Ne boš verjela, kaj te lahko dela zelo nesrečno

Da boš v trenutku mirnejša, boljše volje in milijonkrat bolj uživala življenje, se moraš naučiti le eno ukano, ki te bo peljala v blaženost – zmanjšaj obveznosti! Hitro preveri, kako se lahko razbremeniš, da boš našla svojo srečo.

Ne boš verjela, kaj te lahko dela zelo nesrečno (foto: Unsplash/Luis Galvez) Unsplash/Luis Galvez
22. 9. 2019

Cosmo dekletom se ves čas nekaj dogaja: opravki, ljudje, s katerimi se moramo čim prej dobiti, stvari, ki jih moramo kupiti ... In čeprav mislimo, da bomo obogatile svoj obstoj, če nam uspe vse to stlačiti skupaj, je učinek drugačen.

"Pretirano obilje, če gre za višek stvari, obveznosti ali celo pretirano nabiti možgani imajo lahko negativen vpliv na kakovost vašega življenja," pravi dr. Tal Ben-Shahar, profesor najbolj priljubljenega predmeta na Harvardu, pozitivna psihologija, ki mu pogosto v šali rečejo osnove sreče.

"Preobremenite se v tolikšni meri, da vam ne uspe uživati v enostavnih zadovoljstvih, ki jih imate pred nosom."

Dokaz: kljub temu, da so ljudje bogatejši in imajo več izbire kot kadarkoli prej, raziskave kažejo, da so v večji meri nezadovoljni in depresivni. Zdravilo?

Zavedanje, da ko gre za to, kaj nam prinaša srečo, je manj več. Ne govorimo le o čistki materialnih dobrin, temveč o odrekanju od pretiranih skrbi, obveznosti in razmerij, ki te izčrpavajo.

Preberi, kako se lahko razbremeniš, da boš našla svojo srečo.

1 Vloži v svoje življenje, ne v svojo omaro.

Ne premišljuj, preden boš odgovorila na vprašanje. Kdaj si bila najbolj srečna v prejšnjem letu? Najbrž nisi odgovorila:

"Ko sem gledala svoje čudovite čeveljčke," tudi, če so ravno čevlji tvoja najbolj vredna stvar.

"Raziskave so pokazale: ko so osnovne človeške potrebe zadovoljene, stvari (ki jih imamo, pa jih v resnici ne potrebujemo za preživetje) ne zvišajo ravni sreče," pravi dr. Daniel Gilbert, avtor knjige Naletite na srečo. Zmanjšaj količino nereda in več prostora boš imela za uživanje. Poskusi tole:

2 Namesto stvari kupuj spomine.

Ko se boš odločala, ali boš zapravila svoj denar za kakšno stvar ali za doživetje – na primer oblačila znane znamke ali izlet ob koncu tedna s prijateljicami – se odloči za doživetje, pravi Gilbert.

Večina ljudi verjame, da so oblačila boljša izbira, ker se izlet konča hitreje, kot se obrabi oblekica D&G.

Toda izlet bo v tvoji glavi vedno ostal popoln, stvar (obleka, čevlji, karkoli) pa bo sčasoma izgubila svoj blišč in jo boš imela za samoumevno.

3 Živi hitro.

"Zapravi manj časa za priprave na življenje in več časa res živi, tako da boš uporabljala sistem vrtenja," svetuje psiholog dr. Barry Schwartz, avtor knjige Pardoks izbire: zakaj je manj več. Če imaš deset kril, ki jih nosiš v službo, pet kril skrij.

Zaradi manjše izbire se bo zmanjšal tvoj čas za premišljevanje in razburjanje, katero krilo obleči (in kaj bo sodilo zraven). Enkrat na mesec krila zamenjaj za drugih pet in tista, ki jih nisi niti pogrešala, ko so bila skrita, podari prijateljici.

4 Naredi očiščevalno kuro – očisti se digitalnega.

Če si nenehno obremenjena z mislijo (oziroma močnim pritiskom), da moraš biti ves čas v stiku z drugimi, pa čeprav brez srečanja na štiri oči, si zasvojena s svojim mobilnim telefonom ali z računalnikom.

Zato se včasih odloči za tehnološki post. Pokliči, namesto da pošlješ SMS, izklopi svoj mobilni telefon, ko si v družbi, odgovarjaj le na nujna e-pisma.

"Bolj se boste povezali z ljudmi okoli sebe in počutili se boste veliko bolj kot del lastnega življenja," pravi dr. Timothy J. Moore, življenjski trener iz Santa Monice v Kaliforniji.

5 Uživaj v tem, kar imaš.

"Raziskave kažejo, da se ljudje, ne glede na to, kaj že imajo, še vedno osredotočajo predvsem na naslednjo stvar, ki si jo želijo," razlaga Gilbert. Tej pasti raziskovalci pravijo tekaški trak hedonizma.

Saj veš: po neskončnem iskanju si dobila svoj sanjski kavč, in že ugotavljaš, da "potrebuješ" novo svetilko. Ali pa končno napreduješ v službi, toda zdaj že ciljaš na naziv, ki bolj odmeva. Ustavi se in naredi inventuro:

6 Obrni svoje možgane.

Namesto da se primerjaš z drugimi na podlagi tega, česar nimaš (čudovito prijateljevo službo, postavo slavne igralke), obrni na drugo stran in poglej, kaj imaš in bi si to kdo drug lahko želel. Ugotovila boš, kako zavidanja vredno je tvoje življenje.

7 Ritual pred spanjem.

Vsak večer, medtem ko umivaš zobe, se spomni treh razlogov, zakaj je tvoje življenje čudovito ta trenutek, ne glede na to, kako enostaven ali majhen je ta razlog (lušten tip se mi je nasmehnil).

Priznam, sliši se precej piflarsko, toda delovalo bo – raziskave so pokazale, da te zavestno opažanje srečnih trenutkov naredi bolj zadovoljno v celoti.

8 Svoj razpored daj na dieto.

Gre za osnovno matematiko: veliko bolj zadovoljna boš, če boš načrtovala in uresničila dve stvari vsak dan, kot če boš slabo opravila tri in se počutila kot zguba zaradi 18 drugih, ki niso prišle na vrsto.

"Ljudje si naložijo toliko opravkov, da se jim kar meša, ker ne prenesejo misli, da bi nekaj zamudili," pravi Schwartz. "Potem so ves čas obremenjeni in nadlegovani in ne uživajo v ničemer." Zmanjšaj obveznosti:

9 Očisti svoj koledar.

Vsaj en večer na teden si pusti prost. Ta termin boš zapolnila z nečim, kar te res veseli, in ne z obveznostjo.

Takoj boš postala bolj zadovoljna s svojim življenjem, saj med obveznostmi ne boš hlepela za prostim časom, med prostim časom pa te ne bo preganjala misel na obveznosti.

10 Uporabi test groze.

Preden se obvežeš, da boš nekaj storila, se vprašaj, ali bi privolila, če bi bilo to treba narediti danes zvečer. Če ob tem zastokaš, zavrni nalogo, saj je ne boš hotela opraviti tudi takrat, ko bo prišel čas zanjo.

"Ljudje o prihodnosti premišljujemo nejasno, bolj realistični pa smo, ko se odločamo o sedanjosti," pravi Gilbert.

11 Lepo reci ne.

Namesto da se obremenjuješ s tem, kako zavrniti prijatelje (in znance), le povej: "Res bi rada, a dogaja se mi veliko novega in osredotočena moram biti na to."

12 Prepovej si tolažilne užitke (v njih v resnici sploh ne uživaš).

Potrta si, zato greš nakupovat, nažiraš se ali kako drugače pretiravaš v užitkih. Toda namesto da bi "tolažilne" stvari pomagale, le povečajo seznam tvoje duševne in materialne prenatlačene zmede.

Zato se navadi zdržati svoja čustva.

"Dobro je doživljati cel razpon čustev, vključno z žalostjo, ker kasneje prepoznate resnično srečo, namesto da jo skušate umetno ustvarjati," pravi dr. Ronald Dworkin, avtor knjige Umetna sreča. Takole boš to dosegla:

13 Življenju privošči premor.

Preden kupiš nekaj dragega ali poješ tortico, počakaj približno petnajst minut. "Stopi nazaj, dihaj in se vprašaj, ali se boš od tega počutila bolje ali le skušaš omiliti bolečino/ praznino/strah," pravi Moore. Ponavadi se boš premislila.

14 Poslušaj, ko se kujaš.

Namesto da skušaš popraviti svoje razpoloženje (zmerjanje šefa se spremeni v “Pijačo! Pijačo! Pijačo!”), ugotovi, kaj takšno razpoloženje povzroča.

Spopadanje s položajem (morda boš morala zamenjati službo ali se naučiti postavljati zase) pomeni, da v prihodnosti ne boš imela vedno iste ponavljajoče težave.

15 Poslovi se od nesmiselne obsedenosti.

Skrbeti in trpeti zaradi stvari, ki jih ne moreš nadzorovati, kot je vreme ali mišljenje druge osebe, le natlači tvoje možgane s strupenimi mislimi, pravi psiholog dr. Mark Leary, avtor knjige Prekletstvo samega sebe. Navadi se opustiti misli ‘kaj-če-bi’.

16 Ustavi izčrpavajoče vojne misli.

Namesto da predeluješ, koliko kalorij ima kaj, izberi nekaj, kar povzroča najmanj težav. Če se po solati počutiš prikrajšano in se potem zaradi tega nažiraš, jej raje pico.

Če imaš potem ko poješ pico, občutek krivde, jej solato. Prepoznaj samo sebe, odloči se in pojdi naprej.

17 Ugotovi resnico.

"Ko imaš napade muhavosti, se spomni, da je ravno zdaj vse v redu," pravi Leary.

Na primer: Če te ponoči skrbi zaradi pomembnega sestanka jutri, se spomni, da si pravzaprav ravno zdaj v udobni postelji, ne pa vsa prepotena v sobi za sestanke. Ko boš ugotovila, koliko minikriz ustvarjaš sama, se bo njihovo število zmanjšalo.

18 Ne bodi vedno glavna.

V novi raziskavi na univerzi Cornell so ugotovili, da so ljudje enako srečni, ko namesto njih odločijo drugi, kot če se odločajo sami.

Če si vedno ti tista, ki sprejema odločitve, to zate ustvarja več skrbi in več dela ("Kaj če izberem napačno odločitev?"), zato včasih prepusti glavno besedo drugim ljudem.

Naj tvoja prijateljica odloči, kateri film bosta gledali, ali dovoli natakarju, da ti priporoči eno od dveh predjedi, če se ne moreš odločiti med njima.

19 Poenostavi svojo shrambo.

Odvrzi vse to:

 • Spominke, ki te ne ganejo več, kot so odrezki kart, vabila na poroke, drobnarije. Obdrži eno stvar z vsake velike poti.
 • Stare slike in revije – slike pošlji prijateljem, članke beri na spletu.
 • Šolske učbenike in zvezke, ki jih nikoli več ne boš potrebovala.
 • Katerokoli napravo, ki si jo pospravila, dokler ne bo popravljena/ ne boš našla navodil za uporabo/ ne boš potrebovala kaj takega (npr. aparat za izdelavo jogurta).
 • Naprave za telovadbo in DVDje, na katerih se nabira prah.
 • Vso čudovito šaro, ki jo je tvoj bivši pustil za seboj.

Nasvet ob smetnjaku: Ne obdrži nečesa le zato, ker je bilo drago. Obstajajo spletne dražbe in oglasi – raje prisluži malce denarja.

20 Poenostavi svojo kopalnico.

Adiiiijo:

 • Maskara in vsa kozmetika, v kateri je maščoba, starejša od šestih mesecev.
 • Vse razen ene stekleničke izdelkov, ki ta trenutek stojijo v tvoji omarici in so skoraj prazne.
 • Vse lepljive snovi in okraske za lase, ki so ti ostali, ko si še nosila drugačne pričeske.
 • Zdravila, ki jim je pretekel rok.
 • Zalogo testerjev, šamponov in kap za tuširanje iz hotelov.
 • Grde, stare, obrabljene brisače, ki ‘so še vedno uporabne’.

Nasvet ob smetnjaku: Zlij ostanek najljubšega izdelka v eno od hotelskih stekleničk in ga prihrani za potovanja.

21 Poenostavi svojo omaro.

Te stvari lahko zavržeš:

 • Vse kar srbi, zbada, zateguje ali vpliva na to, da tega ne nosiš.
 • Oblačila, ki ti ne laskajo (pozdravljeno, mini mikro krilce), tudi če je bilo drago. Prosi prijateljico, da se ti bo pomaga odločiti.
 • Več kosov istih osnovnih oblačil, kot so črne majice, natikači, kavbojke (obdrži le najboljš ega iz vsake kategorije).
 • Garderobo, ki ti je bila prav tri velikosti nazaj.
 • Modno zastarele stvari – nehaj čakati, da bodo mini nahrbtniki ali superge z visoko peto spet moderni.
 • Spalne srajčke, ki jih ne nosiš.

Nasvet ob smetnjaku: Dobrih stvari se boš lažje znebila, če jih boš podarila v dobrodelne namene ali jih izmenjala s prijateljicami (organiziraj zabavo).

Napisala: Petra Kocjančič

Preberi še: Kaj je to LJUBEZENSKI ORGAZEM? Si ga že doživela?

Priporočamo tudi članek: Kraljica Elizabeta II. je razkrila, kaj si misli o drami med Meghan Markle in njenim očetom