Nagradna igra: Ogled filma Zadnji škotski kralj

Cosmopolitan tudi tokrat podarja pet krat po dve vstopnici za ogled filma Zadnji škotski kralj v ljubljanskem Kinoklubu Vič.

13. 2. 2007

Zadnji škotski kralj je izmišljena srhljivka vendar se za njo skriva resnična zgodba o Ugandi pod vladavino Idija Amina. Čeprav je čas strnjen in je dodanih nekaj izmišljenih likov, recimo Nicholas Garrigan, so se mnogi srhljivi dogodki res zgodili.

Kljub temu, da je Ugando zapustil leta 1979 in šel v izgnanstvo v Savdovo Arabijo, kjer je umrl leta 2003, je dediščina Idija Amina v Ugandi še močno prisotna. Njegova vladavina je brez izjeme spremenila prebivalce Ugande.

Filmska zgodba

Mladi škotski zdravnik Nicholas se upre želji staršev, da bi nadaljeval staro družinsko prakso in odide v Ugando. Tam se zbliža s privlačno ženo svojega nadrejenega, a še usodnejše je njegovo srečanje s karizmatičnim predsednikom Idi Aminom, ki je prišel na oblast z vojaškim udarom in Ugandčanom obljublja boljše čase.

Nicholasa zaposli kot osebnega zdravnika in svetovalca, toda mladeničeve idilične sanje se kmalu porušijo, saj se Amin počasi spremeni v okrutnega diktatorja.

O ustvarjalcih

Zadnji škotski kralj je tudi prvi celovečerni igrani film dobitnika oskarja za najboljši dokumentarec leta 2000 (One Day In September) Kevina Macdonalda.

Igrajo: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney, David Oyelowo in drugi.

Pravila igre

Če si želiš priigrati vstopnici, pošlji svoje podatke (ime in priimek, naslov, telefonsko in davčno številko) na naslov nagrade@adriamedia.si . Morda bo žreb tokrat izbral prav tebe.