Namesto klofute podari rožo!

Zavod Emma, Center za pomoč žrtvam nasilja, v času mednarodnih dnevov boja proti nasilju pričenja s projektom 'Namesto klofute podari rožo', s katerim želi širšo javnost opozoriti na resnost in kompleksnost problematike nasilja nad ženskami.

18. 11. 2010

Projekt zaobjema celovito obravnavanje nasilja nad ženskami in otroci in je naravnan na uveljavljanje ničelne tolerance do nasilja v družini in družbi.

Širše od meja prostora in časa

Aktivnosti projekta so zasnovane kot serija pozitivno pomensko naravnanih sporočil, ki opolnomočajo in dvigujejo pomen ženske same, pozivajo povzročitelje nasilja k drugačnemu pristopu k medosebnim odnosom ter ozaveščajo javnost o aktualnosti problematike.

Projekt presega nacionalne nivoje, saj se povezujemo z mednarodnimi organizacijami, ki zagovarjajo človekove pravice (Medica Mondiale, Medica Zenica, Say No...), prav tako pa bodo posamezne akcije presegle časovni okvir dnevov boja proti nasilju.

Ozaveščanje na vseh nivojih

Projekt predvideva serijo tv oglasov, plakatov, radijskih ter časopisnih objav, organizirajo okroglo mizo v Krškem, dne 26.11. ob 12h, z naslovom 'Nasilje nad ženskami na podeželju in neformalna socialna kontrola' ter tiskovno konferenco v Ljubljani.

V sklopu projekta bodo postavljene mobilne info točke v različnih krajih:

  • Ljubljana in Krško - 25. 11. (Krško, Tabu Center, 14-16h),
  • Brežice – 2. 12. (14-16h, Merkator Hipermarket,),
  • Sevnica – 9. 12. (15-18h, Merkator center).

Postavljena je tudi spletna stran projekta v slovenskem in angleškem jeziku www.podarirozo.com.

Vabilu so se že odzvali

Sodelovanje pri projektu sta ponudila Matjaž Hanžek, nekdanji Varuh človekovih pravic, ki bo prvo rožo nenasilja podaril 25. 11. na Prešernovem trgu v Ljubljani, ob 13:30 h, ter Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, ki rožo nenasilja simbolično podarja v TV oglasu Zavoda Emma.

V Posavju se je vabilu odzval tudi Franc Bogovič, župan občine Krško, ki bo rožo nenasilja simbolično predal na mobilni info točki v Tabu centru Krško, v četrtek, 25. 11., ob 14h.

S to gesto pozivajo ljudi k zavezi za odgovorno nenasilno vedenje ter opozarjamo javnost na aktualnost problematike nasilja v družini in družbi nasploh. Njihov namen je tudi mobiliziranje vseh organov ter organizacij, ki lahko v skladu s svojimi pristojnostmi prispevajo k zmanjševanju nasilja ter doseganje sinergije na področju trajnostnega razvoja družbe z ničelno toleranco do nasilja nasploh.

Vabilo

Okrogla miza

Nasilje nad ženskami na podeželju in neformalna socialna kontrola, dne 26. novembra, petek, ob 12. uri, v Kulturnem domu Krško, Trg Matije Gubca 2, Krško.

Teme za pogovor: zakaj ravno podeželje, socialna kontrola in prijavljanje nasilja, pogled skozi oči zagovornika žrtev nasilja, vključevanje v oblike pomoči, vidiki zaznave in obravnave nasilja v šoli, nasilje nad ženskami in otroci ter vloga  pristojnih organizacij v okolju.

Gostje okrogle mize:

  • dr. Vesna Leskošek, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani,
  • Blaž Žibret, odvetnik, Odvetnik Blaž Žibret,
  • Melita Kramar, strokovni vodja inštituta, Zakonski in družinski inštitut Novo mesto in Krško,
  • mag. Mateja Kozlevčar, inšpektorica svetnica, Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo in šport,
  • Sonja Žugič, koordinatorica za regijo Posavje, Center za socialno delo Krško.
  • Nataša Resnik, svetovalka za žrtve nasilja, Zavod EMMA - OE Krško,
  • Moderacija okrogle mize: Dževada Popaja, direkotrica Zavoda EMMA, Emilija Skrt, sodelavka zavoda v Krškem.