Ni res, da uporabljamo le 10 odstotkov možganov!

"Področja za spomin in gibe so na celotnem nivoju možganov," trdi nevrolog in predsednik Slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA Blaž Koritnik.

Ni res, da uporabljamo le 10 odstotkov možganov! (foto: profimedia) profimedia
30. 5. 2014

"Vsa ta leta je v medijih dostikrat pisalo, da uporabljamo le 10 odstotkov možganov, tu (primer baletke na razstavi) pa je lep prikaz, da v resnici uporabljamo cele možgane, ker se dogaja toliko procesov. Saj ko premakneš nogo, se ne aktivira le en impulz, ampak obenem razmišljaš tudi o tem, kako si kdaj prej premaknil nogo, kako boš zraven dihal in kako boš dal roke, kaj bodo drugi mislili ... Koordinacija je v malih možganih. Ko dobijo informacije, usklajujejo, kaj se zares dogaja in kaj bi hotel, da se dogaja. Recimo, če hočem nekaj prijeti, pa še nisem, mi mali možgani sporočajo, da z roko še nisem prijel in koliko še potrebujem, da primem. Funkcija malih možganov se najlepše pokaže, če se ga dobro napiješ, ker so takrat mali možgani prizadeti, nimaš koordinacije in čudno govoriš."

Če te sposobnosti možganov zanimajo, si vabljena na razstavo ameriškega naravoslovnega muzeja iz New Yorka Možgani – zgodba od znotraj, ki bo na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču do 24. avgusta

Več o razstavi na: www.brains.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri