Nora spoznanja o ženskah

Psihologi, sociologi in drugi znanstveniki, ki so pod drobnogled vzeli ženske navade, tipične reakcije, skrivnosti in druge drobne trike, ki se jih sploh ne zavedamo, s tabo delijo neverjetne in zanimive informacije ter dejstva, ki ti bodo odprla oči in spremenila tvoj pogled nase.

29. 7. 2010

Kako se pravilno odločiš

Nekatere odločitve niso mačji kašelj. Težko je, če se moraš odločiti za eno od dveh prijetnih stvari, še težje pa je, če izbiraš med slabim in slabšim. Ko boš naslednjič razpeta med dvema možnostima in si razbijala glavo, katero pot naj ubereš, se osredotoči na eno samo samcato preprosto vprašanje:

"Kaj od tega me bo bolj osrečilo?" v pozitivni situaciji oziroma: "Kaj me bo manj prizadelo?" v negativni. Če takole pošteno premisliš, na stran odrineš morebitna mnenja drugih ter druge dejavnike, ki sicer lahko vplivajo nate, vendar ti niso nujno pisani na kožo. Za pravilno odločitev je pametneje, če prisluhneš svoji glavi in srcu.

Slovenska 'ženska' statistika

Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije (www.stat.si) smo izbrskali nekaj zanimivih podatkov:

 • ženske v povprečju živimo 9 let dlje kot moški,
 • pred desetletji je imela višje- ali visokošolsko izobrazbo vsaka 50. ženska, danes vsaka peta,
 • med vpisanimi na fakultete in druge visokošolske zavode je 60 % deklet in 40 % fantov,
 • med vsemi direktorji in menedžerji v Sloveniji je dobrih 30 % žensk,
 • konec lanskega leta je bilo med brezposelnimi manj žensk kot moških,
 • med ženskimi imeni so najpogostejša Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca.

Kateri izziv je najbolj mamljiv?

a) Adrenalinski bungee z vrha stolpnice.

b) Nazdravljanje pred veliko množico ljudi.

c) Tvegana naložba kupčka denarja v delnice.

č) Projekt, v katerem lahko uspeš ali pogoriš.

Kaj razkriva tvoj odgovor?

Če si označila a), svoje telo rada izpostavljaš tveganju. Si neodvisna oseba, ki vznemirljivost doživlja ob preizkušanju svojih fizičnih meja. Nasprotno pa so ti všeč izzivi, ki vključujejo socialne stike.

Če si obkrožila črko b), si človek, ki je rad v središču pozornosti in ima vpliv na druge.

Se najbolj strinjaš z izbiro c)? To pomeni, da se bolje počutiš, če tvegaš s svojim premoženjem, in ne s svojo osebnostjo.

Odgovor č) pa je znak, da se ne bojiš izzivov na delovni ravni ter da si nadvse samozavestna glede svojih intelektualnih sposobnosti.

Miselna igra za dve sekundi

Še preden prebereš spodnje besedilo, na hitro – v sekundi ali dveh – preleti obraze v fotogaleriji.

Zelo verjetno je, da so se ti oči ustavile na fantu z jeznim izrazom, čeprav je edini v šopku prijaznih in nasmejanih obrazov. Nenavadno, kajne? Niti ne, če poznaš ozadje.

Vzrok za to se skriva v dejstvu, da so tvoji možgančki naravnani tako, da povsem nehote najprej opazijo, kar je v tvoji okolici slabega ali neprijetnega, šele nato pa preverijo, ali je v bližini tudi kaj simpatičnega.

Gre za mehanizem, ki te posvari o bližajoči se nevarnosti oziroma te opozori, da moraš biti v pripravljenosti, saj se lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Kot odbijajoče lahko prepoznaš tudi vedenje kakšnega frajerja, ki bi rad naredil vtis nate, pa se je tega lotil z napačnim pristopom, ki ga tvoji možgani razumejo kot nevarnost.

Vsekakor je vredno premisliti, ali boš verjela svoji intuiciji ali pa boš zaupala njemu in mu dovolila, da se ti pokaže še v kakšni drugi luči.

Imaš raje mucko ali kužka?

Ja, tudi izbira domačega ljubljenčka lahko kaj pove o tvoji osebnosti – nekateri namreč pravijo, da lastniki mačk oziroma psov postanejo zelo podobni svojim živalim.

 • Ljubiteljica mačk

Zasanjana, zaskrbljena, radovedna, občutljiva.

 • Ljubiteljica psov

Prilagodljiva, vztrajna, komunikativna, odkrita.

Nakupovalna 'osemletka'

Mednarodne raziskave kažejo, da povprečna ženska Zahodnega sveta do 63. leta starosti za nakupovanje porabi osem let svojega življenja. V enem letu si privoščimo:

 • 301 x obisk trgovine
 • 84 x nakupovanje hrane
 • 30 x nakupovanje oblačil

Resnica o ljubosumju

Znanstveniki z univerze v ameriški zvezni državi Delaware so dognali, da ljubosumje resnično zamegli glavo. V raziskavi so sodelovali pari – ženske so morale iskati slike pokrajin, moški poleg njih pa slike vročih deklet.

Bolj ko so bile ženske vznemirjene zaradi slik, ki so jih gledali njihovi spremljevalci, manj natančno so opravile svojo nalogo. Z drugimi besedami: ko si ljubosumna, ne moreš razumno misliti. Spomni se tega, preden naslednjič zakuhaš prepir z dragim.

Vroča literatura

Če so moški že od nekdaj nori na erotične filme, je zdaj čas, da se punce navdušimo nad ... erotično literaturo. No, v svetu ta trend dejansko že osvaja predstavnice nežnejšega spola in jih spreminja v seksi poželjivke. Ni pa le obet vroče vsebine razlog, da ženske rade posegajo po tovrstnih romanih – znanstveniki menijo, da močno privlačijo že naslovi teh knjig, ki trkajo na skrite ženske želje.

Le katera ne bi hotela jezditi Na hrbtu črnega žrebca (Azra Širovnik), pokukati v Intimni dnevnik londonske prostitutke (Belle de jour), iti v Klub Fantazija (Joan Elizabeth Lloyd), se poglobiti v Žgečkljive zgodbe (Marie Gray) ali svojemu ljubimcu ukazati "Poigraj se z mano" (Suzanne Forster)? Poletje je več kot primeren čas, da sama preveriš, zakaj ti naslovi povzročajo poplavo med nogami.

Zanimive skrivnosti, ki jih izdaja tvoja postelja

Postelja ni le prostor, kjer se dogajajo najbolj vroči trenutki tvojega življenja, je tudi tvoje ogledalo. Med slikami v fotogaleriji izberi tisto, ki je najbolj podobna tvoji, in preveri, kaj meni psiholog Sam Gosling (snoopology.com).

Če si zagovornica minimalistične dekoracije, si verjetno brez predsodkov. Ker se ne maraš skrivati za nepotrebnimi podrobnostmi, si v odnosu do drugih tudi odkrita in neposredna.

Žensko urejena postelja razkriva, da si želiš razvajanja. Posteljnino v močnih barvah izberejo punce, ki rade hodijo ven, tiste, ki uživajo v središču pozornosti, pa obožujejo detajle.

Čustvena in zvesta je lastnica postelje, ki jo krasi starinsko vzorčasto pregrinjalo. Če si izbrala to sliko, zelo ceniš ljudi v svoji bližini, zlasti skrbno pa neguješ prijateljstva.

Nepospravljena postelja je znak, da si nekoliko neorganizirana, poleg tega nakazuje tudi to, da si oseba, ki se ne zapiči v nepomembne malenkosti. Si sproščena, spontana in prilagodljiva.

So skrivnosti pri tebi varne?

60 % moških zagotavlja, da skrivnosti, ki jim jih zaupajo prijatelji, nikoli ne izdajo. Enako pravi tudi
67 % žensk – pa naj še kdo reče, da smo glede tega manj vredne zaupanja kot moški.  Vir: www.najdi.si.

Moč počitka

Čedalje bolj jasno je, da je siesta nadvse zdrava navada. Ne le da se spočije tvoje telo, tudi za možgane ima počitek sredi dneva enak učinek, kot bi pritisnila na gumb za popolno osvežitev.

"Znanstveniki so podali hipotezo, da je spanec nujno potreben za kratkotrajno brisanje spomina v človeških možganih. Popoldanski počitek torej lahko pomaga našim možganom narediti prostor za nove dnevne informacije," so zapisali na spletnem portalu n-tv.si.

Če je pred teboj pomemben popoldanski ali večerni dogodek, ki bo od tebe zahteval zbranost, poskrbi za kratek dremež (ne daljši od 20 minut) in v preostanku dneva boš kot prerojena.

Razvozlaj svoje skrite potrebe

Oglej si kraje, ki jih lahko obiščeš med počitnicami. Kam bi ta hip najraje odšla?

 • V objem gorskega miru

Tvoje življenje je trenutno najbrž precej napeto in stresno. Organiziraj si odmor, preberi zabavno knjigo, sprosti se s športom in glasbo.

 • V živahno velemesto

Potrebuješ nekaj pestrega dogajanja, saj se ti zdi, da vsi okrog tebe živijo v počasnem posnetku. Povabi prijateljice na nor dekliški večer.

 • Na sanjsko peščeno plažo

Želiš si udobje in priložnost za uživanje. Razvajaj se z manikiro, lepotnim tretmajem, rajsko kopeljo, masažo ali z nebeškim sladoledom.

Je tvoja roka mlahava kot ribji filet?

Prvi vtis je največkrat odvisen (tudi) od načina rokovanja. Naj te za začetek vprašamo, kaj se ti zdi prijetneje stisniti: konkretno, močno roko ali nekaj mlahavega, kar še najbolj spominja na poginulo ribo?

Dokazano je, da se ljudje, ki močno stisnejo roko, v očeh drugih pokažejo samozavestnejši, bolj prepričani sami vase, sposobnejši in bolj vredni zaupanja kot tisti, ki se rokujejo mlahavo. To velja tudi na delovnem mestu – ženske s trdnim stiskom roke zasedajo višje položaje in so bolj izenačene s svojimi moškimi kolegi. In kako dosežeš odločen stisk roke? Uporabi celo dlan, in ne le prstov, srednje oziroma močno stisni in stisk zadrži nekaj sekund.

Seksi način za bujenje možgančkov

Fantaziranje o seksu prebudi tvoje analitične sposobnosti. Sanjarjenje o ljubezni pa poveča zmožnost širšega dojemanja.

Manca Kraševec