Moja mama je bolj ‘kul’ kot jaz

Dandanes so mame kljub svojim letom bolj modne in v boljši formi od svojih hčera. Gre za pojav, ki ponavadi načne ustaljene materinsko-hčerinske odnose.

30. 10. 2003

Časi, v katerih so matere za svoj praznik dobivale rute in parfume, so očitno mimo, saj si vaša mama, če ste prav razumele njen namig, želi čipkaste tangice. Sodobna mati sploh ni od muh. Ne le, da se imenitno znajde v družbi vaših vrstnikov, pogosto je celo bolj ‘kul’ kot ve.

Podatki kažejo, da v zahodnih prestolnicah vse več mater živi po vzoru svojih hčera. To so zaposlene in pogosto razvezane ženske, ki imajo na voljo dovolj finančnih, lepotnih in drugih sredstev, s katerimi dolgo ostajajo mlade, svež veter pa je zavel tudi na področje njihovega način ravnanja in vzgoje. Nikakor niso več stroge mame, ki hčera zvečer niso pustile ven, če so bile v prekratkem krilcu.

Soočamo se s posebnim fenomenom, kakršnega zgodovina človeštva doslej ni poznala: matere so nenadoma videti mlajše od hčera. – In kakšna so torej znamenja stanja modernih mater?

Mama je lepša

Greta je stara 29 let in dela kot tajnica režije. O svoji materi pravi, da je gibčna in vitka kot gazela (mimogrede, nosi številko 36), medtem ko je sama v konfekcijski številki 42 videti precej okorna. Ko je bila majhna, je bila prepričana, da so jo v porodnišnici zamenjali. Do mame je dolgo kuhala zamero, ker je bila vedno lepša od nje.

Neredko se je zgodilo, da so se sošolci, ki jih je pripeljala domov, zaljubili vanjo. Po dveh letih psihoterapije je končno dojela, da ni bila mamina krivda, da so ju pogosto imeli za sestri, in da ji mamina lepota ni preprečevala, da bi bila tudi sama videti zapeljiva.

Mnenje strokovnjaka: Greta očitno ni trpela zaradi ravnanja svoje mame, temveč predvsem zaradi njene podobe, saj je čutila, da ni na njeni ravni. Bistvo tega primera ni toliko kriza odnosa med materjo in hčerko, temveč težava z Gretino lastno identiteto in podobo, ki jo mora razrešiti. Najprej mora sprejeti sebe, potem bo lahko sprejela tudi mamo in samostojno (ne na temelju tekmovalnosti) izoblikovala svojo ženskost. Soočiti se mora z dejstvom, da je lepota minljiva.

Četudi se ji zdi, da mamina lepota že predolgo traja, se mora zavedati, da se tudi najboljše enkrat konča. Na svetu je bajno število lepih žensk. Zakaj pravzaprav ne bi bile ponosne, da je ena od njih prav vaša mama?

Mama je mlajša

27-letna hostesa Katja se pritožuje, da že od svojega 15. leta ‘varuje’ svojo mamo. Ko je pri osemnajstih začela s svojimi prijateljicami hoditi po nakupih, jo je mama toliko časa moledovala, naj jo vzame s seboj, da je končno popustila. Prijateljice so jo oboževale, saj je hčerki vedno kupila vse, kar si je želela. Pred dobrim letom pa je vztrajala, da si bo tudi sama dala narediti pirsing v popek. Na srečo je bila videti vsaj deset let mlajša, tako da so v salonu mislili, da je pač starejša sestra. Ko sta prišli iz lokala, je izbruhnila v smeh in hčerko prosila, naj je ne zatoži očetu. Katja priznava, da jo je bilo zaradi tega zelo sram.

Mnenje strokovnjaka: Dejstvo je, da določena vrsta žensk nikoli ne odraste ter je za nameček tudi telesno videti mnogo mlajša. V Katjinem primeru obstaja velika nevarnost, da bo tudi sama postala takšna kot njena mama, ob kateri nekako ni našla svojega mesta. Vendar pa nikakor ne gre obupati, saj se tudi pri takšni ‘najstniški’ mami najde kakšna prednost. Če ne drugega, gresta lahko skupaj na koncert Kylie Minogue, pod pogojem, da pevka ugaja tudi hčerki.

Mama je hiper

Mama 21-letne Mije dela pri neki ugledni reviji. Po njeni zaslugi Mija, ki je študentka arhitekture, pride marsikam, kamor bi ji bila sicer vrata zaprta. Mama namreč dobiva vabila za obiske najboljših lokalov v mestu, gledaliških predstav, imenitnih modnih revij … Takšna mama, ki je vedno o vsem na tekočem, celo bolj kot hčerka, nikakor ni ovira za hčerkin normalen razvoj. Razen, seveda, če slednja materinega ravnanja ne dojema kot napad na lastno osebnost ali če mama hčerko prezira, ker bolj obožuje McDonald’s kot najboljše restavracije v mestu.

Mnenje strokovnjaka: Psihoterapevt bi mamo, po zaslugi katere lahko hčerka vstopi tja, kamor lahko pridejo le največji pomembneži, vsakomur od srca privoščil. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je hčerka zaradi vseh privilegijev, ki jih uživa po zaslugi svoje mame, v družbi zagotovo bolj zaželena. Ha, ha, ha …

Mama je večja žurerka

27-letna finančna svetovalka Maja ne more razumeti svoje mame, ki vse dneve od ponedeljka do petka preždi v svoji pisarni, pa še vedno svojim triinpetdesetim navkljub ob vikendih redno zahaja na zabave. Maja odkrito priznava, da je mama veliko bolj družabna, saj sama po napornem delovnem tednu najbolj uživa, če konec tedna lahko prebije pred domačim televizorjem.

Mnenje strokovnjaka: Po mnenju psihoanalitika ni dejstvo, da mama veliko raje in pogosteje zahaja na zabave kot hčerka, prav nič moteče – pod pogojem, da ena stran sprejema način življenja druge. Hčerka zaradi tega zagotovo ne bo utrpela nobenih stranskih učinkov. Če mamo takšen način življenja veseli in če Maja ljubi svojega, ni prav nobenega razloga za negodovanje.

In kako izkoristiti prednosti, ki jih ponuja veseljaška mama? Če ste tudi same v podobni situaciji, si medtem, ko se vaša mama zabava v svojem priljubljenem klubu, izposodite ključe njenega stanovanja in izkoristite ugodje njene angleške zofe in najnovejšega plazma televizorja.

Mama je bolj izzivalna

Zanimiv je primer mame, za katero njena 24-letna hčerka pravi, da je še vedno zelo lepa, z velikim veseljem opravlja svoj poklic in ima velik uspeh pri moških. Mama veliko zahaja v družbo, pogosto tudi s hčerko in z njenimi prijatelji. Pogosto je prav ona zvezda večera: vedno ji uspe najti kakšno zanimivo temo, da jo vsi poslušajo z odprtimi usti. V takšnih trenutkih jo hčerka po eni strani občuduje, po drugi pa ji zameri, ker si je prisvojila njene prijatelje.

Pred časom je Ana spoznala nekega fanta in se noro zaljubila vanj. Ker je vedno za vse stvari iskala odobravanje svoje mame, ji je fanta predstavila. Ta pa ga je začela neprikrito osvajati in ko se je fant do Ane čisto ohladil, je mama ‘navrgla’, da je bil tako ali tako neprimeren in je z njim samo izgubljala čas.

Mnenje strokovnjaka: Lahko bi rekli, da je bila mama kot hudobna mačeha iz pravljice o Sneguljčici ljubosumna na svojo hčerko, ki je bila mlajša in lepša. Storila je vse, da bi uničila njeno ženskost in zasedla njeno mesto. S tem je dosegla, da je hčerka izgubila zaupanje vase, zato je tudi mamo vedno spraševala za njeno mnenje. Mati je počasi zasedla hčerkino mesto. Da bi se rešila te dvojne vloge, v kateri mamo hkrati ljubi in sovraži, mora hčerka jasno in glasno postaviti meje glede maminega vmešavanja v njeno zasebno življenje.

Kako takšno mater ukrotiti? Ena od možnosti je, da hčerka mamo prosi, naj na prvi hišni zabavi skrbi za pijačo. Gotovo se bo počutila zelo počaščeno in hčerkinim prijateljem bo lahko ob srkanju sangrije do jutranjih ur brez večje škode duhovičila o svojih najnovejših podvigih.

Mama je večji boem

Alja, ki je stara 21 let in študira medicino, pravi, da se je mama po očetovem odhodu močno spremenila in sta se njuni vlogi pravzaprav zamenjali. Prej je hodila ven Alja in se vračala v poznih nočnih urah, sedaj pa to počne mama. Ne le to, prihaja pozneje domov kot hčerka.

Pred nedavnim je po Aljinem mnenju prekoračila vsakršno mejo dobrega okusa, saj je v zgodnjih jutranjih urah prišla domov z razmazanim ličilom in z nogavicami, spuščenimi do gležnjev. Ko jo je hčerka zgroženo pogledala, ji je zabrusila: “Daj no, sprosti se že malo, saj si videti kot devica Marija!”

Mnenje strokovnjaka: Vlogi matere in hčerke sta se v tem primeru zamenjali. Namesto da Alja mamo, ki po moževem odhodu očitno preživlja hudo krizo, ošteva kot kakšno majhno punčko, kar ta že dolgo ni več, bi se morala z njo pogovoriti o nastalem položaju. Obe bi se namreč morali zavedati neugodja, ki ju muči. S tem, da mamo ošteva kot smrkljo, je hčerka izbrala najboljši način, da je mama ‘ne uboga’ in se dejansko obnaša kot frklja.

Kako se privaditi na takšno mamo? Glede na to, da je hčerka odrasla, naj mami mirno pusti, da se ta izživi.

Anka Tavčar Prelog

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri