Najstniško nasilništvo in krutosti tudi na socialnih omrežjih

Tehnološki napredek današnjim najstnicam ni prinesel prav veliko dobrega. Zdaj so tarče pritiskov in verbalnega nasilja tudi v zasebnosti lastnega doma, torej praktično 24 ur dnevno.

22. 11. 2011

Po mnenju nekdanje britanske učiteljice in izvedenke za komunikacijo, Jean Gross, naj bi bila še posebno mlada dekleta v dobi socialni omrežij še veliko bolj ranljiva kot v eri pred njimi.

Napredek v tehnologiji je namreč omogočil, da se najstniške male in velike krutosti, ki so se pred tem pričele in končale v šoli in njeni okolici, zdaj preko socialnih omrežij, spletne in mobilne komunikacije vstopajo v njen dom.

"Današnja dekleta so tako našla še več načinov, kako lahko druga drugo izključijo iz svoje sredine in iz komunikacije," je za Daily Mail povedala gospa Gross in nadaljevala:

"Vse, ki še nismo pozabile, kako je biti najstnica, dobro vemo, kako zlahka in hitro te z nekaj besedami pahnejo v čisti obup sovrstnice," … pri čemer je imela v mislih prav izključevanje iz malih dekliških klik in taborov:

"… še danes 'si moja najboljša prijateljica', da bi bila naslednji dan, kar naenkrat, 'ti nisi moja najboljša prijateljic. Imam novo najboljšo prijateljico.'"

"To se zgodi prav vsaki od teh deklet najmanj enkrat, kar je izjemno kruto," je še prepričana gospa Gross, ki si prizadeva, da bi v britanskih šolah kot redno čtivo uvedli knjigo Margaret Atwood, Cat's Eye (Mačje oko), ali pa kakšno šolsko uro debatirali o sporočilu holivudskega filma Mean Girls (Zlobna dekleta), z Lindsay Lohan v glavni vlogi.

... o drugih, tudi ekstremnejših oblikah najstniškega nasilništva na spletnih omrežjih pa si preberi v prispevku na Safe-si: Spletno medvrstniško nasilje!