Najbolj neumni britanski zakoni

Za prvaka med prvaki je bil izglasovan tisti, ki so ga že pred časom sprejeli v Veliki Britaniji. Gre za zakon, ki prepoveduje, da bi kdo umrl v Parlamentu.

7. 11. 2007

Ta zakon je krepko posekal celo norčavi in prav tako britanski zakonski akt, ki ima za dejanje prave pravcate izdaje že, če državljani znamko s portretom kronane glave prilepijo na poštno pošiljko tako, da je portret monarha obrnjen na glavo.

Toples tropske ribice

Visoko mesto na lestvici najbolj neumnih zakonov si je prislužil tudi zakon, ki je bil nekoč v veljavi v Liverpoolu. Ta je ženskam v mestu prepovedoval, da bi se na javnih prostorih naokoli sprehajale zgoraj brez. No, z eno izjemo. Toples so lahko bile le prodajalke, ki so delale v trgovini s tropskimi ribicami. Liverpoolske oblasti so sicer zanikale, da bi tako absurden zakon sploh kdaj obstajal in govorice o njem pripisujejo statusu urbanega mita.

Vstop dovoljen le rdečeličnim?

No, a če morda ženskam v Liverpoolu morda zares nikoli ni bilo potrebno prepovedovati goloto v javnosti, pa zagotovo drži zakon o prepovedi umiranja v parlamentu, češ da gre za kraljevsko palačo. Ta namreč še vedno drži.

Nigel Cawthrne, avtor knjige Čudni zakoni stare Anglije, je povedal: “Vsak, ki bi tam umrl, je tehnično gledano avtomatično kandidat za pogreb z državnimi častmi. In zato, če opazijo, da je kdo malce preveč bolehen, ga pri priči spravijo iz državne palače.”

Nasedli kit in mesne pite

Pri vrhu, točneje na sedmem mestu, je tudi podakt zakona o kraljevskih posebnih pravicah, ki v svojem členu št. 1324 pravi, da je vsak nasedli kit ali jeseter na britanski obali avtomatično last monarhov.

Med prvo deseterico najbolj norih zakonov sta prišla tudi dekret Oliverja Cromwella, ki se je proti požrešnosti ljudi okoli leta 1644 boril tako, da je ljudem na božični večer prepovedoval jesti mesne pite in stari londonski zakon, ki je nosečnicam dovoljeval, da so se v primeru velike ali male potrebe olajšale v čelado policista.