"Kričijo name, naj se delam, da sem mačka, jaz pa premišljujem, kako sem včeraj imela dva tiča v sebi."

Vse več ljudi na TikToku zelo podrobno razkriva vse plati svojih spolnih življenj. Je to res nekaj, kar potrebujemo, da bomo seksualno bolj osvobojeni?

"Kričijo name, naj se delam, da sem mačka, jaz pa premišljujem, kako sem včeraj imela dva tiča v sebi." (foto: Profimedia) Profimedia
31. 8. 2023

Novinarka Catriona Innes se je podala v nočno življenje s seks zvezdnicami TikToka, da odkrije, kaj se skriva v ozadju tega vročega fenomena.

To je ona, to je ona …

Slišimo jih, preden jih vidimo. Skupina fantičev v športnih oblačilih nas oblaja, ko se po dotrajanih, z rdečo svetlobo osvetljenih ulicah Soha prebijamo skozi gnečo ljudi. "To je ona," ponovijo dovolj glasno, da lahko slišimo tudi naslednji del: "To je tista 'sluzza' s TikToka."

Če niste vedeli – in marsikdo zunaj angleško govorečih dežel, pa še tam marsikdo ne ve – 'sluzza' pomeni cipa. A Kali, 25-letna in sramežljivih 160 centimetrov visoka blondinka, ki so jo prepoznali, ni užaljena. Na TikToku se recimo predstavlja kar pod imenom kali.sluzza. Obrne se in se s fanti začne prerekati. Nemudoma so nad njo očarani. Je petkov večer, pred nami je vso noč razvrata in to kričanje je le del njene tržne znamke. Fantje vendarle predstavljajo tisti tip moškega, ki plačuje njene račune. Le kaj bo sledilo, ko se bom za naslednjih nekaj tednov popolnoma potopila v njen svet?

"Ti fantiči kričijo name, naj se delam, da sem mačka, jaz pa premišljujem, kako sem včeraj imela dva tiča v sebi."

Ta zgodba o trojčku, ki se je zgodil na sredino noč in je takoj zatem Kali morala na delo kot varuška, odlično povzame, kako je biti v njeni družbi. Ena divja zgodba sledi drugi divji zgodbi, zanjo pa je vse to popolnoma običajno. "Vedno sem bila takšna. Ne vem, kako se znajdem v teh situacijah." Ko si pozneje v tednu zavrtim posnetke najinih pogovorov, se poslušajo kot druženje z mojimi prijatelji. Na petkovo noč sediva v lokalu v Sohu, ko se nama pridruži še TikTok ustvarjalka Rhys – znana tudi kot chezablonde – ki prispe v rdeči obleki, kavbojskih škornjih in ki od sosednje mize takoj prejme kompliment, kako fantastično je videti. Moj prepis pogovorov je potem le še zmedena mešanica prekrivajočih krikov veselja in naključnih aplavzov med eno in drugo pametno, smešno ali iskreno mislijo, ki sta jo Kali in Rhys izrekli naglas.

V iskanju pravega sporočila

Obe sta se na TikTok priključili v zadnjih letih, s preprostim namenom: da se zabavata. Od takrat sta obe pustili svoji službi, saj se v popolnosti preživljata z ustvarjanjem vsebine na TikToku. Sprva sta skočili na trende, potem pa počasi začeli deliti zgodbe iz svojih življenj. Bolj kot se je njuna vsebina razvijala, bolj je odzvanjala pri njunem občinstvu. Kali so se oglasila druga dekleta, ki so ji priznala, da – tako kot ona – uživajo v seksu. Za Rhys se je vse spremenilo, ko je približno pol leta po prihodu na platformo razkrila, da je trans. "Vsi so rekli, da niso niti za trenutek pomislili. Odziv je bil res intenziven, nisem si predstavljala, da bo takšen," pove. "Ampak več kot sem o tem govorila, bolj sem se zavedala, da s tem pomagam ljudem. Dobila sem veliko sporočil transoseb, ki so mi rekle, da sem jim s svojimi vsebinami pomagala v procesu. Rada govorim o tematikah, ki niso pogosto izpostavljene; o seksu za transženske, kaj se dogaja v spalnici, o fetišizaciji transžensk. Ker se redkokdo zaveda, kaj se dejansko dogaja za zaprtimi vrati."

"Začela sem se klicati 'sluzza', ker sem vedela, da če se bom sama oklicala za cipo, potem imam moč nad to opazko," doda Kali.

"Ko sem začenjala objavljati vsebine, sem odkrila, da se nihče zares ne pogovarja o teh zadevah – o seksu in o ženskem užitku. Teh pogovorov nimamo v šoli ali ko smo mlajši."

Prav to je tisto, kar me je najprej pritegnilo h Kalijinemu TikTok profilu. Posnetki z naslovom 'Dan v življenju samske 'sluzze', kjer več kot 226 tisoč sledilcem v živo predvaja vse od prejema testov za prenosljive spolne bolezni do zgodb, kot je bila tista, ko je spala z igralcem ragbija in naslednji dan ugotovila, da ji manjka eden od njenih umetnih nohtov in da je samo eno mesto v ubogem ragbijašu, kjer se je noht lahko izgubil. Njeni posnetki so me fascinirali, ker so bili tako dramatično odmaknjeni od seksualne krajine, v kakršni sem sama odraščala.

Moji drugačni začetki

Še kako jasno se spomnim, ko sem bila stara 18 let in sem na potovanju po Evropi med skakanjem po različnih hostlih v Rimu naletela na moškega, ki si me je zaželel. Videla sem ga že prej, ko je razlagal zgodbice po barih, sedel na široko kot ponosni alfa samec, neomajno prepričan o svoji spodobnosti nadzorovanja ljudi. Okoli enih ponoči, lepljiva od celodnevnih aktivnosti na vroč dan, sva se znašla ujeta v strastnem poljubljanju. Po dekolteju mi je podrsal s kocko ledu in nato z jezikom narahlo polizal vodno sled. Bila sem neverjetno vzburjena. Ko je me vprašal, ali greva v njegov apartma, pa sem rekla 'ne'. Zakaj? Ker nisem hotela, da me imajo za cipo.

To je bilo leta 2003 in tako meni kot mojim prijateljicam je bila to najhujša možna etiketa. Zdaj, stara 37 let, pišem ta članek in obžalujem svojo odločitev. Poslušam Kali, ki govori še eno zgodbo o seksualnem trojčku, tokrat v ibiškem seks hotelu s kadjo iz stekla. "Bila je res slastna izkušnja," pravi. Življenje Kali in Rhys je polno prav takšnih avantur, ki sem se jih vedno izogibala, ker sem dovolila, da obsodbe drugih – o tem, kdo in kaj bi ženska morala biti – vplivajo name v tistih letih, ko bi si morala privoščiti največ.

Kot nekoč tudi danes

So se stvari v zadnjih letih kaj spremenile? Čeprav se zdi, da živimo v seksualno nekoliko bolj pozitivnem času, sploh ko je govora o odkrivanju naših seksualnih preferenc, se sprašujem, ali je to res odraz pravih sprememb? To, da si ženske prisvojijo izraz 'cipa', ni nič novega. Že leta 2011 so šli ljudje na ulice in zahtevali, da se konča obsojanje in sramotenje žrtev spolnih napadov. Ko gledam, kako Rhys in Kali živita svoje življenje glasno in brez sramu, me spomnita tudi na nekatera dekleta devetdesetih, recimo na Zoe Ball in Denise van Outen, redni imeni v tabloidih, ker sta ves čas popivali in seksali 'kot moški'. Hkrati so ju slavili in kritizirali, kar kaže, da sramotenje v tem kontekstu ni izginilo. Kali mi celo pove, da prejme kopico sporočil, v katerih ji ljudje rečejo, da nikoli ne bo žena ali mama.

Čeprav te bodo nekateri TikTok algoritmi potisnili proti seksualno pozitivnim vsebinam, kjer prevladuje ženski užitek, boš že naslednji dan pridrsala na kakšnega posnemovalca Andrewa Tata, ki pravi, da so ženske, ki spijo naokoli, poškodovana roba. Takšen odnos se po novih platformah razporeja na nove načine. Kako se potem lahko odklopiš od tega hrupa in najdeš nove načine za uživanje v seksu, po svojih pravilih? Imam občutek, da novi val TiKTok zvezdnic prinaša pravo rešitev.

Zavidljivo število teles

Odsevi z disko krogle poplesujejo po obrazu Kenne Bethany (na TikToku kot kenna_bethany), ko mi govori, kako ji je nedavno tega neka punca priznala, da se je 'autirala' zaradi nje. In ji potem predstavila svojo izbranko. 24-letna Kenna pravi, da ji je TikTok algoritem pomagal najti njeno vsebinsko nišo, potem pa je hitro odkrila, kateri posnetki najbolje delujejo – tisti, kjer o seksu govori odprto in iskreno.

"Opazila sem, da obstaja neka ideja, da ženske, ki hodijo na zmenke z drugimi ženskami, le želijo, da se držijo za roke in skupaj pečejo kruh. Moja reakcija je bila: 'Ne, z njimi hočem fukati!'," pove Kenna in se zareži. "In o tem govorim v posnetkih na TikToku, z dodanim ščepcem nočnega življenja, mentalnega zdravja, avtizma in svojih kapric." Njeni posnetki so mešanica humorja, izobraževalnih nasvetov na področju praks BDSM in izpostavljanja LGBTQ+ prostorov za druženje, kot ta v londonskem Sohu, imenovan She, v katerem sediva danes.

"Želim podati jasne obrazložitve na artikuliran način. To na TikToku deluje," pravi Kenna.

"Zelo sem ponosna, da mi je uspelo ustvariti varen kotiček, kjer ljudje čutijo, da se lahko z menoj pogovarjajo o 'autiranju' in izkušnjah, ki sledijo. Je pa tudi prostor, kjer ni vse politično – včasih so to le zgodbe na način: 'Šla sem v ta klub in srečala to dekle, ki mi je bilo zelo všeč in sva končali skupaj.' Zato vedno pravim, da so gej klubi najboljši prostor, kjer se dekle lahko poljublja z dekletom."

A kmalu pridemo do realizacije, da v trenutku, ko se o seksu začnemo pogovarjati odprto, zasebno avtomatično postane politično. Ne smemo zanemariti dejstva, da imajo pogovori o seksu izredno moč. "Všeč mi je, da sem ustvarila prostor, kjer lahko v miru povemo, kako rade seksamo," doda Kenna in hkrati opomni, da je to še posebej pomembno pri istospolnem seksu, ki je še toliko bolj osredotočen na užitek. "Odvrgli smo knjigo pravil in ustvarili seksualne izkušnje, v katerih lahko preprosto samo uživamo."

Ko je Rhys delila zgodbo o svojem prvem orgazmu po spolni tranziciji, tega ne smemo obravnavati kot 'oh, preveč informacij', ampak kot izpostavljanje dejstva, da si tudi transljudje zaslužijo vrhunski seks, kjer niso samo orodje za fetišizacijo. Ko se je Kali odločila, da bo spala z nekom na prvem zmenku – namesto na tretjem, kar je znana taktika, ker naj bi moški tako žensko bolj spoštovali – je s tem začela krhati znani 'kompleks kurbe', ki ga je svoj čas zelo izrazito napadala tudi Madonna; to idejo, da se moški želijo poročiti samo s 'čisto, deviško žensko'. Misel, ki jo je prvi zabeležil Freud in je še danes prevladujoča.

"Če se bo on odločil, da me obravnava na podlagi tega, kdaj grem z njim prvič v posteljo, potem ni nekdo, s komer bi dejansko želela biti," razloži Kali. Kaj pa obsojanja, ki temu sledijo? "Nismo na tem planetu zato, da živimo za druge. Živimo samo zase." Zato ta TikTok dekleta delijo resnično stran seksa, z vzponi in padci, s tem pa uporabnicam ponudijo alternativo, da niso ves čas izpostavljena samo zavajajočim prikazom seksa na televiziji, v filmih ali v pornografiji.

Nekateri pravijo, da TikTok obsesija s številom spolnih partnerjev in seksom, ki se zgodi samo zavoljo zgodbe na TikToku, usmerja ženske v neudobne seksualne situacije. Pa je to dejansko problem TikToka in ženskih ustvarjalk ali pa je morda odraz širšega kulturnega odnosa in trendov? Kot pravi Kenna, živimo v času, kjer se že močno čuti vpliv, ki ga je pornografija imela na to, kako ljudje razumejo seks in kaj od seksa pričakujejo. Običajen, t. i. vanilja seks, je postal nekaj, iz česar se na platformi norčujejo, davljenje med seksom pa je že nekaj popolnoma vsakdanjega.

Kaj je dober seks?

V TED-govoru je Peggy Orenstein, avtorica knjižne uspešnice Girls & Sex, za katero je tri leta potovala po Ameriki in se o spolnosti pogovarjala z dekleti, starimi med 15 in 20 let, podrobno opisala izsledke svoje raziskave, ki kažejo, da mlada dekleta pogosteje kot mladi moški spolno zadovoljitev drugega razumejo kot znak 'dobrega seksa'. Mlada dekleta tudi drugače definirajo slab seks, kjer jih kar 30 odstotkov omenja bolečino med odnosom ali pa ga opišejo kot depresivnega, celo ponižujočega. Besede, ki jih mladi moški pri teh opisih ne uporabljajo.

K tem svoje dodaja raziskava skupine We Can't Consent To This, ki kaže, da je kar tretjina žensk, mlajših od 40 let, med seksom že izkusila neželeno šeškanje, pljuvanje ali davljenje. In čeprav je to nekaj, kar se lahko na zdrav in varen način brez sramu izkuša med ljubitelji bolj surovega seksa, pa pri osvobajanju seksa v svetu, kjer je nasilna pornografija tako enostavno dostopna, ni več tako enostavno kot le to, da spimo s komerkoli in kadarkoli želimo.

"Pravila, kako za partnerja skrbiš in kako partner skrbi zate, bi morala biti ista, če si z nekom v odnosu 20 minut ali pa 20 let," mi prek Zooma pove Peggy Orenstein. "A vse prevečkrat socializacija žensk to spodkopava. Ko se pogovarjam z mlajšimi dekleti, je njihovo prvo vprašanje skoraj vedno 'kako naj rečem 'ne', ne da bi koga prizadela'? Nad tem prevzameš nadzor tako, da predvsem ozavestiš, kaj hočeš in kaj potrebuješ. A tudi to ni dovolj. Potrebujemo širši diskurz o seksu in ženskem užitku, voditi pa ga moramo tako v šolah kot tudi doma."

Predvsem spolna izobrazba tako zelo šepa, da tisti, ki o seksu govorijo na spletu, tudi sami niso prav zelo izobraženi na tem področju.

Vse tri ženske, s katerimi sem se družila za nastanek tega članka, se zavedajo, da se ljudje obračajo nanje zato, ker jim je uspelo zapolniti vrzel, ustvarjeno zaradi pomanjkanja iskrenih diskusij. "Mladi ljudje so bombardirani z lažnimi podobami spolnega užitka, ki so strašansko odmaknjeni od realnosti, bodisi prek osrednjih medijev bodisi prek pornografije. In še vedno je spolni užitek odstranjen iz pogovorov doma in v šolah," razloži Orenstein. "Prek izobraževanja in socializacije tako ženskam zanikamo znanje o lastnem telesu. Bi nekomu zanikali znanje o njegovem komolcu? To so ostanki strahu pred seksualnostjo, kar je popolnoma zgrešeno, saj vse študije kažejo, da več kot vemo o svojem telesu, boljše odločitve lahko sprejemamo. S tem pa se tudi lažje prepozna, če se znajdemo v situaciji, ki ima znake zlorabe."

Spoznaj sebe in spoznaj dober seks

"O ženski anatomiji še dva tedna pred operacijo nisem vedela nič," pravi Rhys. "Sestra mi je morala narisati diagram!" Ob tem Kali pove, da kritike glede njenega življenjskega sloga ne prejema samo od moških, ampak tudi od žensk. Na drugi strani pa se Kenna še kako zaveda odgovornosti, ko javno govori o BDSM-praksah na platformi, kjer si račun lahko ustvari vsak, ki je starejši od 13 let. "Seveda čutim odgovornost," pravi Kenna, ki je BSDM sicer vzljubila takoj, ko je to spolno prakso odkrila, je pa oseba, s katero se je prvič podala v to nianso užitka, zdaj obsojena zlorabe. "Starost je ključna, ko preizkušaš nove stvari. Ko sem bila mlajša, se nisem nič spraševala, kaj sem doživela. Prišla sem domov in si rekla: 'Malce čudno sem se počutila, ko sva to počela, ampak mi je rekel, da bo vse v redu …'" Zato je začela na spletu deliti nasvete, lekcije iz lastnih izkušenj, dobrih in slabih, ki bodo drugim pomagale določiti, kaj je lahko uživaško, ko je govora o seksu.

Na koncu si je pomembno zapomniti, da ko poslušaš pričevanja o spolnem življenju neke osebe, je to točno to – izkušnje ene specifične osebe. Nihče ne sme gledati vsebin na TikToku, misleč: 'Točno to bom naredila tudi jaz in potem bom uživala tako kot ona.' Seks je popolnoma individualen. Kar pa nas novi val zvezdnic družbenih medijev lahko nauči, je, da postavljamo svoj užitek na prvo mesto.

Ko se spominjam svojih prvih seksualnih izkušenj v mladih letih, ne morem ravno reči, da sem bila tisto dekle, ki je zavračalo vsakega moškega, ki je hotel spati z mano.

Sem pa očitno izbirala tiste moške, ki so sebe postavili na prvo mesto. Kot da sem se bala lastnega užitka. Takrat so mi moje spolne izkušnje velele, naj le sledim tistemu, kar moški hoče – tudi, če me je bolelo. Jasno mi je, da ta sporočila z leti niso tako hitro zbledela, zlasti ko je pornografija postala enostavno dostopna in je tovrstna prepričanja le še dodatno utrdila. Peggy Orenstein mi je povedala, da veliko mladih deklet ponuja oralni seks, ker moški to preprosto pričakuje. Zato Kenna, Kali in Rhys izpostavljajo, kako pomembno je poslušati sebe, kaj ti hočeš, ne kaj od tebe pričakujejo drugi. In to nas bo potem vse pomaknilo v pravo smer.

Po predlogi Catrione Innes
prevedel in priredil: D. H.

"Na avtobusu mi je pred vsemi šel z roko pod krilo in me vprašal, ali mi lahko vtakne ..." (izkušnja z ljubljanske trole)