Naša novinarka: "6 mesecev nisem kupovala oblačil in obutve! Nujno poglej, kaj sem ob tem spoznala!"

Ena od punc v uredništvu nam je pred dnevi postregla z novičko, ob kateri smo vsi obstali odprtih ust. 6 mesecev namreč ni kupovala oblačil in obutve. Poglej, kaj se je iz tega eksperimenta naučila in kaj je spoznala v tem času.

Naša novinarka: "6 mesecev nisem kupovala oblačil in obutve! Nujno poglej, kaj sem ob tem spoznala!" (foto: Unsplash.com/Becca Mchaffie) Unsplash.com/Becca Mchaffie
14. 7. 2018

"Pol leta nisem kupovala oblačil, ne obutve," nam je pred dnevi razkrila naša sodelavka Ana Murn.

"Se spomnite člankov o Michelle McGagh in o Ann Patchett," nas je vprašala. "No, mene sta punci navdušili do te mere, da sem se odločila eksperiment 'življenje brez nakupovanja' preizkusiti tudi sama. Ne boste verjeli, kaj vse sem se iz tega naučila," je bila jasna.

"Preprosto je," je nadaljevala.

No, in če je stvar res tako preprosta, jo lahko preizkusiš tudi ti in s tem prihraniš lep kupček denarja (NUJNO beri naprej!).

Tudi njo je, kot piše Ann Patchett, začelo živcirati prepričanje, da je vsak človek vreden toliko, kolikor ima pod palcem. Poleg tega pa je, ko ni imela posebnih planov v dnevu, odšla v trgovino in pač kar tako malo zapravljala. Nakit, čevlji, torbice, majčke, kozmetika … Nič od tega v resnici ni potrebovala. Nič.

No, zato je bilo nujno potrebno, da temu naredi konec. Odločila se je upoštevati pravila Ann Patchett, ki je na prvo mesto prepovedi postavila nakup čevljev in oblek. Kupovala je lahko vse, kar nujno potrebujemo za življenje – hrano, pijačo, higienske pripomočke in izdelke za nego telesa, a pod pogojem, da je najprej porabila vse tisto, kar je imela doma.

Ob tem je prišla - kako tudi ne - do presenetljivih odkritij. Poglej, katerih!

1. Pridobimo kar nekaj prostega časa

"Na račun prepovedi potovanja sem pridobila kar nekaj prostega časa, saj ga nisem izgubljala po nepotrebnem v trgovinah, in nad tem sem izredno navdušena!"

2. Porabimo preveč denarja za stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo

"Vsi po vrsti nasedamo oglasom in verjamemo, da smo lahko srečni le, če kupujemo (nove) stvari."

Je tudi tebi dovolj tega, da ti ves denar, ki ga zaslužiš, izpuhti? Okej, potrebuješ korenito spremembo v življenju. Si pripravljena 6 mesecev (no, če si bolj vztrajne vrste lahko tudi 1 leto) kupovati samo tisto, kar res potrebuješ?

"V resnici potrebujemo tudi manj kozmetičnih izdelkov, kot si lahko mislite! Stavim, da tudi vam po hiši leži kar nekaj krem za roke. Preden kupite novo, preverite, kaj se skriva v vaši omari v kopalnici," je jasna Ana.

3. Naučila se boš ločiti med potrebo in željo po neki stvari

"Tekom eksperimenta sem ozavestila, da je denar nekaj, kar zaslužimo, zapravimo in varčujemo za stvari, ki si jih želimo ali resnično potrebujemo. Naučila sem se ločiti med dejansko potrebo in željo po neki stvari."

Naučila se boš torej pametno porabljati denar.

4. Več boš telovadila

"Kar na lepem boste imele toliko (preveč) časa, da bo postalo samoumevno, da ga morate koristno porabiti in narediti nekaj zase, na primer se odpraviti na kolesarjenje, tek, jogo, sprehode, …"

5. Privarčevala boš kar nekaj denarja

"V pol leta boste brez nakupovanja oblačil privarčevale kar nekaj denarja. Kakšno veselje!"

6. Ugotovila boš eno zelo pomembno stvar

"Ni vam treba odpreti denarnice vsakič, ko se želite zabavati. Spoznala sem, da potrebujemo zelo malo, da smo lahko srečni."

Ob zaključku preizkusa si je Ana privoščila dve majici v trgovini H&M in to je vse. Pravi, da ne čuti potrebe, da bi zopet brezglavo nakupovala in veselo zapravljala denar samo za oblačila in obutev, kot je to počela včasih.

"Vsakemu, ki bere ta zapis, priporočam, da se vsake toliko časa preizkusi v podobnem eksperimentu (no, ali vsaj enkrat v življenju), kajti tako se najlažje zavemo, katere stvari so res pomembne in da materialne dobrine res niso tisti glavni nosilec sreče v naših življenjih, kot pravi Ann Patchett," zaključi pogovor o tej temi naša novinarka Ana.

Preberi še: Moške najbolj moti, če je ženska TAKŠNA! in Ideja za poletni izlet: 7 namigov za odkrivanje barvite Barcelone

Priporočamo tudi: Lada Bizovičarja smo poklicali in vprašali, ali bo res postal očka - TO je njegov odgovor!