Najbolj srečna leta nas šele čakajo ;)

Nedavna raziskava je pokazala, da ljudje s starostjo postajamo vse srečnejši, pri čemer naj bi bila najboljša leta naših življenj pozna sedemdeseta in osemdeseta.

29. 3. 2011

Stara ustna izročila so, v nasprotju z novimi dognanji znanstvenikov, za najlepša leta naših življenj opevala mlada leta, pri čemer naj bi bila zadnja meja 40 let. Od tam dalje naj bi šlo vse samo še 'navzdol'.

Najbolj srečni pri 85tih!

V resnici, tako vsaj pravijo raziskovalci, pa naj bi zadovoljstvo in optimizem prav v srednjih letih vztrajno naraščala in svoj vrh dosegla v starosti zgodnjih osemdesetih letih (dejanski vrh naj bi bil v starosti 85 let), trdijo raziskovalci.

Razloge za to so našli v:

  • manjši obremenjenosti z dolžnostmi, ki pritičejo srednjim letom,
  • v kombinaciji z zrelostjo, modrostjo in izkušnjami,
  • pa tudi sposobnostjo, da se lahko posvetijo na stvari, v katerih uživajo.

Vse to rezultira v precej več zadovoljstva z lastnim življenjem, kot bi večina pričakovala.

In če starostnike pri tem služi še dobro zdravje, stabilne finance in dobri odnosi v družini in/ali s prijatelji, je stopnja zadovoljstva še toliko večja.

Lewis Wolpert, profesor biologije z University College London, je povedal, da so ljudje zgolj 'povprečno srečni' v svojih najstniških in zgodnjih dvajsetih letih, srečnost nato nekoliko upade do zgodnjih srednjih elt, saj so ljudje takrat najbolj obremenjeni z družino in kariero, potem pa ... se življenje očitno šele zares začne ;)

Raziskava je zajela 341.000 ljudi,  objavil pa jo je American National Academy of Sciences.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri