Noči v Stari Ljubljani 2011: Sozvočje različnosti

V četrtek, 25. avgusta, se v Ljubljani odpre 23. mednarodni glasbeni festival, ki bo na 13 različnih prizoriščih pestril utrip Stare Ljubljane vse do 27. avgusta.

24. 8. 2011

Tradicionalni mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, je ena največjih kulturnih prireditev v Ljubljani, ki v staro mestno jedro vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz različnih delov Slovenije in tujine.

Na več kot 30 brezplačnih dogodkih se bo v treh dneh predstavilo 191 vrhunskih domačih in tujih glasbenikov iz 17 držav sveta. Program je zasnovan predvsem na etno in jazz glasbi in je namenjen obiskovalcem vseh generacij. Uveljavljen festival letošnje leto poteka pod sloganom Sozvočje različnosti.

Uradna otvoritev 23. edicije festivala bo v četrtek, 25. avgusta, ob 20.30 uri, na Mestnem trgu pred Magistratom.

Nastopila bosta ena najprepoznavnejših literarnih ustvarjalk v Sloveniji Svetlana Makarovič in Madžarski nacionalni ciganski orkester z literarno glasbenim dogodkom Zvezda nad goro. V primeru dežja bo otvoritev v Unionski dvorani.

Raznovrstnost, ki bogati

V sozvočju različnosti, letošnji festivalski temi, bodo odzvanjale skladbe raznovrstnih glasbenih slogov in njihovih prepletov, začinjene z različnimi kulturnimi izročili.

V vrsti tujih izvajalcev gre posebej izpostaviti francosko - vietnamskega izvajalca Tran Quang Haija, vodilno ime na področju alikvotnega petja in igranja z žlicami. Ljubezen do arabske glasbene tradicije pooseblja egiptovski Alwan trio, vodja katerega je priznani egipčanski glasbenik, komponist in etnolog, Mohamed Askari.

Festivalski program se osredotoča tudi na aktualno slovensko glasbeno ustvarjanje in poustvarjanje kakovostnih etno in jazz izvajalcev mlajše generacije.

Med drugimi bodo nastopili Bakalina, Horda grdih, Karavana iluzij, Orkestrada ter Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Program aktualne slovenske etno glasbene produkcije na Dvornem trgu so zasnovali v sodelovanju z Radiom Študent. Jazzovski Gornji trg bodo zasedli obetavni mladi jazzisti Igor Matkovič, Moonlight Sky, Tilen Rupar Group in kultna ljubljanska zasedba Lolita.

Konferenca o glasbi in plesu

Vzporedno s festivalom bo potekala mednarodna znanstvena konferenca na temo Stiki med tradicijsko glasbo in plesom in evropsko glasbeno kulturo v različnih okoljih in obdobjih.

Konferenca bo potekala med 25. in 28. avgustom v organizaciji Oddelka za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in v sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae – Podoba Slovenije idr.

Z njo bodo zaznamovali začetek štiriletnega slovenskega predsedovanja Mednarodnemu svetu za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music, ICTM), vodilnemu svetovnemu združenju etnomuzikologov.

Eno po domače in eno malo drugače!

V povezavi s konferenco bosta na festivalu potekala projekta: Bomo eno po domače in Drugačna Slovenija.

Bomo eno po domače je večer slovenske tradicijske glasbe, na katerem se bodo predstavili glasbeniki, ki gojijo izročilo slovenske ljudske pesmi različnih slovenskih pokrajin. Med drugimi bodo nastopili Bogdana Herman, Katice, La Porporela, Ljoba Jenče, Ljudski pevci iz Luč in Volk Folk.

V okviru projekta Drugačna Slovenija pa bodo gostili tudi tuje glasbene izvajalce, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji, kot so Nagisa Moritoki (Japonska), Joseph Rakotorahalahy in bratje (Madagaskar), Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona (Šrilanka), Carlos Yoder (Argentina) in drugi.

Pester spremljevalni program

Pester spremljevalni festivalski program bo obsegal literarno glasbene dogodke, kot je Pripovedovalski variete, glasbeno vizualni performans Šum v rokah – Raka Taka Tik Tak, otroške lutkovne delavnice Čarobni grad, plesne večere pod Plečnikovi arkadami idr.

V skladu s 23 letno tradicijo bodo vsi dogodki za obiskovalce brezplačni.

Več o dogodku tudi tukaj!