Na bojni nogi

S prijateljico sta se grdo sporekli. Cosmo ti kot vedno pomaga najti rešitev.

29. 10. 2009

1. Vprašaj se, kaj res želiš. Če sta bili zelo dobri prijateljici in globoko v sebi vseeno čutiš, da je ni vredno izgubiti zaradi prepira, ki se je zgodil, nadaljuj z naslednjim korakom.

2. Morda boš morala ti storiti prvi korak, se ji opravičiti in povedati, da ti je žal za to, kar se je zgodilo. Iskreno opravičilo mora priti iz srca, kar je včasih težko, vendar prinese olajšanje tako tebi kot njej. Preden se ji opravičiš, dobro premisli in sprejmi to, kar se je zgodilo. Če si jezna nanjo, to povej, za svoje napake pa se opraviči.

3. Ne odlašaj predolgo. Prej ko ji boš povedala, kako žal ti je za vse, lažje bosta zadevo razčistili. Predolgo zavlačevanje lahko zadeve le poslabša.

4 “Žal mi je, da se tako počutiš,” ni iskreno opravičilo. Niti z “oprosti, tako pač je,” ne boš prišla daleč. Raje poskusi z “oprosti, ker sem te prizadela/razočarala”. Opravičuješ se za stvari, ki si jih ti storila narobe, zato izpostavi svoje napake, ne njenih.

5. Vsaka zgodba ima dve plati. Pogovorita se, kaj sta storili narobe, in pri tem ne obtožujta ena druge. Poslušaj jo, kaj ti bo povedala, potem pa še ti predstavi svoj pogled na vse skupaj. Prej ko bosta sprejeli vsaka svoj del krivde, lažje se vama bo tudi opravičiti.

6. SMS-e in elektronsko pošto uporabljajo za opravičevanje le strahopetci. Zberi pogum, pokliči jo, povabi jo na pijačo in se ji opraviči. Tudi če se ne bo izteklo tako, kot si si predstavljala, in ona ne bo pripravljena zakopati bojne sekire, se boš počutila bolje, saj boš vedela, da si storila, kar je prav. Naslednja bo na vrsti ona.

7. Najpogostejša obramba ljudi je napad. Lahko se zgodi, da bosta med pogovorom izrekli kar nekaj grdih besed in obtoževali ena drugo, vendar se morata na določeni točki strinjati, da prekineta takšno komunikacijo. Tako kot obtožbe ne rešijo problema, tudi vztrajanje izključno pri svojih trditvah ne pelje nikamor. Tako ne bosta mogli rešiti prijateljstva. Raje se umirita in poslušajta. Tako bosta zadevo rešili hitreje in manj boleče.

8. Verjetno je ne boš mogla prepričati, da imaš ti stoodstotno prav, vse, kar reče ona, pa ne drži. Sprijazni se. V življenju je vedno treba sklepati kompromise. Poskusi na problem pogledati z njenimi očmi, predvsem pa zmanjšaj svoj ego in tudi ti kdaj priznaj, da si se pač motila.

9. Dokler lahko vsak nesporazum zamaje temelje vajine vezi, temu ne moreš reči pravo prijateljstvo. Nobeno razmerje, prijateljsko ali partnersko, ni ves čas rožnato in v človeški naravi je, da s svojimi dejanji ter napakami včasih prizadenemo druge. Šele ko bosta sprejeli ena drugo takšno, kot je, lahko rečeta, da sta pravi prijateljici.

10. Je opravičilo dovolj? To veš le ti. če se ti je prijateljica opravičila in poskusila vse, da bi bilo spet po starem, ti pa ji še vedno ne moreš odpustiti, potem je prijateljstva konec. Sprejmi njeno opravičilo in ji povej, da te je preveč prizadela in ne veš, ali ji boš lahko sploh kdaj odpustila. To, da z njo pogumno prekineš stike, je bolje, kot da se še naprej družita in v sebi kuhata zamere ena do druge, kar lahko pripelje do še večjih prepirov.

Živa Korošec