Nogomet - pravila igre: Kaj je to ofsajd?

Nogomet velja za najbolj priljubljen šport na planetu, zaradi česar tej atraktivni moštveni igri z žogo pravijo tudi 'najbolj pomembna postranska stvar na svetu'.

14. 7. 2012

Medtem ko nogomet za zabavo, ki ga igrajo otroci na dvoriščih in ulicah, odrasli pa na rekreativnih površinah in občasno na piknikih, še prenese bolj ohlapna pravila, pa tekmovalni nogomet poteka po nadvse natančno določenih pravilih.

Gre pravzaprav za zbirko 17 pravil, ki jih je sestavil Mednarodni odbor za nogomet (IFAB). V ta pravila so zajeti vsi vidiki igre: vse od natančno določenih dimenzij igrišča in njega oznak, vrste, velikosti in teže žoge, števila v igro vključenih igralcev, poteka igre, vloge sodnikov in njihovih pomočnikov, pa tudi fair playa, prekrškov in kaznovanj.

In medtem ko je tudi nam, puncam, hitro jasno, kakšen je osnovni namen igre, t.j. brcniti žogo v nasprotnikova vrata, pa ima v zbirki omenjenih in načeloma jasnih pravil tekmovalnega nogometa mesto tudi eno najbolj zagonetnih pravil nogometa: pravilo ofsajda. Prav poznavanje tega pravila do neke mere že loči poznavalca od nepoučenega. In prav zato nogometni navdušenci tako radi dražijo novince z vprašanjem: 'Pa ti sploh veš, kaj je to ofsajd?'

No, in da boš odslej to vedela, si bomo iz knjižne novosti Nogomet - pravila igre, ki je pred kratkim izšla pri Tehniški založbi Slovenije, podrobneje pogledali prav to pravilo.

Kaj je to ofsajd?

To pravilo je v tekmovalnem nogometu najtežje, a hkrati zelo pomembno, saj preprečuje 'divjim lovcem', da bi le čakali za obrambo na priložnost za strel.

Igralec ni v ofsajd položaju:

 • če je na svoji polovici igrišča,
 • če je poravnan s predzadnjim nasprotnikom
 • ali če je poravnan z zadnjima dvema nasprotnikoma,
 • prav tako ni ofsajda, če igralec prejme žogo neposredno iz udarca od vrat, vmetavanja (izvajanje avta) ali udarca iz kota.

Igralec je v ofsajd položaju:

 • če je bližje nasprotnikovi prečni črti kot žoga in predzadnji nasprotnik!

Sliši se enostavno, pa vendar (hja, saj pravimo - se že komplicira):

 • če je nekdo v ofsajd položaju, to samo po sebi še ni prekršek (veliko ljudi namreč pozablja, da se ofsajd položaj presoja v trenutku, ko soigralec poda žogo).

ofsajd

Igralec v ofsajd položaju je kaznovan le, če je bil v trenutku, ko se je žoge dotaknil ali ko je z njo igral eden od soigralcev, po mnenju sodnika vključen v aktivno igro:

 • z vplivom na igro,
 • z vplivom na nasprotnika,
 • s pridobitvijo prednosti v tem položaju.

In kazen? Zaradi ofsajda bo sodnik dosodil indirektni prosti strel za nasprotno ekipo s položaja kršitve.

Ali povedano malce bolj enostavno, ofsajdu se je moč ogniti, če si igralec zapomni tri preprosta pravila:

 • 1. ostani za žogo,
 • 2. med tabo in golom morata biti vsaj dva nasprotnika,
 • 3. če si v ofsajd pložaju se izogni igri.

Bo šlo?

Priporočamo!

Čudovito darilo za nogometne navdušence ali tiste, ki bodo to šele postali!

Knjiga Nogomet - pravila igre na zanimiv, domiselen in izviren način razloži vse, kar je mogoče vedeti o nogometu, nazorne zgibanke in interaktivne razlage pa bodo osvetlile tudi najbolj zapletene vidike te najbolj priljubljene igre na svetu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri