Neprestana odrekanja delajo iz nas jezljivce

Ni še čisto zares pomlad, pa vendar mnoge med nami že razmišljajo o tem, da smo počasi že preko točke, ko je potrebno misliti na to, kako bomo videti čez nekaj mesecev ... v kopalkah :P

Neprestana odrekanja delajo iz nas jezljivce (foto: shutterstock) shutterstock
26. 3. 2013

A previdno!

Projekta 'shujšaj do poletja' se gre lotiti pametno!

"Raziskva je pokazala, da pretirana strogost do samih sebe v ljudeh zbuja agresivne impulze. Ljudje na dietah so tako pogosto sovražni do soljudi in se na sploh hitro razburijo," pravita avtorja študije David Gal (Northwestern University) in Wendy Liu (University of California San Diego).

Agresija je posledica pritiska

Agresivno vedenje je verjetno posledica psihičnega pritiska, ki se pojavi, ko se morajo ljudje upreti potrebi po hrani, obenem pa biti disciplinirani. Poleg tega so strokovnjaki pri ljudeh, ki poskušajo izgubiti kilograme, opazili zanimive navade. Ti bodo verjetno z večjim užitkom gledali filme, v katerih sta glavni temi jeza in maščevanje. Še več, v času boja s težo bodo z večjim zanimanjem brali zahtevna politična sporočila kot pa žalostna, ki pri vseh nas budijo čustva.

Seveda jezljivcev iz nas delajo zgolj diete, temveč vsakršno dolgotrajno strogo brzdanje naših potreb, želja in nagonov.

Odrekanje užitkom nas jezi!

V neki drugi študiji so udeležence postavili pred izziv, da se morajo odločiti med nagradnim bonom za hrano in osnovnimi dobrinami ter enakovrednim bonom za SPA razvajanja. Ko so jim kasneje pokazali fotografije jeznih in prestrašenih ljudi, so si občutno dlje časa ogledovali jezne grimase ;)

Več o teh raziskavah si preberi na spletni povezavi Anger Disorder – Self-Control And Diet Linked To Aggressive Behavior

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri