Na fešto v Budimpešto!

Budimpešta, očarljivo glavno mesto Madžarske te bo navdušilo z utrinki iz zgodovine in iskrivim sodobnim utripom, zato je lahko odličen cilj tvojega naslednjega podaljšanega vikenda.

Na fešto v Budimpešto! (foto: Shutterstock, arhiv cosmopolitana) Shutterstock, arhiv cosmopolitana
4. 7. 2012

Budimpešta ima vse, kar imajo druge velike evropske prestolnice, in eno veliko prednost: od Slovenije je oddaljena le nekaj ur vožnje. Vzdušje, ki vlada na obeh bregovih Donave (desni je gričevnat, imenovan Buda, levi pa je ravninski, imenovan Pest), je prav takšno, kot ga lahko pričakuješ v dvomilijonski evrops­ki prestolnici: živahno, pisano, pestro in prepredeno z nešteto zgodbami iz preteklosti.

Prav nič suhoparni ogledi mesta

Če si radovednica, ki mestne zanimivosti, avenije in čisto male uličice rada razišče na lastno pest s turističnim vodnikom in zemljevidom v roki, si nujno oglej grad in njegovo okolico v predelu Buda, Margaretin otok, Ribiško trdnjavo, ki se dviguje nad mestom in nudi nepozaben razgled, park, sprehajalno promenado ob reki in zgradbe v slogu 'art nouveau' z izvirno ter zelo barvito okrašenimi pročelji in strehami.

Lahko pa se za ogled najpomembnejših znamenitosti priključiš orga­niziranim skupinam z vodstvom.

Na turo greš lahko s čolnom po Donavi, s kolesom, trajkom, avtobusom, s katerega lahko na katerikoli postaji izstopiš in nato ponovno vstopiš, peš ali – kar se ti bo najbrž zdelo najbolj zanimivo in vznemirljivo – z dvokolsenikom segway.

Preveri na Budapestsegwaytours.com.

Poišči tržnico po svojem okusu

Pravi utrip mesta lahko začutiš tudi na tržnici. Osrednja je največja pokrita trž­nica na Madžarskem – ima tri nadstropja, kjer boš poleg sadja in zelenjave našla še drugo hrano pa tudi tipične madžarske ročno narejene predmete, spominke in druge izdelke.

Bolšji trg je pravi kraj, če rada brskaš po starem pohištvu, slikah, porcelanu in drugih dragocenostih. Zagotovo pa bo vsako cosmo bejbo navdušil Wamp, nedeljski art market, ki ga najdeš v kulturnem središču Millenaris. Tam se predstavljajo mladi in že uveljavljeni madžarski oblikovalci nakita, modni ustvarjalci ter izdelovalci ljubkih praktičnih in okrasnih predmetov, na nekaj stojnicah pa lahko poskusiš in kupiš tudi domače sladice, kruh, med, čaje in druge dobrote. Zaenkrat je odprt le eno nedeljo v mesecu – kdaj bo naslednji, poglej na www.wamp.hu.

Spij kavo v visoki družbi

Današnje območje Budimpešte je bilo nekoč izjemno bogato, kar ti postane jasno takoj, ko se ozreš po veličastnih zgradbah ob Donavi ter v soseščini, v katerih danes kraljujejo pomembne državne institucije (parlament, ki si ga lahko ogledaš tudi od znotraj), muzeji (še posebej zanimiv je Muzej likovne umet­nosti), galerije in hoteli (najprestižnejši je hotel iz verige Four Seasons, v katerem po navadi prenočijo zvezdniki svetovnega formata).

Če se želiš počutiti kot prava dama, pa moraš obiskati New York Cafe in se prepustiti razvajanju s katero od pregrešno dobrih sladic, seveda ob spremljavi omamno dišeče kave, temne ali bele vroče čokolade ali čaja.

Ideje za lačne želodčke

Na Madžarskem zagotovo ne boš lačna, in čeprav je ena od najpomembnejših začimb glavnih jedi paprika, ti ni treba skrbeti, da bi bila hrana preveč pekoča. Radi ti bodo postregli z juhami, tipičnimi jedmi (paprikaš, golaž, polnjene paprike, zelenjava na tisoč in en način ...) in seveda z božans­kimi sladicami.

Za kosilo se mimogrede lahko ustaviš na osrednji tržnici ali v pubu in slaščičarni Gerbeaud, sicer pa poišči eno od treh restavracij Trofea Grill, kjer boš za dobrih 10 evrov lahko pojedla in popila, kolikor boš zmogla.

Za nekoliko drugačen obrok pa je najboljša izbira Strudel House, kjer pred tvojimi očmi pripravijo 'štrudelj' s slanim ali sladkim nadevom vrhunskega okusa.

Raj za nakupovanje

Dobra novica je, da so cene nekoliko nižje kot pri nas, poskrbeti pa moraš, da boš s seboj vzela madžarske forinte, saj Madžari evra še niso prevzeli, čeprav so v Evropski uniji.

Če obožuješ trgovska središča, ti bo všeč Mammut z več kot 300 trgovinami, restav­racijami, kavarnami, kinom, športnim parkom in še marsičim. Za bolj butično nakupovanje je prava smer trg Vörösmarty in okoliške ulice, ki so polne trgovinic z najrazličnejšimi stvarmi.

Dizajnerske nakupe oblačil in modnih dodatkov lahko opraviš v trgovini Latomas, če so ti všeč ekstravaganten nakit, knjige in nori plakati, pa pokukaj še v trgovino Muzeja uporabne umetnosti.

Najboljši kraj za sproščanje

Z energijo se boš najhitreje napolnila na Margaretinem otoku sredi Donave, ki je nekakšna zelena oaza Budimpešte. Tam si v senci starih dreves mirno lahko privoščiš branje knjige, dolg sprehod in občudovanje cvetic v botaničnem vrtu pa tudi preizkus wellness ponudbe v termalnem središču.

To seveda v mestu ni edino – Budimpešta namreč slovi po več kot 120 termalnih izvirih in 20 SPAcentrih, kjer se lahko namakaš v vodi, polni dobrodejnih snovi, ki učinkujejo skozi pore in dihala ter odlično vplivajo na zdravje. Med najbolj znane terme sodi Gellert Spa, ki bo čez nekaj let praznoval stoletnico, obiskovalcem pa so tam na voljo bazeni, vrsta različnih masaž ter drugi lepotni, sprostilni in zdravilni tretmaji oziroma terapije.

Najboljša fešta

Budimpešta te bo presenetila z lepim številom barčkov, v katerih se dogaja super večerna zabava, trije pa so še posebej izjemni in vredni obiska:

  • Deryne je odličen za začetek večera – tam si z družbo lahko privoščiš slasten prigrizek pred dolgo nočjo. Vzdušje je sproščeno in prežeto s pozitivno energijo, a ker si ga marsikdo želi doživeti ravno zvečer, je Deryne pogosto nabito poln. Rezervacija torej ne bo odveč.
  • Szimpla je eden od budimpeštanskih 'ruin-pubov', ki domujejo v nenaseljenih večstano­vanjs­kih zgradbah. V atriju te čaka bar, hodniki, stopnišča in prazna stanovanja so opremljeni z grafiti, stoli in mizami, v glasbenem in plesnem smislu pa je vsako nadstropje svet zase. Szimpla bo navdušila predvsem ljubiteljice drugačne scene – če si dovolj odštekana in retro, potem obvezno obišči pub Szimpla.
  • A38 je edinstveno kulturno središče (podnevi), sicer pa bar, ki ga je Lonely Planet izbral za najboljšega na svetu. Gre za ladjo, ki je zasidrana na obrežje Donave in je prirejena kot nalašč za to, da gosti najbolj vroče koncerte, predstave in druge dogodke.

Besedilo: Manca Kraševec, foto: Shutterstock, arhiv cosmopolitana