Naj vam zapojejo angeli zvoka

Sporočilo angelov zvoka Shirlie Roden:

“Ko bi lahko slišala zvok na naših ravneh bivanja, bi slišala in se zavedla, kakšno disharmonijo lahko nezavedno ustvarjajo ljudje. To je pravi trušč!”

27. 5. 2004

Pa še res je! Zato upočasnite tempo življenja, z zvokom in glasbo se ubranite pred kaosom, in dosegli boste harmonijo.

Vsem nam je znan magični občutek lahkosti, ki se pojavi ob poslušanju umirjene glasbe. Pravilno izbrane zvočne vibracije nam namreč v trenutku podarijo nekaj, kar se dandanes zdi vse bolj nemogoče – osvoboditev našega duha.

Glasba nas popelje čez običajne meje zaznavanja, daleč v zasanjani svet. Tudi o mnogih drugih pozitivnih lastnostih glasu, zvoka in glasbe ni več dvoma, saj so prednosti tovrstnih terapij že dolgo predmet številnih študij. Ideja o zvoku kot eni najbolj zdravilnih energij, ki usmerja celotno vesolje, se je porodila že v najstarejših časih.

Pozitivni učinki glasbe so tudi že legenda. Verjetno ste že doživele njeno moč, ko je umirila ritem življenja in vas popeljala med oblake harmonije, včasih pa vas je dvignila v višave, da se vam je od energije kar zavrtelo. Poskusite podoživeti občutek, ki vas preplavi, ko si zavrtite svojo najljubšo skladbo. Kajne, da se v hipu prikrade nasmeh na obraz? Tudi če ste vstale z levo nogo, vas moč ritma vsaj za trenutek zapelje in prežene turobne misli.

Same svoje zdraviteljice

Glas je zrcalo duše, pravijo. Razkrije nam posameznikovo fizično, čustveno, duševno in duhovno stanje. Poleg tega, da je učinkovit pri prepoznavanju bolezni, je med strokovnjaki za glasbo še posebej opevana zdravilna moč glasu.

Ena od tistih, ki glasu priznava moč zdravilnega učinka, je tudi glasbena terapevtka Shirile Roden. V svoji knjigi Zdravljenje z glasom piše, da je ta najpreprostejše in najučinkovitejše zdravilno orodje, ki ga vedno lahko vzamemo s seboj. Kamor koli in kadar koli. Če smo dobile to čudovito darilo, s katerim lahko zmanjšamo napetost, čistimo negativno energijo in ponovno vzpostavimo harmonijo, zakaj ne bi dragocenega zaklada tudi izkoristile? Tiho pojte ali kričite na ves glas – med vožnjo, ko pospravljate, se pretegujete, plešete … Brundajte in momljajte pod tušem, med hojo, ko pečete piškote ... Petje koristi vašemu zdravju in samozavesti, veselo prepevanje pa sproži delovanje obraznih mišic, kar ima pomlajevalne učinke. In naj vas zlobne pripombe o hreščanju vaših glasilk ne ustavijo.

Jasmina Pecič, glasbenica in pevka, pravi, da lahko s terapijo z zvokom in glasom odkrijemo moč in lepoto lastnega glasu in se rešimo predsodkov v zvezi s posluhom. Pojte, kakor znate, mrmrajte ali ustvarjajte kakršne koli zvoke! Okrepile in sprostile si boste telo in um, pa tudi vaša samozavest bo živahno poskočila.

Rodenova, ki je svojo metodo zdravljenja z glasom večkrat predstavila tudi v Sloveniji, navaja primer ženske, ki je bila drugi dan njene delavnice kot prenovljena. Dvajset minut monotonega prepevanja ‘jaz sem’ je žensko čarobno očistilo vseh negativnih občutkov in jo napolnilo z novo dozo pozitivne energije. Z zvokom se obudimo v življenje, trdi Rodenova.

Poskusite tudi ve – z vsem svojim telesom vdihnite belo energijo, ob izdihu zapojte ‘jaz sem’ ter istočasno počasi štejte do osem. Seveda pa lahko izberete zvok, za katerega čutite, da vam osebno bolj ugaja.

Naše telo kot uglašen orkester

Z glasom in zvočno energijo lahko zdravimo sebe in druge – tudi takrat energija potuje skozi nas, čisti energijske centre ter uglašuje naše telo. O tem, da ima ustrezna kombinacija zvoka, tišine in glasu izredno moč, je prepričana Pecičeva, ki po dolgoletnih izkušnjah z glasbo in zvočno energijo dodaja: “Ob vsem tem ne smemo pozabiti, da ena sama glasbena izkušnja ne dela čudežev. Za trajno spremembo je pomembnejša posameznikova zavestna odločitev za spremembo in čas.”

Ne le, da nas energija glasu in zvoka osvobodi bolečih spominov in čustev, ampak izpraznjeni prostor znova napolni s pozitivnimi miselnimi vzorci ter omogoči pretok svežih energij. Rodenova piše, da zvoki preplavijo in zdramijo vsak kotiček našega telesa. Dotaknejo se bolnih celic, jih stresejo z vibracijo, ob kateri se negativna energija razprši, vse s ciljem doseči popolno uglašenost, kar ni nič drugega kot doseči zdravje. “Celoten Univerzum je v stanju vibriranja,” pravi Jonathan Goldman, eden vodilnih strokovnjakov na področju zdravljenja z zvokom.

Vse, kar nas obkroža, neprestano oddaja frekvence, proizvaja zvok. Tudi stol, na katerem sedite, vaša skodelica za kapučino, celo krtača za zobe. Prav tako človeško telo. “Ko smo zdravi, smo podobni natančno uglašenemu orkestru, ki igra čarobno simfonijo,” slikovito razlaga Goldman. Verjetno si lahko predstavljate cviljenje orkestra, ko je eden od inštrumentov pokvarjen. Podobno je s telesom, ko se skupaj z našim umom in duhom znajde v začaranem vrtiljaku neravnovesja. Ko določen organ začne neharmonično vibrirati, nastopi stanje bolezni. Osnovno načelo zdravljenja z zvokom je prav ponovna vzpostavitev harmonije telesa, uma in duha.

Tisoč obrazov glasbe

Glasba je prijetna za poslušanje, vendar to očitno ni njen edini namen. Ste vedele, da je v starem Egiptu hieroglif za glasbo hkrati pomenil tudi veselje in dobro počutje? Raziskovalci so si enotni – glasba prispeva k duhovni izpolnitvi in globinskemu zdravljenju posameznika.

Ideja o zdravilnem učinku glasu, zvoka in glasbe ni zadnja modna muha. Že v stari Grčiji je glasba predstavljala umetnost, poslano od bogov. Bili so prepričani, da glasba oblikuje značaj ter da prispeva k telesni in duhovni popolnosti človeka. V knjigi Zdravilna moč glasbe in zvoka avtorice Olivee Dewhurst-Maddock beremo, da je igranje na liro ozdravilo duševno bolezen Aleksandra Velikega, v času vladanja Elizabete I. pa so znani primeri zdravljenja depresije z lirskimi pesmimi.

Raziskave kažejo, da ima glasba pomemben vpliv na posameznikovo dihanje, zmanjša občutek tesnobe in strahu, pozitivno vpliva na razpoloženje in čustva ter poveča občutek nadzora in samozavesti. Susan Davis, namestna upravnica zapora v Michiganu, kjer je glasbena terapija del programa, pravi, da veliko zapornic izrazi svoje težave in potrebe šele skozi pesmi, kar prispeva k bolj umirjenem vzdušju. Zvok ima moč, da nam pomaga pri zavedanju, kaj smo tukaj in zdaj, istočasno ponuja občutek nadzora nad lastnim življenjem. V kriznih situacijah izpostavljanje glasbi pomaga miriti napetost, daje nam pogum izraziti občutke in soočiti se z vsakodnevnimi težavami.

Strokovnjaki uporabljajo zvok tudi za krepitev živčevja in imunskega sistema, znižanje krvnega pritiska, zmanjšanje srčnega utripa in sprostitev mišične napetosti. Pozitivne spremembe so zabeležili pri zdravljenju težav s hrbtenico, kostmi in kožo. Na spletni strani www.musictherapy.com se 90-letna Ida Goldman spominja: “Pred operacijo so mi zdravniki rekli, da ne bom nikoli več hodila. Ko pa sem začela poslušati glasbo, sem pozabila na bolečino in sedaj normalno hodim z oporo bližnjih.”

Glasbena terapija je v bolnišnicah in zavodih severne Evrope dokaj strogo ločena od drugih oblik alternativnega zdravljenja, nam je pojasnila Jasmina Pecič. Kot del paramedicinske pomoči jo izvaja za to usposobljen terapevt, in ko klasična zdravila ne pomagajo več, skušajo z glasbo izboljšati zdravljenje in pospešiti okrevanje. Na ameriških institucijah ter na daljnem vzhodu imajo na področju terapij z zvokom, glasom in glasbo nekoliko drugačen pristop. Glasbeni zvoki v tem primeru predstavljajo pot do globljega samozavedanja in do kakovostnejšega življenja.

Pecičeva, ki v Italiji vodi terapije in delavnice z glasom in zvokom ter predavanja o zvočni energiji, je še dodala, da terapija tu predvideva proces, s katerim obravnavamo zdravega posameznika. Pomaga mu ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje, izboljšati komunikacijo s samim seboj, z drugimi in s celotnim stvarstvom.

Naj vam zapoje narava

O učinku Mozartove glasbe ste verjetno že slišale. Med glasbenimi zvrstmi podeljujejo prav njej prvo mesto zdravilnosti, saj naj bi zvoki te glasbe zdravili tesnobna razpoloženja, pomirjali ter spodbujali učenje. Rezultati testov po poslušanju njegove Sonate za dva klavirja v D-duru so namreč dokazano boljši, saj naj bi Mozartove skladbe izboljševale izražanje in ustvarjalnost.

Vendar ni nujno, da poslušate čudežnega otroka. Uživate lahko tudi ob čudovitih zvokih Gajine glasbe, zato se kar prepustite zvokom narave: šumenju trave, kapljicam dežja, morskim valovom, brenčanju žuželk, ptičjemu petju … Naj Zemlja poje za vas. Z odprtim srcem prisluhnite koncertu narave. Terapevti so že dolgo prepričani, da je glasba iz narave zdravilo proti depresiji, zamerljivosti in sovražnim čustvom. Ko vam nemir in strah pred prihodnostjo ne dasta miru in ko vas obsedejo vznemirjenost, negativne misli (ljubosumje, jeza, občutki krivde in sramu …) se osredotočite na žuborenje potoka, curek gorskega slapa in si predstavljajte, da voda čisti notranjo umazanijo vašega telesa.

In Bog ustvari zvok

Vede, najstarejše hindujsko sveto besedilo, pravi, da se je vse začelo z OM-om, izvornim zvokom tišine, in z zvokom a. Zvok je vibriral z različnimi frekvencami, kar je ustvarilo vzorce in oblike. Nastala je snov. Zvok je torej temeljna energija, iz katere je zgrajeno prav vse, kar nas obdaja. Je v vsakem delčku narave, Zemlje in širnega vesolja.

“Verjamem, da zavestno oblikovan zvok lahko ustvari pozitivne spremembe na Zemlji,” pravi Goldman in dodaja, da so testi pokazali, da po enournem poslušanju zvoka om postanejo ovire med nami in drugimi ljudmi nepomembne. Podobno meni Maddockova: “Glasbo moramo razumeti kot simbol načela medsebojnega razumevanja, saj predstavlja popolno komunikacijo, je univerzalen človeški jezik. Zvok in glasba imata neverjetno moč združevanja srca in duha milijonov za skupne cilje.” Neverjetna moč glasbe je očitna na velikih zborih, rock koncertih, športnih tekmah, kjer se združujejo in mešajo čustva različnih posameznikov v eno samo energijo.

Strokovnjaki za glasbo menijo, da petje in poslušanje izbrane glasbe preusmerjata agresivnost v konstruktivno delovanje, razširjata zavest ter pomagata pri ustvarjanju dobrih medsebojnih odnosov. “Glasba nam daje možnost izraziti sebe, deliti dušo in naše občutke z drugimi,” je povedal eden od udeležencev glasbene terapije. S tem se strinja tudi Pecičeva. “Z glasbo lahko okrepimo stik s svojim glasom in telesom ter se naučimo spontanega izražanja svojih misli in čustev, lahko se naučimo, kateri zvoki iz okolja nas okrepijo. Ko prisluhnemo notranji vibraciji telesa, se ob izkušnjah z zvokom in glasom preoblikuje tudi osebni odnos do zdravja, prehrane, samega sebe in komunikacija nasploh.”

Njeno veličanstvo – glasba

Iz kaosa vsakodnevnosti vodi veliko poti, glasba pa je zagotovo ena od najlepših. Človeka osvobodi in ga poveže z lastno notranjo globino, s sočlovekom in z naravo. Popelje nas v drugi svet … kamorkoli si v tistem trenutku želimo odleteti. Spomnite se, kako ste kot punčke lažje utonile v pravljični svet sanj ob nežni uspavanki vaše mame.

Glas, ki v sebi skriva pozitivno energijo, zbudi v nas vedno prijeten občutek sproščenosti. Glasba ima moč vstopiti v naše telo, obnoviti energijo in nam vrniti dobro počutje. O tem je prepričana tudi Olivea Dewhurst – Maddock, ki opisuje, kako ob poslušanju prijetne glasbe zvočni valovi vstopijo v telo in v celicah sprožijo tresljaje, kar deluje kot globinska masaža. Posamezne zvoke boste prepoznale kot prijetne, nekomu drugemu se bodo zdeli neurejeni. Mogoče se vam bodo zdeli moteči, vaši prijateljici pa bodo popolnoma odgovarjali. Glasbo vsi doživljamo različno, kar je odvisno od posameznikovih osebnostnih lastnosti in izkušenj, zato se prepustite glasbenim zvokom, za katere resnično čutite, da vas zdravijo. A prepustite se jim s srcem in ne z razumom, saj se bodo le tako dotaknili vaše duše in vas osvobodili.

Junija bo v prestolnici potekala enodnevna delavnica z glasom in zvokom, na kateri bo glasbena terapevtka Jasmina Pecič v skupini z največ petnajstimi udeleženci predstavila zdravljenje in sproščanje z zvočno energijo. Pecičeva se je na svoji poti zdravljenja z glasom in zvokom učila tudi od Jonathana Goldmana in Shirlie Roden (več o delavnici lahko izveste na naslovu jasmina.pecic@libero.it).

Lana Milovanović