Noč grozljivk

Si predstavljaš? ... da bi šest najbolj hudih in najbolj svežih vrhuncev najbolj krvavega filmskega žanra zaužila na en mah, v eni sami noči, drugega za drugim?

22. 10. 2008

31. oktobra in 1. novembra bo med 19. in 7. uro v Kinodvoru potekal Halloween horor maraton.

Prvič v Sloveniji!

Dvanajst ur groze, gorja in gravža v Kinodvoru!

 • 19.00 Odsev (Mirrors), Alexandre Aja, ZDA/Romunija, 2008
 • 21.10 Karantena (Quarantine), John Erick Dowdle, ZDA, 2008
 • 23.00 Dnevnik živih mrtvecev (Diary of the Dead), George A. Romero, ZDA, 2007
 • 00.55 Lomljivo (Frágiles), Jaume Balagueró, Španija, 2005
 • 02.50 Hudičeva hrbtenica (El espinazo del diablo), Guillermo del Toro, Španija/Mehika, 2001
 • 05.00 Črni božič (Black Christmas), Glen Morgan, ZDA/Kanada, 2008

Grozljivke so 'špica'!

Takole pa se je postavil v bran malce podcenjenemu žanru grozljivk:

O grozljivkah obstaja nekaj klišejev.

 • Prvi kliše gre takole: zlati časi grozljivke so že mimo. To kakopak ne drži. Trendi kažejo, da so - nasprostno - eden izmed najbolj vitalnih, najbolj propulzivnih in najbolj subverzivnih delov svetovne kinemagrafije. Za nekoga, čigar zlati časi naj bi bili že davno mimo, izgledajo tudi presenetljivo dobro.
 • Drugi kliše gre takole: grozljivke so predvidljive. Seveda so, absolutno – in to srhljivo predvidljive. Nič ni bolj srhljivega od predvidljivosti. Vse je vedno tako predvidljivo, toda potem kljub vsemu trepetamo, se tresemo in zvijamo, trzamo in kričimo – bolj kot ob najbolj nepredvidljivih rečeh.
 • Tretji kliše gre takole: kdor ne gleda grozljivk, ničesar ne zamuja. Mar res? Mar ni res ravno obratno: kdor ne gleda grozljivk, veliko zamuja. Če je kaj nepozabnega, potem so to grozljivke: spravljajo nas v grozo in strah, nas suvajo in premetavajo, z eno besedo – delujejo tako fizično, da jih zlepa ne pozabimo. Še porniče pozabimo – grozljivk ne.
 • Četrti kliše pa gre takole: če si videl eno grozljivko, si videl vse. Kar spet ni res. Prav iz grozljivk je namreč mogoče delati celonočni maraton. Si predstavljate celonočni maraton melodram ali pa komedij ali pa mjuziklov? Ne. Le grozljivke je mogoče gledati celo noč.
 • Grozljivke najlaže postanejo kultne. Logika kultnega filma njihovi gravitaciji preprosto ne more uiti. Grozljivke so filmi par excellence – tisto, zaradi česar smo začeli hoditi v kino, in obenem tisto, zaradi česar je film sploh nastal. Grozljivke so neskončna senca tistega čudeža, ki je postal film.

Poskrbljeno tudi za bojazljivce

Naj občutljivejšim dušam povemo, da v kolikor njih srce ne prenese toliko groze naenkrat, si jo lahko privoščijo tudi po žličkah.

Spored predvajanj Kinodvora bo te dni prežet z bližajočim se praznikom čarovnic: Od 23. do 29. oktobra se bodo zlagoma predstavili vsi našteti filmi iz maratona, pa še kakšen za počez. Na tem mestu je tako posebne omembe vredna prav programska uvrstitev slovenskega celovečernega dokumentarnega filma Dar Fur - Vojna za vodo!