Nova baletna premiera Silfido

SNG Opera in balet Ljubljana bo 8. marca na odru predstavila novo baletno premiero Silfido (La Sylphide) Augusta Bournonvilla.

24. 2. 2011

Koreografijo za balet je naredil Frank Andersen, ki se je rodil leta 1953. Izobraževal se je v baletni šoli Danskega kraljevega gledališča.

Silfido plešejo Tjaša Kmetec, Rita Pollacchi in Regina Križaj, Jamesa Lukas Zuschlag, Petar Đorčevski in Yuki Seki, Madge pa Tomaž Horvat in Nena Vrhovec Stevens.

Silfida (La Sylphide) je v svetovni baletni zakladnici eden prvih večjih romantičnih baletov, vsekakor pa eden najstarejših, ki se še danes uprizarja.

Zgodba temelji na romantičnih načelih, natančneje na zgodbi Charlesa Nodiera Trilby ou Le Lutin d’Argail, v kateri silf – bajeslovno bitje – očara mlado kmečko dekle. Libreto za balet je napisal Adolphe Nourrit in ga preoblikoval tako, da silfida očara mladega fanta ter ga popelje v neskončni svet sanj. Zgodba nas popelje na Škotsko k mlademu kmečkemu fantu Jamesu, ki ga tik pred poroko zapelje silfida. James ji sledi v čarobni domišljijski svet, z njegovim popotovanjem pa se začne tragična zgodba o mladeniču, ki za pravo ljubezen tvega življenje.