Neverjetna moč glasbe

Glasba spodbuja delovanje tvojih čustev in na tvoje telo lahko deluje sprostilno, poživljajoče ali pa celo agresivno.

24. 8. 2009

Že dolgo je znano, da glasbo povezujejo z dobrim počutjem in srečo. Egipčani so na primer uporabljali isti hieroglif za označevanje glasbe in ugodja, stari Grki pa so spoznali, da ima glasba zdravilne učinke, zato so jo predpisovali kot zdravilo.

Pozitivni učinki

Glasba deluje na tisti del človeških možganov, ki predeluje informacije iz čutil, zato so si strokovnjaki enotni, da spodbuja domišljijo, kreativno izražanje, uporabo intuicije, omogoča lažje razumevanje sveta in spodbuja delovanje spomina ter celo izboljšuje inteligenco.

Pomirja in draži

Glasba deluje tudi na avtonomni živčni sistem in s tem na podzavestne funkcije, zato nas lahko nevede pomiri ali pa celo razdraži. Dokazano je na primer, da klasika sprošča in pomirja telo in duha, vendar jo moraš poslušati zbrano, telo pomirja tudi ambientalna glasba, ki se vate prikrade ne da bi vedela, saj je njen učinek največji, ko ji prisluhneš med drugimi opravki. Rock na primer spodbuja agresivnost, a ne vedno v slabem pomenu besede! Narodnozabavna glasba te lahko spravi v dobro voljo, še bolj pa izboljšuje razpoloženje popularna glasba …

Kako glasba deluje nate, ugotovi sama

Kako bo glasba delovala nate, je odvisno od tvojega trenutnega počutja in razpoloženja, ki se vsakodnevno menja. Če si slabe volje, se nikar ne zatekaj k mirnim glasbenim tonom, ampak si zavrti kaj poskočnega. V kolikor pa si razdražena, naj te pomirijo meditativni zvoki.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri