Na Lisci 12. poletni tabor za osebe z izkušnjo nasilja Podari rožo

Nevladna organizacija za pomoč osebam z izkušnjo nasilja, Zavod EMMA, Ljubljana in Krško, je letošnje poletje izvedla 12. poletni tabor za ženske in otroke z izkušnjo nasilja, ki je potekal v preteklem tednu na Lisci.

Na Lisci 12. poletni tabor za osebe z izkušnjo nasilja Podari rožo (foto: shutterstock) shutterstock
6. 7. 2011

Tabor je bil za vse udeleženke in udeležence popolnoma brezplačen, kar so omogočili družbeno odgovorni sponzorji in donatorji iz Posavja in Dolenjske ter širom Slovenije, ki jim ni vseeno, v kakšni družbi živimo. Poletni tabor za osebe z izkušnjo nasilja 'Podari rožo' je potekal v sklopu programa Center za pomoč žrtvam nasilja Zavoda EMMA, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Prijetno druženje, ki zdravi

20 udeleženk in udeležencev je bilo nastanjenih v prijaznem okolju Jurkove koče na Lisci. Teden so preživeli v pogovorih, ki razbremenjujejo in sproščajo, ob dobrotah, ki so jih sami pripravljali, iskali in našli so skriti zaklad, ustvarjali slike iz cvetja in okraske iz naravnih materialov, pozdravljali jutranje sonce in se pogovarjali z naravo, si pripovedovali zgodbe, priredili piknik v naravi.

Predvsem pa so skrbeli drug za drugega, da je vsak udeleženec in udeleženka tabora lahko dobil/a zalogo energije za čas, ko se vrne v dolino, v vsakdanje situacije, ki jim zaradi neugodnih vplivov nasilja v družini, niso naklonjene.

Nekaj misli udeleženk in udeležencev:

„Tišina, mir, ptičje petje. Slišim le otroške glasove in pogovor nekje v ozadju. Čutim močan utrip svojega srca. Ne želim, da mi kdo vzame ta trenutek, ko tako uživam tu gori. Nočem, da mi slabe misli zavzamejo mesto v tem, meni tako ljubem kotičku, ko okušam mir.“

„Povezujejo nas podobne preizkušnje na naših poteh življenja, stiske, ki jim nismo vedno kos, a si jih odkrito zaupamo, vzajemna pomoč in razumevanje, igre, sodelovanje, delitev nalog, oddih, katerega vsi potrebujemo. Mislim, da je na taboru res pestro dogajanje, kjer vsakdo najde nekaj zase, če je le odprt za sodelovanje.“

Življenje v miru je naša pravica!

Zavod EMMA, OE Krško pri svojem delu ugotavlja, da posamezniki in institucije v lokalnih okoljih, kljub dvigu ozaveščenosti, še vedno prevečkrat tolerirajo nasilje v odnosih in v družini, zato sporoča, da je nasilje kaznivo dejanje, za katerega ni opravičila!

Poziva posameznike in institucije: Ne zatiskaj si oči! Ne toleriraj nasilja! Odloči se za življenje v miru! Ne molči! Spregovori! Prijavi nasilje! Življenje v miru je tvoja pravica!