Ni razlike, če otrok živi s heteroseksualnimi ali istospolnimi starši

Do družinskega zakonika so se opredelili že skoraj vsi državljani Slovenije, no, zdaj je na podlagi raziskav spregovorila še stroka.

23. 10. 2011

Društvo psihologov Slovenije, Slovensko sociološko društvo ter Društvo socialnih delavk in delavcev so na novinarski konferenci predstavila pogled psihološke in sociološke stroke ter stroke s področja socialnega dela na spremembe, predlagane v novem družinskem zakoniku.

In ugotovitve strokovnjakov so zelo drugačne od tistih, ki jih zagovarjajo nasprotniki družinskega zakonika, predvsem nasprotniki pravic istospolnih partnerjev do posvojitve otrok.

Razsikave kažejo, da razlike ni

Raziskave so jasno pokazale, da ni razlik v razvoju spolne identitete med otroki, ki živijo z istospolnimi partnerji, in tistimi, ki živijo v tako imenovani klasični družini. Spontano v razvoju poteka socialno učenje, ki se širi zunaj družine. Otroci, ki živijo v istospolnih, in tisti, ki živijo v heteroseksualnih družinah, razmeroma zgodaj razvijejo zelo podobno ali enako stereotipno spolno vedenje,” je poudarila Ljubica Marjanovič Umek.

Tudi predsednica društva socialnih delavk in delavcev Simona Ratajc je poudarila, da vse potrebe, ki so pomembne za razvoj otrok, lahko izpolnijo biološki in socialni starši ter dodala:

“Z izenačitvijo pravic v pravnem smislu preprečimo izključevanje takšnih družin in otrok, njihovo stigmatizacijo in diskriminacijo. Če to področje ni urejeno, so to dejavniki, ki negativno vplivajo na otrokov razvoj in vključevanje v širše družbeno okolje.”

Biološka družina sploh ne obstaja

Milica Antić Gaber iz društva sociologov pa je o nasprotnikih zakona povedala:

Vsaka družina je družbena tvorba. Nekateri menijo, da v tej naravni, biološki družini živijo biološki starši z biološkimi otroki in bi samo tem priznavali status prave družine. Takšno razmišljanje oži prostor svobode izbire in zmanjšuje pravice in socialno varnost tistih, ki živijo v drugačnih skupnostih.”

Povzeto po reviji Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri