Naredi si čisto sama

Potrebuješ nekaj dobre volje, sestavine iz kuhinjske in kopalniške omarice, nekaj dišečih eteričnih olj in lično embalažo. Domača čistila in sredstva za nego so kakovostna, poceni in neškodljiva tako za tvojo kožo kot za naš planet.

Naredi si čisto sama (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 2. 2013

Za mehke in bleščeče lase

Ko opereš lase, nanje nanesi razžvrkljan rumenjak (če imaš suhe lase, vanj vmešaj še žlico olivnega olja, če so tvoji lasje radi mastni, bo dovolj le rumenjak). Na glavo povezni kapo za pod tuš, si naredi polurno sproščujočo kopel s priljubljenim eteričnim oljem in dobro speri lase. Vonj po rumenjaku te ne bo sprem­ljal več kot urico, lasje pa ti bodo bleščeče hvaležni.

Nad pesticide

Ne kupuj dragih sredstev proti strupom na hrani, temveč le lepo razpršilko, v kateri zmešaj kozarec vode, kozarec belega alkoholnega kisa in žlico jedilne sode. Mešanico poprši po sadju in zelen­javi, pusti, da deluje od pet do deset minut, nato pa sadeže narave umij še pod curkom vode.

Izdelaj svoj pralni prašek

Tvoja oblačila bodo dišeče čista, denarnica pa oškodovana za manj kot evro.

  • Na drobne koščke naribaj eno rastlinsko milo (najboljše je marsejsko) in ga nato čisto počasi vmešaj v tri litre vroče vode, da se raztopi.
  • Dodaj veliko žlico jedilne sode in premešaj. Če se milo ne bo popolnoma stopilo, tekočino malo pogrej, da nastane homogena masa.
  • Preden se bo pralno sredstvo začelo strjevati, ga vlij v plastično posodo, v kateri naj ostane še nekaj prostora, da boš lažje mešala.
  • Tekočino postavi na hladno in jo vsake toliko malo premešaj, da se ne bo preveč strdila.
  • Ko se ohladi, dodaj od 20 do 30 kapljic najljubšega eteričnega olja in žlico kisa za mehkejše perilo.
  • Premešaj in postavi na polico v kopalnici.

Domača zobna pasta

30 g jedilne sode in 30 g morske soli zmešaj s štirimi kapljicami eteričnega olja poprove mete. Ko si boš z domačo zobno kremo želela umiti zobe, boš zobno ščetko zmočila pod curkom vode ter z njo podrgnila po pripravljeni mešanici. Tvoji zobje bodo bleščeče beli, saj jedilna soda zelo učinkovito uničuje zobni kamen, dah pa bo svež.

 

Pripravila: Petra Arula