Nič naj vas ne preseneti

Se je kocka, kam jo boste mahnile na dopust, že odkotalila po zemljevidu in se ustavila na želenem kraju? Samo metanje kocke pa nam ne zagotovi prijetnega dopusta.

25. 4. 2002

Na napakah se učimo!

December se je nagibal h koncu in v študentki Tini se je prebudila želja, da bi novo leto pričakala v Rimu. Preletela je nekaj katalogov in izbrala najcenejšo ponudbo. Potem je poklicala prijateljico in jo z mamljivimi besedami, da si cenej- šega potovanja v Rim niti v sanjah ne bi mogla zamisliti, povabila, naj se ji pridruži.

“Priložnost zamujena, ne vrne se nobena!” je še pristavila. Prijateljico so sladke besede prepričale in še isti dan sta pohiteli v turistično agencijo, se prijavili za potovanje in ga tudi plačali. Šele ko sta spet stopili na ulico, sta se spomnili, da bi bilo morebiti koristno vprašati, kako dolga je vožnja do večnega mesta, kje bodo imeli hotel, kakšno bo praznovanje in podobno.

“Pustiva se presenetiti!” sta vzkliknili in se čez nekaj dni odpeljali dogodivščinam naproti. Presenečeni sta bili že na začetku poti. Toda, žal, neprijetno! “Avtobus, ki ni bil najnovejše izdelave, bil je nadvse neudoben. In to na tako dolgi vožnji, kot je pot do Rima! Ko smo utrujeni prispeli na cilj in si ogledali lepote pravljičnega mesta, smo se odpeljali proti hotelu.

A ga ni in ni bilo na obzorju. ‘Je še daleč?‘ so se šalili najbolj pogumni in nam vlivali vsaj kanček dobre volje. Po skoraj sto kilometrih vožnje smo se le ustavili pred hotelom. Ampak vse to bi še prenesli!” je nadaljevala. “Konec koncev malo denarja, malo udobja, kajne?

Nikakor pa si človek, ki plača hotel, ne zasluži, da ga ne ogrevajo. Tri noči smo bili zaviti v vse mogoče puloverje in bunde, vendar tresoči od mrzlice nismo mogli zaspati. Tudi kopalnice so bile ledene, izpod pipe je kapljala le mlačna voda.

Prhanje smo zato črtali s programa in razočaranje je bilo popolno.” Ko sta se s prijateljico vrnili v Ljubljano, se neprijetnega občutka nikakor nista mogli otresti. “Jeza v meni je naraščala in odločila sem se, da se pritožim. Toda komu?

Nasvet sem poiskala na Zavodu za varstvo potrošnikov in izvedela, da sem zamudila rok za pritožbo. Napisati bi jo morala najpozneje osem dni po prihodu s potovanja. Obupala sem! Vendar sčasoma sem spoznala, da sem si vse to pravzaprav sama zakuhala. Z odločitvijo sem se prenaglila, poleg tega se na potovanje sploh nisem pripravila.

Vedela sem le to, da potujem v Rim. Nič drugega! Ko sem vse dobro pretehtala, sem v spominsko knjigo zapisala poučno misel norveškega književnika Karla Glöersena: “Ne postajamo pametni od tega, kar smo slišali, temveč od tega, kar smo doživeli.” Ali preprosteje povedano: učimo se na napakah. Najdražje in tudi najbolj bridko se je seveda učiti na lastnih napak. Zakaj se potemtakem ne bi učili na tujih? Naj nam bodo dober zgled.

Načrtujte dovolj zgodaj

Izkušnje mnogoterih popotnikov nas učijo, da se je treba načrta za počitnice lotiti s svinčnikom in z zvezkom. Poleg tega potrebujemo telefon, ki nam olajša siceršnje tekanje od ene do druge institucije in nam prihrani čas pri zbiranju številnih podatkov, ki so nujni za prijetno in mirno potovanje.

1.

Preden se odločite, kam boste odpotovale, dobro premislite, ali se boste v tej deželi prijetno počutile in zaradi drugačnosti ne boste občutile tesnobe. Zatorej: kraja potovanja nikoli ne izbirajte glede na prekrasne fotografije v katalogih, ampak glede na navade, značaj in duh ljudi, ki tam živijo.

Ljudje bodo tisti, ki vam bodo postregli z zajtrkom, vam pomagali pri nakupih in do svežih napitkov, pri njih boste kupile vozovnice in vstopnice za oglede ali potepe po deželi. Domačini in vaš odnos do njih bo med najpomembnejšimi dejavniki, ki bodo botrovali, ali boste valovale po mirni dopustniški reki ali pa zaradi sporov z domačini zaveslale v strašno neurje.

2.

Da bi o državi, ljudeh in njihovih navadah izvedele čim več, je treba v knjižnici ali knjigarni poiskati turistične vodnike. Na policah je veliko različnih, med njimi pa le malo dobrih. Izberite takšne, ki že v kazalu naznanijo, da bo poleg zgodovine in znamenitosti nekaj besed tudi o ljudeh, jeziku, veri, denarju, vizumih in dokumentih, kriminalu, potovanju z otroki, homoseksualcih, podnebju in podobno.

Ti podatki vas bodo prepričali, ali ste na pravi poti do dobrih počitnic ali ne. Šele ko boste dobile vtis, da sta vam tamkajšnji utrip in odnos do življenja resnično všeč, se lotite nadaljnjih priprav.

3.

Če se še niste odločile, kdaj jo boste mahnile na počitnice, poiščite v turističnih priročnikih podatke, kdaj imajo v deželi, ki jo nameravate obiskati, tradicionalne festivale in druge prireditve, ki bi vas utegnile zanimati.

Pred potovanjem je priporočljivo še izvedeti, katere so posebnosti dežele. Tako boste med potovanjem bolj pozorne nanje in si jih boste ogledale ali jih celo poskusile (denimo kulinarične dobrote).

4.

Med izbiranjem programa se velikokrat odločamo glede na ceno. Vendar pa najnižja cena še ni zagotovilo, da gre za najugodnejšo ponudbo. Preveriti je namreč treba, kaj je v ceno vključeno in kaj ne. To izvemo v turističnih poslovalnicah, kjer je koristno povprašati tudi kaj več o hotelu (denimo, koliko je oddaljen iz mesta), plažah, trgovinah, poštah, bankah in drugem.

Vprašajte tudi, ali je turistična taksa vključena v ceno. Pomisleki, da vam turistični delavci v agencijah ne bodo postregli s temi podatki, niso potrebni, kajti sama sem obiskala nekaj agencij in tamkaj zaposlene spraševala vse mogoče. Seveda se je nekajkrat zgodilo, da odgovorov niso poznali, vendar so mi jih po nekaj telefonskih klicih priskrbeli. Bodite torej vztrajne!

5.

V turistični poslovalnici preverite, kako boste na poti zavarovane. Predvsem na daljših potovanjih je dobrodošlo imeti tudi dodatno zavarovanje. Preden se odločite zanj, preverite, ali ima zavarovalnica sklenjeno pogodbo z državo, v katero potujete.

Pri osebnem zdravniku, na Inštitutu za varovanje zdravja ali v turističnih priročnikih poiščite podatke, ali država, v katero potujete, zahteva določena cepljenja. Sicer se boste morale brez tega že na začetku potovanja vrniti domov. Karto-teko vašega cepljenja namreč velikokrat pregledajo že na mejnem prehodu. Seveda se morate cepiti pravočasno, včasih celo nekaj tednov pred odhodom.

6.

Nikar ne pozabite preveriti, ali morebiti za potovanje potrebujete vizum. S seboj vzemite tudi najnujnejše telefonske številke, med katerimi ne sme manjkati številka slovenskega veleposlaništva. Če ga v državi, v katero potujete, ni, potem se na zunanjem ministrstvu pozanimajte, na katero se lahko obrnete, če boste na potovanju potrebovale pomoč.

Pred odhodom morate še zamenjati denar, preveriti veljavnost in višino limita na bančnih karticah, s katerimi boste morebiti plačevale v tujini. V torbico je koristno spraviti še nekaj potovalnih čekov, ki si jih priskrbite v bankah. In kaj storiti, če vam jih na poti ukradejo? Nemudoma jih prekličete in se obvarujete pred zlorabami.

Zadovoljstvo na počitnicah je korak do uspeha v službi, na študiju ali zasebno. Zato se dobro pripravite za pot in naj vam nikar ne bo v uteho, da se boste sicer, če vam na počitnicah ne bo všeč, pritožile. Še tako visoka odškodnina namreč ne popravi slabega dopustniškega okusa.

Prav tako ne povrne delovnih moči, ki bi si jih morale nabrati na zasluženem oddihu. Zakaj potemtakem ne bi ukrepale, še preden se zaplete? Zatorej: ne prepustite se potrošniškemu toku, ampak se pozanimajte o vsem, kar bi vas utegnilo na poti neprijetno presenetiti. Šele potem izberite najboljše. In ne pozabite na udobno obutev in domačo lekarno.

Ana Turk