Nasvidenje tolar

Slovenija je s 1. januarjem 2007 kot 13. članica Evropske unije uvedla skupno evropsko valuto evro in se po 15 letih počasi poslavlja od tolarja.

1. 1. 2007

Zaradi lažjega prehoda na novo valuto velja do 14. januarja t. i. obdobje dvojnega obtoka evrov in tolarjev, kar pomeni, da gotovinsko še vedno lahko plačuješ s tolarji, ob plačilu pa dobiš preostanek vrnjen v evrih. Po tem obdobju bo plačevanje potekalo le še z evri.

Do 1. marca 2007 lahko tolarjev zamenjaš v evre v vseh poslovnih bankah in hranilnicah brez provizije, po tem datumu pa bo brezplačna zamenjava možna le še pri Banki Slovenije. Osrednja bančna institucija v državi bo tolarske kovance brezplačno menjala v evre do konca leta 2016, tolarske bankovce v evre pa brez časovne omejitve.

Bankovci in kovanci

Evrski bankovci so v vseh državah območja evra enaki in so izdani v sedmih različnih vrednostih: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €.

Evrski kovanci na drugi strani ohranjajo nacionalne posebnosti. Na kovancu za 2 evra je tako podoba dr. Franceta Prešerna, na kovancu za evro je Primož Trubar, na 50 centih je podoba Triglava, na 20 centih so lipicanci, na 10 centih neizveden Plečnikov načrt slovenskega parlamenta, na 5 centih sejalec, na 2 centih knežji kamen, najmanjši kovanec za 1 cent pa krasi štorklja.

Poleg Slovenije imajo različne motive na vseh kovancih le še Avstrija, Grčija in Italija.

Koristni nasveti za nakupovanje

  • Preglej obe navedeni ceni na izdelku (v evrih in v tolarjih). Ker boš plačevala z evri, bo zaradi nizkih nominalnih vrednosti na prvi pogled cena nižja.
  • Bodi pozorna pri majhnih zneskih in drobižu, saj imajo evrokovanci precej večjo vrednost, kot smo bili navajeni pri tolarjih.

Več informacij o evru najdeš na spletni strani www.evro.si.

Značke: evro

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri