Mozart uspešen v boju proti kriminalu

V ozkem centru enega od novozelandskih mest je zgolj zaradi javnega predvajanja klasične glasbe prek mestnih zvočnikov drastično upadla raven kriminala.

Mozart uspešen v boju proti kriminalu (foto: shutterstock) shutterstock
9. 11. 2010

V mestnem jedru Christchurcha, ki je zaprt za promet in odprt le za pešce, so že nekaj časa priča znatnemu upadu antisocialnega vedenja, trend upadanja pa pripisujejo javnemu predvajanju Mozarta in drugih klasikov.

Mozart namesto varnostnikov?

Število antisocialnih incidentov, v katerih so sicer morali posredovati mestni varnostniki, se je znižalo s prvotnih 77 posredovanj tedensko na zgolj nedavna dva na teden.

Število incidentov, povezanih z nedovoljenimi drogami in alkoholom, pa je s 16 primerov padlo na celih ... nič!

Povsem brez dela so varnostniki ostali tudi v primerih, v katerih so trgovce branili pred neugodnimi in agresivnimi strankami. Preden je v mesto prišel Mozart, je bilo takšnih posredovanj okoli 35.

Barry Manilow je bil prva izbira

Paul Lonsdale, manager v združenju Central City Business Association, je povedal, da so se z mestnimi oblastmi sprva pogovarjali o tem, da bi javno predvajali glasbo, kot je Barry Manilow, kasneje pa so se strinjali, da bi klasična glasba vendarle delovala bolj umirjajoče:

“Klasična glasba je enostavno prijetna za uho, zato se prijetno zlije z okoljem. Trudimo pa se, da ne bi predvajali ničesar z ritmom, saj bi takšno glasbo ljudje takoj zaznali,” je še povedal Paul.

Opazili so še nekaj zanimivih stranskih učinkov klasične glasbe:

  • ljudje pogosteje posedajo v predelu mesta, kjer se glasba predvaja. Pravijo, da se v teh predelih mesta počutijo bolj varne.

Ljudje se res lepše obnašajo

Eden od vodij mestne policijske enote, Gordon Spite, je dodal, da ima predvajanje glasbe v mestni nakupovalni četrti dejanske in otipljive učinke:

“Atmosfera, ki jo ustvarja glasbena kulisa, zares izboljšuje vedenje ljudi.”

Več o tem tudi tukaj.

Sicer pa ... zakaj ne bi blagodejnega učinka Mozarta na človeka preizkusila še sama ;)