Naj bo velika noč naravno(st) pisana

Za barvanje velikonočnih pirhov so na voljo posebne barve v prahu, ki jajca intenzivno obarvajo, a so umetne in polne kemičnih dodatkov.

Naj bo velika noč naravno(st) pisana (foto: shutterstock) shutterstock
30. 3. 2013

Namesto teh lahko uporabiš nekatere rastline, ki vsebujejo močna naravna barvila, ki bodo jajca prav tako lepo obarvala.

Pisana velika noč

Najbolj znan in razširjen način naravnega barvanja jajc je s čebulno lupino. Od barve čebulne lupine je odvisno, kakšne barve bodo pirhi:

  • z lupino rdeče čebule bodo pirhi čudovite temno rdeče barve,
  • z lupino rjave čebule pa rumeno rjave.

Poleg čebule lahko uporabiš tudi kurkumo ali žafran, ki dajeta lepo rumeno barvo, slezov čaj, ki jajca obarva nežno rožnato, špinačo, ki obarva zeleno, in sok bezgovih jagod, ki obarva modro.

Čisto enostavno je

Jajca položi v lonec, dodajte naravno barvilo, jih prelij z vodo in kuhaj približno 10 minut. Pirhi bodo imeli lep sijaj, če boš ohlajene premazala z maščobo. Na kosem vate kani nekaj olja in z njim obdrgni pirhe. Lahko jih obdrgneš tudi s koščkom slanine.

P.S.

Da bo barva intenzivnejša, za pirhe izberi jajca, ki imajo čim bolj svetlo lupino. V velikonočnem času lahko kupiš tudi posebna jajca za pirhe, ki imajo popolnoma belo lupino.