Neprijetna resnica o popularnih pralnih kroglicah!

Potem ko so na Zvezi potrošnikov Slovenije dobili veliko vprašanj potrošnikov glede učinkovitosti pralnih kroglic, so se pred kratkim vendarle odločili, da bodo s testom preverili, kako učinkovite dejansko so.

21. 1. 2012

Preizkusili so še dva vzorca pralnih oreščkov, ki prav tako kot kroglice zanimajo okoljsko ozaveščene potrošnike.

Obljube ponudnikov pralnih kroglic

"Ponudniki navajajo vrsto domnevnih učinkov kroglic – da odstranijo umazanijo, delujejo antibakterijsko, ohranjajo barve, so nežne do tkanin, mehčajo perilo, prihranijo vodo in elektriko, da so učinkovite že pri pranju pri nižji temperaturi, česar pa s testom nismo potrdili," je povedala Dušica Breskvar, strokovna sodelavka iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

"Izpostavljena je njihova prednost pranja z naravnimi snovmi brez kemije, s čimer je manj možnosti za alergije, manj obremenjujemo okolje in peremo ceneje, poudarja pa se tudi njihova relativna dolga življenjska doba, kar pa je nepomembno, če se izkaže, da so
neučinkovite."

Lažni sklici na 'znanstvene ugotovitve'

"Pri oglaševanju pralnih kroglic (ter nekaterih drugih produktov) se proizvajalci radi sklicujejo na domnevna znanstvena dognanja, ki naj bi bila v korist njihovim izdelkom oziroma naj bi celo dokazala superiornost izdelka. Dejansko pa v tovrstnem oglaševanju zelo redko naletimo na trditve, ki so podprte s sodobnimi znanstvenimi ugotovitvami o lastnostih materialov oziroma o procesih, ki potekajo v materialih in napravah," pa je izpostavil prof. dr. Miran Gaberšček s Kemijskega inštituta in dodal:

"V primeru oglaševanja pralnih kroglic naletimo na dva tipa zavajajočih trditev, ki jih proizvajalci pripisujejo znanosti. Prvi tip trditev navaja splošne znanstvene resnice, ki pa nimajo nobene povezave z njihovim izdelkom. Proizvajalci na primer pogosto izpostavljajo, da njihove naprave 'ionizirajo vodo' in s tem dosežejo posebne učinke. Znanstveno dejstvo je, da je vsaka voda ionizirana, torej je ioniziranost vode nesmiselno sploh omenjati. Drug sklop trditev pa se nanaša na pojave, ki jih znanost še ni dovolj proučila. Primer je vpliv magnetizma na strukturo nekaterih kristalov in s tem posledično na mehkost ali trdoto vode. Ta pojav je gotovo še preslabo poznan, da bi z njim lahko suvereno razlagali takšne ali drugačne učinke raznih naprav."

Pralni oreščki v uporabi že stoletja

Pralne oreščke že več stoletij uporabljajo kot sredstvo za pranje perila in čiščenje v gospodinjstvu. Oreščki v velikosti češnje, ki izvirajo iz severne Indije in Nepala, vsebujejo pralno učinkovino
saponin, ki jih v naravi ščiti pred napadi škodljivcev. Za pranje v stroju je potrebnih le nekaj oreščkov (na primer 4 do 8 polovičk), saj je saponin v notranjosti oreščkov, zato jih moramo
razpoloviti ali zdrobiti. Oreščke lahko odvržemo med organske odpadke.

Rezultati obljub ne potrjujejo!

Kroglice in oreščki nič boljši od vode

1. Madeže do neke mere odstranimo že, če peremo kar v čisti vodi. Rezultati strokovnjakov niso presenetili, običajni potrošniki pa niti ne pomislijo, da se že z namakanjem v vodi in z nekaj drgnjenja (mencanja) s tkanin odstrani umazanija, ki je topna v vodi.

2. Rezultati pranja s kroglicami in oreščki so v povprečju celo slabši kot rezultati pranja s čisto vodo. Pravzaprav na testu ni bilo velikih razlik v učinkovitosti pranja s kroglicami in z vodo. Izjema je bila kroglica Ecozone (Ecoballs 150), ki resda bolje odstranjuje madeže, vendar vsebuje sestavine, ki jih za boljši učinek pranja dodajajo tudi pralnim praškom, zato boljša ocena za te kroglice ne preseneča in rezultat ni primerljiv s preostalimi kroglicami na testu.

3. Pri pranju perila z dodanimi kroglicami/oreščki se je pokazala še težava glede umazanije, ki se med pranjem odstrani s tkanine, vendar se ne obdrži v kopeli, ki ne vsebuje pralnega praška, zato se ponovno usede na tkanino. Posledica je, da je po večkratnem pranju, predvsem tkanin bele barve, videti, kot da bi tkanina posivela. V pralnih sredstvih so namreč kemikalije, ki odstranjeno umazanijo zadržijo v vodi, česar pa kroglice in oreščki ne vsebujejo ali pa vsaj ne dovolj.

4. Z dodajanjem pralnega praška postajajo kroglice na videz učinkovitejše. Čim več je dodanega pralnega sredstva, boljši so rezultati pranja.

5. Najboljše rezultate smo po pričakovanju izmerili pri pranju s pralnim praškom, ki za zdaj, kot kaže, nima prave konkurence. Uporaba detergentov povečuje učinkovitost pranja, a hkrati tudi onesnaženost vode – zato gre njega količino omejiti na minimum.

Pri pranju z vodo praktično ne moremo govoriti o onesnaženosti. Enako velja za kroglice, če pri pranju ne dodamo detergenta.

Pri pranju z oreščki so vrednosti sicer rahlo višje kot pri pranju z vodo, a v primerjavi s praški še vedno zanemarljivo nizke, medtem ko detergenti povečujejo onesnaženost vode z organskimi snovmi – čim večji je odstotek detergenta v pralni kopeli, večja je onesnaženost.

Nasveti ZPS

  • 1. Glede na rezultate preizkusa uporabe kroglic, pa tudi oreščkov, ne moremo svetovati. Če v pralno kopel ne dodamo praška, je učinek skromen, nič boljši, kot če bi perilo prali samo z vodo. Nič bolj učinkoviti niso pralni oreščki.
  • 2. Če ni učinka, je vsaka cena, ki jo plačamo za t. i. alternativo pralnim praškom, previsoka, njihova proizvodnja pa je neupravičena.
  • 3. Vsem, ki zaradi odgovornega odnosa do okolja ali zaradi težav z alergijami in občutljivo kožo šele razmišljate o pranju s kroglicami ali oreščki, svetujemo, da pri pranju najprej zmanjšajo količino pralnega praška, saj že uporaba majhnih količin pralnega sredstva izboljša rezultate pranja.
  • 4. Zahtevnejše gospodinje z rezultati pranja brez uporabe praškov zagotovo ne bodo zadovoljne, če pa so pripravljene sprejeti tudi nekoliko slabše oprano perilo, je mnogo bolje, če se odločijo prati samo z vodo, saj rezultati ne bodo nič slabši, kot če bodo prale s kroglicami. Potrošnikom tudi svetujemo, da se bolj umazanih mest (npr. ovratnikov srajc in bluz) in madežev lotijo, še preden začnejo prati, še bolje pa je, da madeže odstranijo takoj, ko nastanejo.