Najlepše mestne četrti sveta, ki jih moraš videti!

Vsako mesto premore svoj poseben šarm in lastnega duha, večina pa se lahko pohvali tudi svojo staro četrt, kjer se je vse začelo ...

10. 2. 2013

Najlepše mestne četrti na svetu:

Nyhavn, Köbenhavn, Danska

Mestna četrt, ki stoji ob glavnem vodnem kanalu v Köbenhavnu, je nastajala od druge polovice 17. stoletja do začetka 18. stoletja. Hiše, restavracije in bari so v svetlih barvah, zgrajeni iz opeke, lesa in malte. Hiške so različnih barv, od modre in rdeče do rumene, pred njimi pa so 'parkirane' moderne 'vikinške' jadrnice.

La Boca, Buenos Aires, Argentina

Čudovito mestno četrt v argentinskem glavnem mestu so večinsko poselili Italijanski priseljenci iz Ženove. Zato niti ni čudno, da ima La Boca veliko podobnosti z ženevsko četrtjo, imenovano Boccadasse. Tu je tudi slavna La Bombonera (Bombonjera), stadion še bolj slavnega nogometnega moštva Boca Juniors. Stadion je leta 1940 skupaj s še dvema arhitektoma zgradil Slovenec, rojen v zamejski vasi Križ pri Trstu, Viktor Sulčič.

Bo-Kaap, Cape Town, Južna Afrika

Prelepa, etično pisana četrt z bogato zgodovino stoji na pobočju Signal Hilla. Četrt je znana po pisanih romantičnih tlakovanih ulicah, ki so jih najbolj zaznamovali muslimanski priseljenci. V četrti boste našli vse barve hišk, od rožnate do zelene, a so tako simpatično posejane, da je človek od pisanosti kar boljše volje. Več si lahko pogledaš na www.bokaap.co.za.

Balat, Istanbul, Turčija

Balat je tradicionalna židovska četrt v starem evropskem delu Istanbula. V četrti stoji tudi ena najlepših židovskih sinagog, ki so jo zgradili grški Židje pred več kot 500 leti. Zgodovino lahko v Balatu prav vonjate in čutite.

Pelourinho, Salvador de Bahia, Brazilija

Zgodovinsko središče Salvadorja je edinstvena mešanica evropske, afriške in indijanske kulture. Slikovite zgradbe so bile večinoma zgrajene v 17. in 18 stoletju ter pričajo o tedanjem bogastvu kolonialnega (trgovina s sužnji) portugalskega Salvadorja.

Bryggen, Bergen, Norveška

Med fjordi ležeče mesto Bergen je bilo ustanovljeno leta 1070, četrt Bryggen pa je najstarejši del mesta. Današnje lesene stavbe v četrti so bile zgrajene na začetku 17. stoletja in so pod UNESCO-vo zaščito. V četrti so hoteli, trgovinice, pubi in restavracije.

Kitajska četrt, San Francisco

Najstarejša kitajska četrt v ZDA (leta 1848) in največja zunaj Azije. Četrt ohranja bogato zgodovinsko in kulturno tradicijo in je poleg mostu Golden Gate glavna turistična zanimivost v zalivu San Francisca. Več na www.sanfranciscochinatown.com.

Bairro Alto, Lizbona, Portugalska

Razgibana delavska četrt iz 16. stoletja je bila od nekdaj boemsko zbirališče slikarjev, pisateljev in drugih umetnikov. Četrt Bairo ponuja vse, je trendna, a hkrati konservativna, je gejevska, modna, a vendar tudi zelo tradicionalna. Več  na: www.ilovebairroalto.com.

Francoska četrt, New Orleans

To je najstarejša mestna četrt New Orleansa, ki so jo ustanovili Francozi leta 1718. Francoska četrt je ob reki Misisipi in je znana po svoji pestrosti, džezovski glasbi, katedrali ... Mesto je leta 2005 hudo opustošil orkan Katrina, vendar se vztrajno pobira. Več na www.frenchquarter.com.

Staro mesto, Jeruzalem, Izrael

Stari del Jeruzalema, obdan z zidom, je sveto mesto tako za jude, muslimane, katolike kot tudi za Armence pravoslavne veroizpovedi. Od 19. stoletja se Staro mesto deli na štiri enake dele po veroizpovedi. Čeprav mesto že stoletja buri zle duhove, je eno najpomembnejših stičišč človeške zgodovine in je pod UNESCO-vo zaščito.

Old San Juan, Puerto Rico

Stari del mesta San Juan je na majhnem otoku tik pred obalo in je zgodovinsko središče, kjer se edinstveno dopolnjujeta evropska vojaška arhitektura - trdnjava La Fortaleza (nekoč je bilo vojaško oporišče) ter arhitektura mesta.

Gamla stan, Stockholm, Švedska

Staro mesto je majhen a glavni otok (Stadsholmen) v Stockholmu, na katerem stojijo kraljeva palača, švedski parlament, katedrala in muzej Alfreda Nobela. Gamla Stan spada med najbolj ohranjena srednjeveška mestna jedra v Evropi.

Poiskali, zbrali in povzeli v uredništvu revije Lisa