Ne bodite svoja najhujša sovražnica

Soočite se s petimi najpogostejš imi negativnimi mislimi, ki vas bodo sicer spravile na kolena, vam uničile najlepša leta in dvome vase spremenile v resnično težavo.

27. 1. 2005

Samopomilovanje, pomanjkanje samozavesti in dvomi vase vas prevečkrat omejujejo v vaših željah in načrtih. Vzemite življenje v svoje roke in si ga uredite po svojih merilih!

“Če pa ga imam tako rada ...”

Ste si kdaj ogledale kakšno televizijsko serijo tipa Ricki Lake, v kateri moški na odru prizna, da je svojo punco prevaral vsaj 12-krat, nato pa voditelj začudeno vpraša njo: “Kako to, da ste še vedno z njim?” In punca mirno odvrne: “Če pa ga imam tako rada!”

“Kadar ženske uporabljajo frazo Imam ga rada kot izgovor za toleranco do njegovega ogabnega, ponižujočega obnašanja, sporočajo žalostno resnico o sebi: nimam se rada,” pravi psihologinja Maria Dahlin. “Na osnovi slabe samopodobe ženska opravičuje partnerjevo zlorabljanje, kar pa o njeni osebnosti razkrije več kot o njunem razmerju.”

Dahlinova pravi, da je razlog, da so ženske v svojih dvajsetih letih mnogo bolj ranljive in izpostavljene zlorabam moških, pogosto to, da premalo zaupajo same sebi oz. verjamejo vase. “Nismo še odkrile moči, še vedno iščemo svoje meje in v večini primerov še ne zmoremo reči ne in zagovarjati svojih potreb.” V katastrofo v odnosih z moškimi poleg te nestabilnosti vodi tudi napačna predstava o ljubezni, ki naj bi premagala vse težave.

Trditev Imam ga rada, bi lahko prevedli v Ne poznam se, ne prepoznam svojih kvalitet, nisem vredna sreče in ljubezni. Prav ta trditev je na žalost prepogosto osnova za marsikatero zlorabo. “Če se boste kadar koli zalotile izreči rada ga imam, se postavite pred ogledalo ter pošteno izprašajte svojo vest,” svetuje Dahlinova. “Zakaj z ljubeznijo nagrajujete nekoga, ki slabo ravna z vami?” Morda zato, ker je njegovo ravnanje odgovor na vašo samopodobo? Ste mogoče nasedle nezavednemu sporočilu, ki vam pravi, da si boljšega ne zaslužite?

Mojca (27), pravi: “Z Andrejem (33) sem hodila tri leta. Ko sem ga spoznala, me je popolnoma očaral. Bil je glasbenik, jaz pa sem poskušala uspeti kot pevka. Pomagal mi je pri petju, zato sem čutila, da mu nekaj dolgujem. Čez nekaj časa so moji prijatelji opazili, da Andreju moje napredovanje ne ugaja preveč. Ni hotel, da bi bila samostojna in uspešna. Začel me je kritizirati ter zaničevati moj talent, dokler ni v meni do konca zatrl želje po petju in glasbi. Očitno je igral na karto moje neodločnosti in ranljivosti. Dve leti je trajalo, preden sem spoznala, da ravna slabo z menoj, vendar sem ves ta čas nekako v sebi čutila, da je to, kar mi očita, res. Končno sem ga zapustila, a izgubila sem veliko časa.”

Če težko prenašate obnašanje svojega partnerja, raje vlagajte vase; poiščite strokovno pomoč in poskusite odkriti, kaj je tisto, kar motivira vaše vedenje. Oborožite se z močjo vpogleda in se naučite reči NE!

“Nisem dovolj vitka, da bi oblekla ...”

Ali ste že slišale rek, da mladi zapravljajo svojo mladost? Kakor koli že, nekaj zagotovo drži: nikoli ne boste videti bolje, kot ste videti v dvajsetih. Nikoli ne boste bolj zadovoljne s svojo podobo, kot ste bile takrat. Večina deklet si v teh letih z vso močjo prizadeva izboljšati ali vsaj prikriti majhne imaginarne nepopolnosti svojih teles in zavrača splošno sprejeto mnenje, da je mlado telo lepo samo po sebi.

Res je, vedno znova smo bombardirani s podobami vitkih manekenk – njihova telesa vendarle bolj prodajajo oblačila! Vendar pomislite – suhljate manekenke predstavljajo le majhen delež ženske populacije. Pa še one niso resnične; navadno so lačne in nesrečne, večina njihovih fotografij pa je tako ali tako ‘retuširanih’.

Uživajte v modi, naj vas vodi skozi življenje, vendar se zavedajte, da so to le podobe. Resnične ženske imajo resnična življenja, resnične strasti in sanje. Resnične ženske jedo, praznujejo življenje in so zdrave. Zato si je resnično nespametno dopustiti, da najlepša leta minejo v iskanju nedosegljivih idealov ter zagrenijo življenje še drugim, ki nas obkrožajo.

Mina (32) pripoveduje zgodbo, s katero se lahko poistovetijo številna dekleta.

“Kot najstnica sem na steno lepila plakate manekenk v bikinkah. Moje celotno življenje se je vrtelo okoli želje, da bi jim postala podobna. Čeprav sem bila takrat precej suha, nisem bila s svojo postavo nikoli popolnoma zadovoljna. Dolga leta je bila moja samopodoba na psu. Prepričana sem bila, da sem debela in da sem videti grozno.

Zdaj je drugače. Ko gledam fotografije preteklih let, ne morem verjeti, kako dobro sem bila videti. Zdaj imam vsaj osem kilogramov več, vendar sem zadovoljna s svojim videzom in se v svoji koži udobno počutim. Zdrava sem, jem bolje in začela sem se udeleževati maratonov. Žal mi je, da sem zapravila ves ta čas, v katerem sem imela o sebi tako slabo mišljenje.”

Bodite najboljša različica same sebe, bodite zdrave in aktivne, jejte hrano, ki vam dobro dene in je zdrava, vendar se imejte rade tukaj in zdaj in v svojih dvajsetih si mirne duše privoščite kaj krajšega in izzivalnejšega, z veliko gole kože. Torej, odgovor na vaše večno vprašanje: “Ali sem dovolj suha?” se glasi: DA, DA, DA!

“Nisem sposobna ...”

Ko je dvajsetletna Madonnna prišla na avdicijo za plesalko v nek nočni klub v Los Angelesu, so njen glas ocenili kot tanek in piskajoč, njen ples pa kot zelo povprečen. Niso je sprejeli. Razlog, da je Madonna danes ena najbogatejših in najbolj slavnih umetnic na svetu, je, da ni nikoli verjela oceni komisije v tistem nočnem klubu. Že dolgo je znano, da je sposobnost verjeti vase edina ločnica med uspehom in neuspehom.

Ljudje se pogosto v življenju omejujemo ter si postavljamo ovire pri doseganju rezultatov, se strinjajo strokovnjaki. Medtem ko notranje rastemo, hkrati dobivamo o sebi in svojih sposobnostih veliko negativnih sporočil. Običajno so to strahovi in negativne misli drugih ljudi, ki jih ponotranjimo in sprejmemo za svoje.

Vzemimo za primer glasbenega producenta, ki si želi biti koncertni pianist, ali lastnika galerije, ki je lahko skrit in zato nerazvit slikarski talent. Ljudje verjamemo, da obstaja nevidna meja, ki smo jo še sposobni doseči, zato raje delujemo v okvirih varnega, namesto da bi jo presegli in ciljali in ciljali vedno višje.

V primerjavi s kasnejšimi življenjskimi obdobji so dvajseta leta nestabilna; ne vemo še, česa smo zares zmožni in katere meje bi bilo pametno premakniti. To je čas eksperimentiranja in izgradnje naše osebnosti. Vaša dvajseta so odskočna ploščad v trideseta. V dvajsetih nimate česa izgubiti. Lahko tvegate in pač dobite nekaj udarcev. Vendar pa se je dobro čim prej pobrati, zbrati pogum in nadaljevati v smeri svojih ciljev, pozneje je to vse težje.

“Potrebujem fanta ...”

... kot riba potrebuje avto, bi lahko rekli z vso gotovostjo. Nikoli ne potrebujete fanta, posebno pa ne v dvajsetih; če ste prepričane, da ga potrebujete, ste le ena od žrtev Holivuda ali pa vsaj mnenja vaše babice, da vam kot ženski pripada spodoben družbeni status le, če imate moškega.

Če v vaše življenje vdre nekdo res poseben, prav, a ko ste v dvajsetih, izrabite čas konstruktivno, spoznavajte različne ljudi, potujte in odkrivajte, kdo ste zares. Če se vam dozdeva, da niste popolne, če nimate fanta, boste zapravile mnogo dragocene energije v iskanju ‘nekoga’ in se na koncu zadovoljile s ‘kar nekim’. Napeto iskanje je torej časovno in energijsko zgrešena naložba.

Psihologinja Dahlinova pravi: “V ženski podzavesti še vedno prevladuje ideja, da potrebujejo moškega. Vstopiti v neko zvezo ali poročiti se še vedno pomeni nek dosežek. Biti izbrana za moškega pomeni biti sprejeta v družbo in postati ‘resnični’ član družbe. Če tako mislimo, smo brez partnerja le ‘polljudje’, zato moramo vso svojo energijo usmeriti v iskanje moškega; namesto da bi živele čim bolj vitalno in polno življenje.”

Da bi bile najboljša različica same sebe, morate vedeti, da lahko živite srečno življenje tudi same. Sicer pa, ko živite intenzivno, bo ljudi (tudi moške), ki delijo isto vizijo, samodejno povleklo v vašo orbito. In ko boste želele deliti svoj čas z nekom posebnim, boste ve tiste, ki odločajo.

“Sem še premlada ...”

... da bi napredovala. Postavite se zase pred šefom, ki vas obravnava nepošteno, soočite se s sodelavcem! Pogosto se ne zavedamo, da imamo v dvajsetih ogromno osebnostne energije. “Kot otroke so nas naučili, da ne smemo dvomiti v avtoriteto odraslih,” pravi Dahlinova. “Naši otroški instinkti, ki so natančno uglašeni na nepravičnost katere koli vrste, otopijo na poti učenja poslušnosti in discipline. Tako doživimo odraslost, ne da bi vedeli, kako reči ne in zahtevati tisto, kar v resnici želimo.”

Težko je preseči nekaj, kar je vgrajeno v nas, vendar je zgodnja odraslost pravi čas, da dosežemo stik s sabo, s tem, kakšni smo v resnici, in se naučimo izražati sebe. Res je včasih prav grozljivo ugovarjati nekomu na videz modrejšemu in starejšemu, nikoli se ni prijetno soočiti z nasprotovanjem, a če boste le tiho, to ne bo postavilo vaših ciljev nič bliže.

Po mnenju psihologinje ženskam manjka poguma in pogosto niso tako aktivne na delovnem mestu, kot bi lahko bile. Če so pol tako zahtevne in ciljno naravnane kot moški, se jih hitro označi za agresivne. Na tem mestu pa se je dobro spomniti še enega dejstva: v poslovnem svetu največ pozornosti namenjajo marketingu, promociji. To drži tudi v osebnem življenju: če verjamete in se obnašate tako, kot da življenje in delo obvladate, bodo temu verjeli tudi drugi!

Aljaž Tulimirović

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri