Nike afriški ples

Nike ples Afrika je mešanica hip - hopa in afriških ritmov. Afriški ritmi so spontani in svobodni. Proslavljajo moč žensk, samoizražanja in moč pozitivnih čustev skozi gibanje.

16. 11. 2007

Afričani plešejo, da izrazijo svoja čustva, veselje in žalovanje. Afriški ples je spontan in svoboden, ritem bobnov je izjemno pomemben in spiritualno povezuje vse plesalce. Bobni v vaseh širom celine izražajo razpoloženja ljudi, so znak življenja in srčni utrip skupnosti, druženje ob njih pa je priložnost za izražanje pripadnosti in solidarnosti. S tem razlogom so bobni bistven element pri afriški glasbi, v ritmih katere se vsakodnevno srečujejo Afričani.

Kaj ples izraža?

V afriški kulturi in religiji se ples uporablja ob različnih priložnostih. Najbolj pogosti so plesi ljubezni, odraščanja, vojne in klicanja duhov. Ples izraža predvsem spoštovanje in čaščenje božanstev; je tudi del obreda iniciacije, ko mladi moški in ženske nastopajo pred množico in s svojo samozavestjo dokažejo, da so odrasli.

Večina plesnih stilov je poimenovana po glasbilih, kot sta 'djembe' in 'doun doun', ali glasbenih zvokih in ritmih. Poznamo več ritmičnih 'djembe' plesov, kot so jankandi, makru, jabora in atamga ali agbekor. Vsak ples ima poseben pomen, od počastitve kralja do naznanitev pomembnih sporočil v vasi.

Da boš vedela …

Bistvena značilnost afriškega plesa je policentrizem, za razliko od plesov v drugih delih sveta, se telesa ne obravnava kot celote, temveč je razdeljeno na več centrov gibanja (ramena, prsi, boki, roke, noge ...). Telesni deli se gibajo v različnih ritmih ali dodajo lastno ritmično komponento (ploskanje, brcanje), zato je gibanje 'znotraj' telesa izjemno kompleksno.

Praznuj tudi ti

Ena ključnih tematik afriškega plesa je praznovanje, ko lahko izrazimo pozitivno in presežemo negativno. Afriški ples proslavlja moč žensk, samoizražanja in moč pozitivnih čustev skozi gibanje. Gibi so močni, izzivalni, atletski, naravni, ozemljujoči, eksplozivni in krepilni. Gibi lahko vključujejo vse vidike fizičnega in duhovnega zdravja in spodbujajo žensko, da seže višje in dlje.

Mi smo afriški ples preizkusili, lahko pa ga tudi ti – brezplačno v športnem centru Gib bo vadba organizirana 16., 23. in 30. novembra ter 7. in 14.decembra.