Najboljši v deseterici top filmov letos je Drevo življenja

Mednarodno združenje kritikov je odločilo, da je Drevo življenja najboljši film leta 2011; veliko nagrado je izglasovalo več kot 200 članov z vsega sveta.

19. 12. 2011

Enak izbor je naredilo tudi Društvo filmskih kritikov iz San Francisca ter kolegi iz Losa Anglesa, ki je Drevo življenja izbralo za najboljši film leta, Malicka pa za najboljšega režiserja.


Sicer pa je Društvo filmskih kritikov iz Los Angelesa za najboljši film izbralo The Descendants, v katerem igra George Clooney.

Najboljših 10 filmov letos!

Po seznamu sodeč bodo letošnji oskarji v znamenju Brada Pitta, kajti med najboljšimi sta kar dva filma, v katerem v eni od glavnih vlog igra Brad Pitt. V športni biografski drami Zmagovalec (Moneyball, režija Bennetta Millerja) Brad igra nekdanjega igralca bejzbola, ki postane direktor kluba.

Film Drevo življenja (The Tree of Life) režiserja Terrencea Malicka pa je postal zmagovalec že na festivalu v Cannesu. Glavno vlogo v Drevesu življenja igra Sean Penn, Brad pa je bil pri filmu tudi producent.

Na seznamu najboljših je tudi komedija Bradovega prijatelja Georgea Clooneyja The Descendants.

Med deset najboljših filmov letošnjega leta so se prav tako uvrstili Polnoč v Parizu (Midnight in Paris) režiserja Woodyja Allena, Hugo Martina Scorseseja in Vojni konj (War Horse) Stevena Spielberga. Film, ki se mu najverjetneje obeta nominacija za oskarja, je tudi Dekle z zmajskim tatujem (The Girl with the Dragon Tatoo) Davida Fincherja. Na seznamu desetih najboljših so še drama o državljanskih pravicah Služkinje (The Help) scenarista in režiserja Tateja Taylor, politična saga J. Edgar Clinta Eastwooda in Dekliščina (Bridesmaids) Paula Feiga. AFI je posebej nagradil tudi film The Artist (Michel Hazanavicius) in serijo filmov o Harryju Potterju.

Tina Lucu za Novo