Moški & televizija: kako ga odlepiti od nje?

Televizija je kot bonboniera čokoladic – vsak ima svoje najljubše, a kaj ko pretiravanje z njimi zelo slabo vpliva na našo prebavo …

25. 1. 2007

Pozimi, ko je vedno bolj mraz in so dnevi krajši, se najraje stiskamo doma na toplem in gledamo televizijski program, prepričani, da je daljinski upravljalnik naš zaveznik. Toda televizija nam lahko predstavlja tudi konkurenco. In to nelojalno!

Telešportnik

Prebudiš se sredi noči, Dejana pa ni v postelji. Kaj pa ob tej uri še čara v dnevni sobi? To še predobro veš in preklinjaš dan, ko sta se odločila za kabelski paket s kanalom Eurosport. To je bil dan, ko se je vajino skupno življenje povsem spremenilo. Seveda si pričakovala, da se bo prilepil na nogomet, nikakor pa si nisi predstavljala, da bo razvil globoko strast do športov, za katere še vedela nisi, da obstajajo.

Dejan, ki se je v svojem življenju s športom ukvarjal vsega skupaj pet ur, je zdaj pravi strokovnjak v poznavanju tehnike skoka s palico in ti je sposoben po več ur razlagati o prednostih in slabostih ameriš kega curling (balinanje na ledu op. p.) moštva v primerjavi s kanadskim ... Vau, dragi, kako vznemirljivo … Opazuješ ga, svojega atleta na kavču, oboroženega z daljincem, in si želiš le eno: da bi končno premaknil svojo tazadnjo … Kako ga odlepiti? Podari mu superge, pelji ga v park na sprehod, igrajta se z žogo. Kaj če bi mu enostavno kupila psa?

Obseden z glasbenimi spoti

Pri Marku glasba po hiši odmeva ves dan, zato so vsi v njegovi bližini prisiljeni živeti v njenem ritmu. V ritmu, ki ga ni mogoče preslišati, tako zaradi glasnosti kot zaradi Dolby Surround THX- istema, ki ga je Mark namestil za televizijo in z njim vsak dan razveseljuje še svoje sosede.

Mark ima vse možne glasbene programe: MTV, Viva TV, MTV Germany … Počasi se še njegovo življenje spreminja v videospot. Ko gre na bazen, se obleče kot P. Diddy, na sebi pa ima več ‘žavbic’ kot pevec skupine Placebo. Ko ga kaj vprašaš, ti največkrat odgovori z refrenom iz kakšnega komada: “The show must go on”, “Welcome to the candy shop” ... Na kratko bi lahko rekli, da Mark izgublja stik s stvarnostjo. Kako ga odlepiti?

Marku mirno razloži, da ni 50 Cent, ali pa zraven televizije enostavno obesi ogledalo. Demonstriraj mu, da na njegovem balkonu ni prostora za 100 m˛ velik bazen in za 15 golih deklet, ki plešejo okrog njega. Pri vsem tem pa je še najbolj pomembno, da ga ustaviš, še preden mu začnejo sosedi streči po življenju …

Televizija ni nikoli ugasnjena

(Kje je že gumb OFF?) Pri Davidu ima televizija svoje mesto sredi stanovanja. Postavljena je na piedestal, kot sveti gral, in vedno prižgana. Greje se, bolje rečeno pregreva, in zlahka si je predstavljati, kako Davida njena simfonija barv in gibov hipnotizira globoko v noč. Zanj je dobro vse, kar je na televiziji. Od nogometnih tekem do oddaj s kuharskimi recepti. Ta moški ne pozna meja.

Pazi se, če te bo k sebi povabil v nedeljo zvečer, saj je na programu cel maraton družinskih filmov in serij. Pa misliš, da bo omagal, ko jih bo končno konec? Kje pa! Ne bodi presenečena, če bo zaspal šele ob ‘tv prodaji’. Kako ga odlepiti? Izpuli varovalko, našemi se v zajčka in pleši lambado, žongliraj ... Če to ne bo delovalo, ti preostane še gumb Off, ki je običajno tik pod ekranom.

Prvak v hitrostnem menjanju programov

Matej je prepričan, da so izum daljinskega upravljalnika sprožila človeku nadrejena bitja, z namenom, da bi pospešila njegov razvoj. Matej tako, zaradi razvoja, klika kot nor. Programe menja tako hitro, da zjutraj dobiš občutek, da Mojster Miha gradi dom Telebajskom, zvečer pa se že sprašuješ, ali ni stalni dopisnik oddaje 24 ur v resnici Bruce Wayne in – kdo je že potem Batman?

Zdi se, da Matej niti trene ne z očesom, ker noče ničesar zamuditi. Še zlasti, če še ne ve, kaj je to mungo (simpatična, zelo hitra žival). Če nočeš videti svojega fanta na robu živčnega zloma, mu daljinca raje ne poskušaj skriti. Navsezadnje ga bo tako ali tako našel. Kako ga odlepiti? Si res ne more kaj, da ne bi programa premaknil vsako nanosekundo? In pomirjevala, ki si mu jih diskretno vmešala v njegovo pijačo, niso pomirila ne njegovega duha v transu ne njegovih hitrih prstov?

Kupi si svoj televizijski sprejemnik ali pa mu zveži obe roki. Čeprav je prva rešitev morda res malce preveč radikalna.

Zbiratelj DVD-jev

Aleš toliko zapravi za DVD-je, da mora potem pet dni v tednu jesti testenine, hkrati pa je postal pravi avantgardist na področju notranje opreme. Na policah, ki prekrivajo vse stene, ima toliko filmov, da začneš nezavedno iskati blagajno. Seveda gre tu za same mojstre svoje stroke, vendar to, da je poznavalec Almodovarja ali Sodenbergha, še ne pomeni, da ne bo predlagal večera ob samurajskih obračunih.

Toda resnična težava je, da pred televizijo ni prostora za še eno zadnjico (ki je v tem primeru tvoja), in da Aleš za filme kultnih režiserjev ali za komplete 25 DVD-jev Jean- lauda Van Damma zapravi toliko denarja, da mu ne ostane niti za kakšno rožico zate. Kako ga odlepiti? Da, kinematografija je nekaj prečudovitega. DVD-škatlice so tako lepe in pisane ... Toda imeti punco prav tako ni slabo. Potolaži ga s svojo kolekcijo torbic in čevljev, ki zagotovo ni nič manj barvita od DVD-jev.

Infoman

Petra nenehno preganja eno vprašanje: Kakšno bo, za božjo voljo, jutri vreme? Da bi si nanj odgovoril, gleda vremensko napoved. Ne samo tisto po poročilih, ampak vse, ki so na sporedu prej in potem, saj je treba biti pri tako pomembnih podatkih ves čas na tekočem. Toda Peter ni kakšen navdušen jadralec in se ne pripravlja na vzpon na Everest, ampak dela kot prodajalec telefonov.

Kaj mu torej pomaga, da ve, da se bo vreme izboljšalo in da bo na poti iz službe morda še ujel kakšen žarek sonca? Peter je obseden z vsemi informacijami. Isto reportažo na CNN-u ali na BBC-ju si lahko ogleda desetkrat v dnevu. Seveda gre za zelo zanimive stvari: če se bo vreme poslabšalo na Šri Lanki, se to lahko pozna tudi v Bengalskem zalivu … Kako ga odlepiti?

Peter hoče vedeti, kaj se dogaja po svetu. Morda je radoveden, ali pa misli, da bo tako informiran lahko odigral vlogo v nastajajoči zgodovini. V vsakem primeru bo najbolje, da ga naročiš na časopis, ki ga bo lahko prebiral do onemoglosti.

Spreminja se v gospodinjo

Po dnevni sobi zadoni glasen smeh. Boris gleda oddajo Mladoporočenci: “He he, si slišala, kaj mu je rekla?” Kmalu zatem ga zasačiš, kako ob gledanju življenjske zgodbe še komaj zadržuje solze. Ko Boris gleda televizijo, se 100 odstotno vživi v tisto, kar je na programu: Poje z nastopajočimi v oddaji Pri Jožovcu z Natalijo, se smeje skupaj s Sašom Hribarjem in odpira škatle z Zmagom Batino. Trdno verjame navdušenim uporabnikom, ki so preizkusili zobno kremo Signal, na vsak način hoče tisti sesalnik, za katerega ne potrebuje vrečke, in prepričan je, da odslej ne bo imel več nobenih težav z umazanijo, saj so izumili Cillit Bang. Kako ga odlepiti?

Poskušaj mu odpreti oči in razviti njegovo sposobnost kritičnega obravnavanja vsebin na televiziji. In za božjo voljo, nehajta gledati življenjske zgodbe, raje si začnita ustvarjati svojo!

Nima je (televizije)

Ne, Gregor ni tisti, na katerega se lahko zaneseš, da ti bo v torek povedal, kaj se je dogajalo v nanizanki Skrivnostni otok, ki si jo prejšnji dan zamudila. Če bi ga vprašala, se mu še sanjalo ne bi, o čem govoriš. Njegova škandalozna ignoranca pa se ne konča pri Skrivnostnem otoku: ne le, da nima pojma, kdo so Matjaž Tanko, Lado Bizovičar ali pa ‘barovci’, Gregorja sploh ne zanima, kaj so odkrili ‘FBI-strokovnjaki’ iz serije Brez sledu in mu ne bi moglo biti bolj vseeno tudi za vse druge serije in nanizanke …

Kaj ima ta, navidez povsem duševno zdrav moški, proti televiziji? Gregor je del skupnosti, ki so jo nedvomno navdahnili mormoni ali amiši in ki noče vložiti denarja v nakup televizije. Če ga boš vprašala, zakaj, ti bo zagotovo odgovoril v tem slogu: “V življenju imam veliko pametnejših opravkov, kot je gledanje televizije.”

Kako ga prepričati? Gregor se ima za intelektualca. Naštej mu vse poučne oddaje, ki jih zamuja, in mu poskušaj dopovedati, da ti ob nakupu televizije nihče ne prepove prebiranja knjig.

Ugasnite televizor

Dr. David Niven je v svoji knjigi združil raziskave različnih akademikov, ki so nam na temo televizije v premislek ponudili naslednje ugotovitve in nasvete:

1. Časa, ki ga bomo porabili za gledanje televizijskega programa, ne bomo nikdar dobili nazaj.

2. Ne prižgi televizorja samo zato, ker je tam. Prižgi ga, ko je na sporedu nekaj, kar si zares želiš ogledati, saj tudi v trgovini ne kupiš vsega, kar prodajajo.

3. Če preveč gledamo televizijski program, se naša želja po materialnih dobrinah dviga, s tem pa upada naše zadovoljstvo, saj si vsega, kar vidimo na televiziji, res ne moremo privoščiti.

Živa Lečnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri