Naj živi spontanost! Jupiiii!

To, da imaš rada splanirano vse do zadnjih detaljev, je sicer normalno in do neke mere zdravo, a ne pozabi: Potrebuješ tudi svobodo in spontanost!

19. 3. 2009

Če boš vsak dan hodila po isti ulici, najbrž ne boš odkrila nič novega. Že najmanjša sprememba, npr. opustitev starih in utečenih poti, pa je težja, kot se zdi na prvi pogled (še posebno, če ti življenje narekujeta razum in disciplina).

Vsi po vrsti smo včasih tako vpeti v težko mlinsko kolesje, da si sploh ne znamo več privoščiti prostih uric zase.

Več veselja do življenja

Zapomnite si, da življenje predstavljajo tisti dogodki, ki se nam zgodijo, ko kujemo drugačne načrte. Torej se lahko namesto načrtovanega sobotnega pospravljanja hiše raje odpraviš na nenačrtovan izlet na morje in videla boš, da se boš počutila enkratno.

Nič čudnega, sreča je namreč nekaj spontanega. Nanjo ti ni treba le čakati. Če jo boš iskala v sedanjih trenutkih, boš imela tudi več možnosti, da jo resnično najdeš.

Predaj se toku

Veliko ljudi gleda predvsem v prihodnost, na cilje, ki jih želijo doseči. In dejansko po dolgem treniranju, pridnem varčevanju ali vztrajnem učenju zares pride do nagrade, bodisi v obliki zmage na pomembnem tekmovanju, v obliki nove hiše ali pa v obliki opravljenega izpita. Toda tovrstno zadovoljstvo na žalost tudi hitro mine in občutki sreče se spet vrnejo na normalno raven. Nov položaj, lastne štiri stene, luksuz – človek se na vse skupaj zelo hitro navadi.

Občutke sreče lahko zadržimo le v naših srcih – torej v naših trenutnih čustvih. Zato poleg najmanjše možne mere varnosti potrebujemo tudi spontanost in svobodo.

Mirno zatorej sledi intuiciji in od časa do časa pobegni iz vsakdanje rutine! Monotonost hromi, zaradi nje smo sitni, poleg tega pa zelo slabo dene tudi našim sivim celicam – te praviloma dobesedno zarjavijo. Če se boš pogosteje predala impulzom, boš krepila predvsem svojo odločnost.

Zgled velja

Pri tem ti lahko pomaga tudi nasvet nemškega pisatelja Ericha Kästnerja, ki svetuje, da si najdeš nekega vzornika, ki ti bo pokazal, kako se streže tem rečem.

"Povsem nepomembno je, ali gre za umrlega pes­nika, za Gandhija ali pa za strica Franca. Pomembno je le, da gre za človeka, ki je v določenem trenutku brez obotavljanja rekel ali pa storil nekaj, s čimer sami odlašamo."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri