Naredila napako ali užalila nekoga?

Z opravičilom nikar ne odlašaj predolgo, da bi se po nepotrebnem ne končalo dragoceno prijateljstvo.

12. 1. 2014

Skrajšaj obdobje mučne tišine in slabe vesti:

Opraviči se osebno

Številni si poiščejo posrednika ali pa sla, ki prenese opravičilo. Vendar je takšno opravičilo hinavsko in polovičarsko. Ti si naredila napako, zato se moraš zanjo tudi opravičiti.

Premisli besede

Najprej dobro premisli, kje boš prosila za opravičilo. Poskrbi za sproščeno vzdušje in osebo, ki si jo prizadela, povabi na skupno kosilo ali pa se odpravi z njo na sprehod.

SMS ne bo dovolj

Za opravičilo je na voljo kar precej možnosti in kratek natipkan 'oprosti' ne bo zadostoval. Opraviči se osebno.

Ostani iskrena

Izogibaj se izkrivljenim in narejenim formulacijam. Opravičilo bo dobro sprejeto le, če boš iskrena. Govori kot običajno – odkrito in iskreno. To bo najbolje.

Pozabi na očitke

Ne izpostavljaj napak, ki jih je morda storila oseba, ki se ji želiš opravičiti. Osredotoči se na svoje!

Nobenih izgovorov

Za svoj spodrsljaj ne krivi okoliščin ali drugih ljudi. Videti bo, kot da iščeš poceni izgovore, zato opravičilo ne bo zvenelo iskreno.

Čim bolj konkretno

Odkrito priznanje napak terja zelo veliko poguma. Toda le če ga boš zmogla in natančno izrazila, za kaj vse se želiš opravičiti, boš delovala avtentično. In tako tudi odkrito. Torej ne vrti se predolgo kot mačka okoli vrele kaše.

Stoj za tem, kar storiš

Ljudje smo nagnjeni k temu, da radi zmanjšujemo pomen lastnih napak. Kar se je zgodilo, se je zgodilo, in za tem moraš stati.

Učenje iz napak

Ni hujšega, kot da se za nekaj opravičiš in nato spet storiš natanko isto! To bo tistega, ki si se mu opravičila, le še bolj prizadelo. Zdaj poznaš njegovo 'bolečo točko' in v prihodnosti pomisli tudi nanjo.