Ne boš verjela, kako preprosto lahko meditiraš

Raziskave kažejo, da meditacija pomaga pri sproščanju stresa, povečuje produktivnost in pripomore k večjemu občutju sreče. Če ti je sama ideja o meditiranju v praznem prostoru v neudobnem položaju povsem tuja, ti zdaj lahko pomagamo. Preizkusi uporabne meditativne tehnike priznanega strokovnjaka za stres Richarda Reida in poišči svoj notranji mir v vsakem trenutku.

Ne boš verjela, kako preprosto lahko meditiraš (foto: Profimedia) Profimedia
21. 9. 2015

Pri jedi

Ob prvih grižljajih poskušaj hrano uživati premišljeno. Zavedaj se njene teksture, okusa, vonja, videza in zvoka ob grizljanju. Pomembno je namreč ne le uživati v jedeh, ampak da si ob uživanju prisotna tudi z mislimi.

Za pisalno mizo

Enkrat na dan si vzemi čas za poslušanje svojega dihanja. Osredotoči se na to, kako zajemaš zrak in z njim napolniš pljuča. Pri tem poskušaj zaznati, kakšen občutek se poraja v tvojih nosnicah, ramenih, rebrih in trebuhu.

Na odmoru za kavo

Vzemi si minuto časa in opazuj migljanje listov na drevesih. Resnično izkoristi čas za odmor in se ne oziraj na pregledovanje e-pošte in statusov na družbenih omrežjih.

Po službi

Ko se sprehajaš na prostem, bodi pozorna, kakšen občutek zrak in veter puščata na tvoji koži. Pozornost vzdržuj vsaj nekaj sekund. Zavedaj se vlage, temperature in hitrosti zraka. Resnično občuti stvari, ki ti jih narava sporoča.

Ko ležiš v postelji

Pred spanjem dobro poslušaj svoje telo. Miselno preišči svoje telo za kakršnokoli bolečino ali napetost. Na delu telesa, kjer čutiš napetost, ga poskušaj z dihanjem sprostiti. To narediš tako, da miselno dihanje in pozitivne misli preusmeriš na boleč ali napet del telesa. Napetost bo kaj kmalu zbledela.

Vsakodnevno

Izberi si vsakodnevno aktivnost in jo poskusi izvesti bolj premišljeno. Na primer, zjutraj, ko odpreš časopis ali revijo, bodi pozorna na vonj, zvok in občutek strani. Resnično bodi osredotočena na vsako malenkost, preden se potopiš v njeno branje.

Po predlogi Taylor Anderson pripravili Tina Tanko in Petra Rozman