Mojster plakata Toulouse-Lautrec v Cankarjevem domu

Razstavo plakatov slavnega Henrija de Toulouse-Lautreca bo odprta vse do 25. avgusta, od ponedeljka do sobote, med 10. in 19. uro, ter ob nedeljah med 10. in 14. uro.

17. 3. 2011

Razstava je zasnovana v šestih tematskih sklopih: Revija La plume in Salon des cent, Lautrec in Montmartre, Lautrec in japonizem, Moda zbiranja plakatov, Lautrec in Bruant, Lautrecova strast do litografije ter Nouveau Salon des cent.

Svojevrsten portret pariškega nočnega življenja

Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901), sloviti francoski slikar in grafik, s svojim življenjem in delom simbolizira intenzivnost in eksotičnost findesièclovskega Pariza.

Kot osrednja osebnost pariškega nočnega življenja je v svojem umetniškem opusu zajel slikovite prizore Montmartra ter živahen utrip tedanjih koncertnih kavarn in plesnih dvoran. S svojimi plakati nenavadnih silhuet, močnih barvnih kontrastov, dramatične osvetlitve in izrazitih kontur je oglaševanje spremenil v umetniško obliko ter s tem prvič zabrisal meje med likovno in t. i. uporabno umetnostjo.

Ker izjemne Lautrecove grafične rešitve še vedno odmevajo v umetnosti sodobnega plakata, je ob njegovih izvirnih delih na razstavi predstavljen še izbor najboljših plakatov, ki so nastali leta 2001 v okviru Nouveau Salon des cents, nostalgičnega mednarodnega portfelja stotih grafičnih umetnikov ob 100-letnici Lautrecove smrti. Med njimi so slovita imena, kot so Milton Glaser, Mieczyslaw Gorowski, Kari Pippo, kar priča, da umetnost plakata še vedno vpliva na sodobne grafične ustvarjalce.

Vabljena k ogledu!