Nenadna obsedenost z otročički

Čakalna doba za najnovejšo ‘modno muho’ zvezdnic je kar dolga – devet mesecev, če smo natančni! Cosmo se sprašuje, zakaj je štručka v naročju trenutno vroča roba.

25. 1. 2007

Najbolj iskani modni dodatki v teh dneh niso Guccijeve torbice ali Pradini čevlji, pač pa rastoč trebušček. Nosečnost je namreč kar naenkrat postala trend! Tudi med dekleti, ki so še nedavno na dolgo in široko razlagala, da so še daleč od nosečnosti, se kar naenkrat šušlja o velikih željah po otročičku.

In verjetno sta za to šušljanje krivi dve trenutno najpopularnejši osebi v zvezdniškem svetu, ki še vedno nosita plenice – Suri Cruise in Shiloh Jolie-Pitt. Od kod nenadna navdušenost nad nosečnostjo in otroki? Zanikati dejstvo, da otroški bum, ki občasno pretrese svet, ne vpliva na željo mnogih žensk po materinstvu, bi bilo nesmiselno.

To kar imajo slavni, si želijo tudi običajni smrtniki, pa tudi, če gre za odločitev o otroku. Zato nosečnic ni veliko samo na televizijskih ekranih in naslovnicah revij, opazimo jih vsepovsod.

Po 30. letu

A ne misli, da je številčno nosečnic več kot običajno. Vzrok je drugje – v širšem starostnem razponu. Imeti prvega otroka pri več kot 30. letih danes ni nič več nenavadnega. Nekdanjazelo priljubljena televizijska voditeljica Eva Longyka Marušič je prvega otroka rodila šele pri 36. letih in nato kmalu za tem še drugega, ki ga zdaj še doji.

Tudi Alenka Tetičkovič pričakuje prvega otroka šele pri 34. letih. Saša Einsiedler je glede rojevanja prava zvezdniška rekorderka, pri 38. letih je rodila že četrtega otroka, v materinstvu pa z vsakim dodatnim otrokom še bolj uživa. Novembra je rodila ljubljenka nedeljskih televizijskih gledalcev oddaje TLP Anja Križnik Tomažin, ki je svoji hčerki dala ime Lilu.

Še ena televizijka bo rodila prvega otroka. Petra Kerčmar, ki je nesporna rekorderka v prikrivanju nosečnosti (to ji je uspevalo celih 5 mesecev), bo izgubila trebušček v aprilu. Drugi otrok bo osrečil tudi nekdanja atleta Britto in Boruta Bilača, v maju pa bo veselja polna hiša pri novopečeni mami Urši Drofenik.

Mame lepotice

Kot zgledna mama se je izkazala Oriana Girotto Cavazza, ki jo lahko uvrstimo tudi na seznam zvezdnic z zavidljivo postavo. Odlično sta videti tudi žena Primoža Peterke Renata, ki je rodila že dvakrat, in televizijska voditeljica Ajša Šunjič, ki je po drugi hčerki Živi potrebovala kar pol leta, da se je spravila v formo.

Igralka Iva Babić je po prihodu iz porodnišnice že dvakrat brez težav zlezla v stara oblačila. Po porodu je bila videti odlično tudi atletinja Alenka Bikar, ki nikakor ne kon čuje seznama seksi mamic. Alenka in Jure Košir aktivno razmišljata o povečanju trenutno štiričlanske družine, prav tako pa si več kot dva otroka želi igralka Nina Ivanič.

Sin Natke Geržina in glasbenika Zvoneta Tomaca Niko bo sredi aprila dobil bratca, pred tem pa se bodo naraščaja veselili Zmago Jelinčič in njegova Monika ter Čuk Marko Vozelj in njegova žena Tina. Ker je postati mama iz ust zvezdnic slišati zabavno, so nekatere ženske, zaradi obsedenosti nad zvezdniškim obnašanjem, trend nosečnosti vzele preveč resno. Če si na dobri poti mednje tudi ti, pomislili najprej na vse neprespane noči in odgovornost, ki jo mora do otroka čutiti vsaka mati!

Seksi slog tudi v pričakovanju

Predvsem ženske s karierami, ki se za otroke odločajo v kasnejših letih, si lahko privoščijo popoln slog tudi med nosečnostjo – nova oblačila za rastoči trebuš ček so strošek, ki si ga lahko privoščijo le nosečnice z dovolj debelo denarnico, zato se jim nikakor ni treba bati, da ne bi bile oblečene glede na zadnje modne smernice.

Bodoče mamice so si v preteklosti nadevale več plasti cunjastih oblačil, da bi prikrile nosečniške obline, zdaj pa vse več zvezdnic narekuje trend razkazovanja trebuščka. Kate Hudson je bila le ena od zvezdnic, ki je svoj trebušček ponosno razkazovala naokrog.

Atletinja Alenka Bikar je športna oblačila zamenjala za ljubke oblekice, za katerimi se je devet mesecev skrivala njena hči Pika, v oprijetih oblačilih pa lahko vidimo trenutno še nosečo igralko Alenko Tetičkovič. Gwen Stefani je bila žareča nosečnica, ki je svoj trebušček postavila v pravi položaj za fotografiranje.

Zadnji trenutki za počitek?

Potovanja, preden otrok prvič pokuka na svet, so postala pravi trend. Vse več ljudi se namreč tik pred začetkom materinstva in očetovstva odpravi na počitnice, in se še zadnjič naužije življenja brez nočnih vragolij malih kričačev. Nekateri si izberejo eksotične kraje, kot sta si na primer Bradin Angelina izbrala Namibijo, a konec tedna v hotelu ob morju ali v gorah bo pav tako učinkovit kot skok v daljne kraje.

Bistvo je namreč psihično povezovanje bodočega starševskega para, še preden otrok prevzame vajeti njunih življenj v svoje roke. Glede potovanj nosečnic obstajajo pravila, ki jim po 34. tednu odsvetujejo potovanja z letali. Tudi pri izboru smeri potovanja se je treba odločiti v prid otroka. Pametneje je obiskati razvite dežele, kjer nosečnica ne bo izpostavljena kakršnim koli boleznim.

Razen, seveda, če se ne pišeš Jolie – potem verjetno ne boš imela težav kadarkoli odleteti z zasebnim letalom do najbližjega zdravnika. Za konec pa še to: če se odločiš za pot v sončne kraje, bikini pusti doma, kajti sončenje lahko otroku škoduje, saj lahko povzroči dehidracijo v maternici.

Ali je zdravo imeti enega otroka za drugim?

Zvezdnice zadnje čase vse hitreje rojevajo otroke. Zdi se, da sprva čakajo do zadnje minute, potem pa izstrelijo kar nekaj otrok zapored. Na primer Gwyneth Paltrow je rodila dva otroka v roku 23 mesecev, najprej je na svet pokukala Apple, nato pa še Mojzes. Denise Richards je dva otroka rodila v roku 15. mesecev.

Britney Spears, ki ji lahko brez slabe vesti prisodimo oznako slabe matere, pa je oba sinova rodila v roku enega leta. Nesporna rekorderka v rojevanju je zagotovo Heidi Klum s tremi otroki v natančno 30. mesecih. Pri nas pa si je pevka skupine Bepop Tinkara Zorec želela zanositi, še preden je njena prvorojenka Tya dopolnila eno leto.

Rojevanje otroka za otrokom je morda praktična rešitev za nekatere ženske, predvsem za tiste v tridesetih ali štiridesetih letih starosti, ki si želijo družino z dvema ali več otroki, a takšno kampanjsko rojevanje je lahko tudi nevarno.

Nedavna dejstva 30 let trajajoče raziskave revije ameriškega zdravniškega združenja so pokazala, da se ob večkratni nosečnosti v roku 27 mesecev poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenega otroka ali za zgodnji porod, ki ga lahko spremljajo tudi težave pri razvoju in rasti otroka. Strašljivo! Da si mamica opomore od poroda, je potrebnih 18 mesecev!

Najstarejša mami na svetu

V Barceloni je 67 let stara Španka ob koncu preteklega leta rodila dvojčka in postala najstarejša mati na svetu. Španka, ki je doma v Andaluziji, je izbrala barcelonsko bolnišnico z razlogom – tam je namreč oddelek, ki je specializiran za porode z visokim tveganjem. Nova rekorderka, katere ime je ostalo prikrito javnosti, je za eno leto prehitela svojo predhodnico, 66 let staro Romunko Adriano Iliescu, ki je januarja pred dvema letoma rodila deklico Elizo Marijo.

Zakaj je hitro hujšanje po nosečnosti nevarno?

Slavne ženske so po porodu izpostavljene pritisku, kako spet postati vitke. Hitre shujševalne diete svežih mamic zagotovo niso zdrave! Tudi ti občuduješ zvezdniško zagnanost pri ohranjanju popolnih teles? Victoria Beckham, Angelina Jolie, Denise Richards, Courteney Cox in Kate Hudson so tipične predstavnice hitro shujšanih nosečnic.

Glavni vzrok za to je zdravo prehranjevanje v času nosečnosti in zadostno gibanje – si opazila, da se v športnih centrih povečuje ponudba raznovrstne rekreacije za nosečnice in mlade mamice? Ginekologi nosečnicam svetujejo od 8 do 12 pridobljenih kilogramov, ki jih je po porodu lahko izgubiti.

Kljub temu veliko žensk zaradi prekomernega vnosa hrane med nosečnostjo pridobi večjo težo, kot je v mejah normale. Še bolj nezdravo pa je njihovo ravnanje po porodu, ko se lotijo hitrega hujšanja ne glede na posledice. Na teden je zdravo izgubiti le pol kilograma – z nadzorovanjem količine hrane in njene kakovosti ter s prilagojeno vadbo.

Metka Pravst