Na počitnice v tujino

Se ravno odpravljaš na počitnice v tujino? No, potem ne smeš spregledati nekaj dobrih nasvetov …

13. 7. 2007

Dobro je vedeti

Potni list ali osebna izkaznica

  • Ob prehodu meje ti ni treba pokazati potnega lista ali osebne izkaznice v: Avstriji, Belgiji, Danski, Finski, Franciji, Grčiji, Italiji, Luksemburgu, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji in Švedski.

  • Veljavni potni list ali osebna izkaznica pa sta še vedno potrebna za potovanje na Irsko in v Združeno kraljestvo ali od tam ter v ali iz: Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Madžarske, Malte, Poljske, Slovaške in Slovenije.

Varna vožnja

  • V vseh državah EU-ja je obvezna uporaba varnostnega pasu na sprednjih in zadnjih sedežih avtomobila ter v avtobusih. Za otroke, ki potujejo v avtomobilih, je treba uporabljati otroške avtomobilske sedeže.

  • Ne pozabi, da se na Cipru, Irskem, Malti in v Združenem kraljestvu vozi po levi strani ceste in da je treba v nekaterih državah, kot so Belgija, Francija, Nizozemska in Portugalska, običajno dati prednost prometu, ki prihaja s tvoje desne.

  • Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je v vseh državah EU-ja prepovedana, bodisi izrecno bodisi posredno. V nekaterih državah je dovoljena uporaba naprav za prostoročno telefoniranje.

  • V večini držav EU-ja je največja dovljena stopnja alkohola v krvi 0,5 mg/ml, medtem ko se v nekaterih giblje med 0,2 in 0,8 mg/ml (0,9 mg/ml na Cipru), spet druge države pa med vožnjo sploh ne dovolijo alkohola v krvi.

Zdravstveno zavarovanje

  • Državljani EU-ja imajo pravico do javne zdravstvene oskrbe po enakih pogojih kot prebivalci države, v kateri si na obisku. Ponekod je oskrba brezplačna, drugje sama kriješ del stroškov, v nekaterih državah pa moraš plačati celotno ceno in nato doma zahtevati povračilo stroškov (zato shrani račune in recepte).

  • Ne pozabi si urediti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, ki je nadomestila obrazec E111. Kartica ti bo olajšala dostop do zdravstvene oskrbe in povračila stroškov.

  • Lahko pa skleneš tudi dodatno zavarovanje za potovanje v tujino za kritje tistih zdravstvenih stroškov, ki jih javni zdravstveni sistem države potovanja ne zajema, ali za kritje dodatnih stroškov, povezanih s potovanjem, bivanjem in vrnitvijo v domovino, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode. Zavarovati se je mogoče tudi za odpoved potovanja, izgubljeno prtljago ali svojo odgovornost za primer, če npr. pri surfanju koga poškoduješ.