nečesa, kar od tebe pričakujejo drugi. Najpomembneje je, da slediš sebi,’’ pravi Bizjakova.

9 Zveza lahko preživi tudi po prevari

“O svojem življenju odločaš sama in ti si tista, ki bo izgubila ali pridobila. Tega v tem trenutku ne moreš vedeti. Lahko pa slediš svojemu občutku: če je med vama globoka ljubezen, sta pripravljena začeti na novo in če misliš, da si sposobna odpustiti prevaro, ne vidim ovir, zakaj vama ne bi dala še ene priložnosti,’’ pravi Kraljeva in opozarja, da se vpraš aj, ali želiš ostati z njim zato, ker je on moški tvojega življenja, ga ljubiš in sprejemaš kljub prevari, ali z njim ostajaš , ker se bojiš ostati sama.

“Če je iskren odgovor, da se bojiš ostati sama, to res ni razlog, da ostaneš z njim. Prevara je samo še dodaten razlog, da ga zapustiš, in to čim prej,’’ pravi Kraljeva in dodaja: “Skok čez plot je ena najtežjih preizkušenj za partnerski odnos. Zelo težko je vzpostaviti ponovno zaupanje, vendar ni nemogoče. Ne glede na to, da paru uspe ponovno postaviti temelj njunega odnosa, pa madež ostane za vedno.’’

Pravila, ki jih postavlja življenje

Socialna pedagoginja Katja Bizjak, vodja delavnic za osebnostni in poslovni razvoj ter ustanoviteljica Peskovnika, pravi:

  • Nič ti ni treba, vse pa lahko.
  • Prav in narobe ne obstaja – prav je tisto, kar je zate prav in ustreza tebi.
  • Če si zadovoljna sama s seboj, si zadovoljna tudi s svetom okoli sebe.
  • Družba postavlja pravila, kako naj bi se živelo, toda vsi smo si različni, kako naj potem živimo po enakih pravilih?

Za strokovno pomoč pri pisanju članka se zahvaljujemo Katji Bizjak, soc. pedagoginji in vodji delavnic za osebnostni in poslovni razvoj (www.peskovnik.org) ter Aleksandri Kralj, terapevtki, avtorici knjige vražji zakonci in ustanoviteljici društva simbioza (www.simbioza.si).

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri