Nesmrtnost nekega superorganizma

Medtem ko človek od nekdaj sanja, da bi postal nesmrten, pa čebelja družina dejansko lahko obstaja ‘večno’ in sicer s pomočjo neprestane menjave njenih članov.

16. 4. 2010

Delavke se zamenjajo na vsake štiri tedne do dvanajst mesecev, odvisno od letnih časov, matica pa na vsakih tri do pet let. Troti živijo le dva do štiri tedne in so tako kratkoživi kot večina delavk. V družini s 50.000 čebelami, ki na dan izgubi 500 osebkov, se torej vsak dan zamenja 1% čebel. Vse čebele v panju, razen matice, se tako zamenjajo v priližno štirih mesecih. Vendar ta zamenjava ne uniči genske identitete družine.

Skoraj večna!

Lahko bi torej rekli, da je čebelja družina – kot kolektiv – večna. Pravi živi nesmrtni superorganizem. No, skoraj ;)

Popolnoma se genska identiteta družine spremeni šele takrat, ko nova matica prevzame odgovornost za njene potomce. Šele ta korak predstavlja začetek približujoče se genske smrti družine, ki je obstajal do tega trenutka. Mlada matica namreč nosi v svojih jajčnih celicah in semnčicah trotov, ki so jo osemenili, drugačen izbor genov, kar potem velja seveda tudi za vse njene potomce.

Več o biologiji tega superorganizma si lahko prebereš v čudoviti, novi knjigi:

Knjiga omogoča poglobljen vpogled v življenje ene najbolj presenetljivih življenjskih oblik, kar jih poznamo – čebelje družine. Rdečo nit v knjigi predstavlja ugotovitev, da so družine čebel v evoluciji pridobile podobne prilagoditve, kot jih najdemo pri najvišje razvitih živalih – sesalcih.

Besedilo enakovredno dopolnjuje obilo lepih in informativnih fotografij.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri