Ne znaš reči NE? Sledi sedmim pravilom postavljanja meja!

Se ti zdi, da drugi ljudje od tebe zahtevajo preveč in te premalo spoštujejo, ti pa se tudi ne znaš postaviti zase? V nadaljevanju ti predstavljamo pravila postavljanja meja in te učimo, kako rečeš Ne!

16. 4. 2014

Sedem pravil postavljanja meja ...

Težak položaj?

Vsekakor to ni prijetno. Toda tudi zapleteno ne bi smelo biti – le dovoliti si moramo, da drugim pokažemo mejo, do kod smejo iti. Videla boš, da ljudje še kako spoštujejo tistega, ki zna jasno in brez grobosti povedati svoje.

Kratka pojasnila

Če bi rada kolegici v službi povedali, naj govori tišje, verjetno že vnaprej pričakuješ, da se ne bo odzvala ravno navdušeno. Prav tako tudi ne šef, ki mu nameravaš povedati, da ob petkih ne boš več delala nadur. In ker se bojimo odzivov drugih, smo nagnjeni k temu, da svoje sporočilo pospremimo s preveč razlage, morali pa bi storiti prav nasprotno. Nič se ne opravičuj, temveč le reci: "Nimam časa."

Izklopi se

Ker si prijazen človek, ki težko reče ne in je vedno dosegljiv po e-mailu ali telefonu, ti bo verjetno težko verjeti, da tako ni prav. Ni ti treba stopiti do telefona, če zazvoni. Niti takrat ne, ko kliče mama! Vsake dva do tri dni si dovoli, da potegneš mejo in pokažeš, da nisi vedno dosegljiva. In tudi pravico imaš, da premisliš o svojem odgovoru, namesto da na vsako prošnjo odgovarjaš kot prijazen kuža z: "Ja, ja, ja ..."

Manj se smej

Šef se je razjezil nate, kolega je šel predaleč s svojimi opazkami ... Nikar se ne delaj pogumne, temveč naredi konec temu! Če nekdo pozabi na spoštovanje, to ne pomeni, da se moraš delati, kot da je vse v redu. Jasno in glasno povej svoje mnenje. Pokaži, da ti ni smešno.

Bodi glasna

Več časa preživiš z nekom, bolje se spoznata in tudi hitreje prekoračita meje. Pogosto tudi nezavedno. Vendar to ni prav. Če boš to dovolila, se bo zgodilo ravno nasprotno: odnos bo nazadoval. Tako partnerski kot tudi prijateljski. Povej to na glas!

Ponudi menjavo

Obstajajo situacije, v katerih ni možno zavrniti prošnje ali pa si ne vzeti čas za nekoga. Morda šefu ravno ne moreš reči, da določene naloge pa že ne boš opravila. Lahko pa vseeno narediš nekaj: najprej jasno povej, da to ni samoumevno, nato pa si zagotovi 'pravičnost', tako da rečeš: "To lahko naredim, a potem mi ne bo uspelo narediti ..."

Dogovor o pravilih

Če človek, ki ga ljubiš, ne ve, kaj je zate v redu in kaj ne, potem tudi ne ve, kdaj prekorači mejo. Za partnerski odnos bo bolje, da se odkrito pogovorita o svojih vrednotah in kje potekajo vajine osebne meje. Za vsakdan se dogovorita nekaj splošnih pravil: na primer, da zvečer izklopita mobilnika ali pa da v spalnici nimata televizije.

Opiši učinek

Starši včasih pozabijo, da so njihovi otroci odrasli. Komentirajo izbiro oblačil, kličejo ob najbolj nemogočih urah ... To lahko povzroči kar precej slabe volje. Odkrito jim povej, kaj ob tem čutiš in kaj te moti. Pomagalo bo.

V vseh odnosih!

Zakaj je dobro, če znaš reči NE?

odnosi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri