"Ples na drogu mi je rešil življenje" (iskrena izpoved dekleta s čustveno stisko)

Predstavljamo ganljive izpovedi treh deklet, ki jim je vadba na drogu pomagala preživeti čustvene stiske.

"Ples na drogu mi je rešil življenje" (iskrena izpoved dekleta s čustveno stisko) (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 4. 2020

Vsaka od nas se je že znašla v različnih čustvenih stiskah. Nekatere so imele srečo, da te morda niso bile tako močne in so se lahko hitro pobrale. Druge so imele ob sebi nekoga, ki jim je lahko pomagal, še preden je stiska dobila tragične razsežnosti. Pri nekaterih pa je bila izkušnja tako boleča ali močna, da so se znašle povsem na dnu.

Zgodbe treh slovenskih deklet, s katerimi smo se pogovarjali, pričajo o tem, da vsako brezno deluje brezizhodno, ko si v njem, čeprav v resnici vedno obstaja izhod. Z nami so delile svoje intimne in težke zgodbe, ker želijo tudi drugim dekletom pomagati, da bi premagale svoje psihološko trpljenje in zaživele s polnimi pljuči.

Ena od njih je med počitnicami v tujini doživela fizični napad, zaradi katerega se je začela soočati s tesnobo, ki jo je popolnoma ohromila. Druga je svoje težave s slabo samopodobo blažila s samopoškodovanjem. Tretja pa se je po vrnitvi iz tujine in sočasni prekinitvi daljše zveze soočila z depresijo. Naše sogovornice pa imajo eno skupno točko - prav posebno zdravilo za svoje stiske so našle v vadbi na drogu. Se sliši čudno? Pa je res.

Sanjina pot od samopoškodovanja do samozavesti na drogu

Začetki Sanjine (23) zgodbe segajo daleč v njeno otroštvo, ko je bila izjemno plašna in sramežljiva. “Ko sem prišla v družbo neznanih ljudi, sem se ‘skrila’ na čim bolj zakotno mesto, da me le ne bi nihče opazil. Nisem si upala vzpostavljati stikov z neznanci, zato mi je bila komunikacija v takih situacijah res mučna, saj mi je bilo preveč nerodno,” svoje nekdanje življenje opisuje Sanja.

Kako grozno je ob tem trpela, zares ve samo ona. Veliko pa o njenem počutju povedo brazgotine na njeni roki. Ogromno vodoravnih črt je zaznamovalo njen spomin na bolečino, ki je bila na trenutke tako močna, da jo je obrnila proti sebi, saj je ni znala izraziti drugače.

Rešilna bilka se je nekega dne nepričakovano pokazala v obliki videa plesalke ob drogu Anastasie Sokolove. Ko je zagledala njene akrobacije, je bila tako prevzeta, da se je takoj lotila raziskave na internetu. Prebrala in preučila je vse, kar je lahko našla o nenavadnem športu, in se na dnevu odprtih vrat obiskala plesni studio. Po prvem obratu je bila začarana. Ni pa slutila, da se v tem skriva tudi njena pot iz pekla.

Obrat za obratom in element za elementom, ki jih je usvajala, so jo začeli spreminjati. Opažati je začela, da je postala bolj samozavestna. “Drog me je popolnoma odprl. Iz prestrašene punčke sem se prelevila v samozavestno žensko. Drog ti da poseben vzorec, na podlagi katerega začneš opažati svoje dosežke.

Postopno začneš dobivati zaupanje vase, da zmoreš. In ker zmoreš premagovati izzive, ki ti jih predstavlja drog, začneš z enako samozavestjo premagovati tudi izzive, ki jih predstavljajo druge življenjske situacije. Že zgolj po nekaj mesecih sem začela opažati pozitivne spremembe,” opisuje Sanja.

Zdaj se sprejema v celoti – skupaj s svojimi brazgotinami. Opustila je dolge majice, ki jih je v najhujšem obdobju nosila tudi poleti, in okrasje okoli zapestja, ki je skrivalo sledi njenega težkega obdobja. Postala je bolj družabna, pozitivna in motivirana za življenje. Začela je uživati tudi v izražanju tako na drogu kot v družbi, v odnosu s fanti, v delu ali pri navezovanju stikov z neznanimi ljudmi.

Majina zmaga nad tesnobo po fizičnem napadu

Maja (21) se je ob začetku študija odločila, da je čas, da se osamosvoji in zapusti varno domače gnezdo. S prijateljico sta načrtovali avanturistično potovanje na Kapverdske otoke ob zahodni obali Afrike. Odprave sta se lotili zelo premišljeno in s poudarkom na varnosti.

Tudi ko sta prispeli na otok, sta bili zelo previdni in pozorni. “Zdaj, ko gledam nazaj, mi je popolnoma jasno, kje sva naredili napako. Kulturne navade Afričanov so namreč drugačne od naših in ena od stvari, ki jo takoj opaziš, je manjši osebni prostor, ki so ga navajeni držati v komunikaciji. Pretental pa naju je ravno moški, ki se je zdel bolj uvideven, spoštljiv do najinega osebnega prostora in tako bolj podoben najinim navadam.

Organiziral nama je vodene izlete z agencijo, ki sva jih obiskovali ves teden. Ker sva mu začeli zaupati, sva se z njim tudi večkrat sestali na klepetu in pijači,” se spominja Maja.

Nekega večera je možakar izkoristil njuno zaupanje in Maji v kozarec z alkoholno pijačo podtaknil neznano mamilo. Ko je prijateljica opazila spremenjene znake Majinega vedenja, sta se skupaj odpraviti v apartma, kjer je prijateljici hitro postalo jasno, da je Maja omamljena. Zaklenili sta vrata hiške in spalnice.

Sredi noči pa se je sumljivi moški vrnil in začel razbijati po vratih in oknih ter zahteval, da odpreta. Ker dekleti tega nista storili, je vrata razbil. K sreči so hrup slišali sosednje in poklicali policijo. Dekleti sta naslednji dan z veliko iznajdljivosti in s pomočjo staršev ter slovenskega veleposlaništva na hitro uredili svoj odhod iz države.

Razsežnost posledic, ki jih je imel nasilen dogodek na Majo, pa se je začela kazati šele, ko se je vrnila domov v Slovenijo. Njena stiska se je odražala v neobvladljivi anksioznosti, saj jo je strah tako ohromil, da sama ni upala nikamor.

Iz tega razloga je opustila tudi treninge vadbe na drogu, ki jih je pred potovanjem ravno začela obiskovati. Lastnica studia, kjer je trenirala, ji je ponudila pomoč in ji predlagala, naj treninge še naprej obiskuje, saj naj bi bili koristni zanjo.

Vadba na drogu se je tako tudi v Majinem primeru izkazala za odlično terapijo. V varnem okolju in v družbi deklet je Maja počasi začela spet pridobivati samozavest in fizično moč.

“Vadba na drogu mi po eni strani predstavljala dober odklop od realnosti, skrbi in stresa, po drugi strani pa mi je omogočila premagovanje sebe, saj se na treningih nenehno soočaš z izzivi in jih premaguješ. To mi je dalo moč, da sem se lahko soočila tudi z izzivi v realnosti in sem spet dobila zaupanje vase in v svet okoli sebe,” je povedala Maja, ki je danes znova polna življenja in nasmejana.

Alenkin boj z lastnim umom in telesom s pomočjo droga

Življenje Alenke (29) je dobilo usoden preobrat, ko se je po nekajletnem življenju na Baliju v Indoneziji, kjer je študirala in se tudi zaljubila, s strtim srcem vrnila nazaj v Slovenijo.

“Zdelo se mi je, kot da bi ostala brez svojega življenja. Znašla sem se brez prijateljev, brez službe, brez partnerja in brez optimistične in sanjske okolice, kakršna me je obdajala na Baliju. Doživela sem ločitveno stisko v vseh njenih uničujočih razsežnostih,” se svojega najbolj peklenskega obdobja spominja Alenka.

Njeno stanje se je tako poslabšalo, da je povsem izgubila voljo do življenja. Ni ji bilo do druženja z drugimi ljudmi, ni bila motivirana za delo, za nameček pa jo je doletela še nespečnost.

Tako svojim neprijetnim občutkom in nespodbudnim mislim ni mogla ubežati niti v spanec. Zato se je odločila poiskati strokovno pomoč. Psihologinja je v njenem stanju prepoznala znake depresije in socialne anksioznosti. Zato ji je svetovala, da se mora telesno zaposliti, da se bo utrudila in bo lahko tudi spala.

Alenka je na spletu našla informacije o vadbi na drogu, ki je takoj vzbudila njeno zanimanje. Zaslutila je, da bi bila to lahko ustrezna telesna dejavnost, ki jo potrebuje in išče. Še kako prav je imela.

Že po prvem mesecu je začela zaznavati prve spremembe na bolje. Nato je v drugem mesecu treninge iz enkrat povečala na dvakrat na teden. In ker so ji bili treningi tako všeč, pa tudi počutje se je začelo opazno izboljševati, je v tretjem mesecu začela na vadbo hoditi kar trikrat na teden.

Studio, v katerem so se v plesu in doživljanju sebe kalila tudi druga dekleta, ji je poleg fizične aktivnosti ponudil tudi prostor popolnega sprejemanja okolice. "Omogočil mi je, da sem se lahko sprostila, povezala s celotno skupino deklet ter se iskreno pogovorila tako z njimi kot tudi z lastnico studia," Alenka opiše svojo izkušnjo.

Kot pravi Alenka, ji je vadba na drogu omogočila zmago nad lastno duševnostjo in umom predvsem zato, ker ji je pomagala izboljšati samopodobo, s katero je imela težave že prej, hkrati pa je prebudila tudi njeno ženstvenost. Na treningih se je namreč lahko ustvarjalno in intimno povezala s sabo, z drogom ter glasbo.

Jasno je, da je dekletom duševne in psihične težave uspelo premostiti s pomočjo zahtevne fizične akcije. Verjetno bi podobne rezultate dosegle tudi z drugimi športi, a so se same najbolj sprejete počutile prav med obiskovalci in trenerji vadbe ob drogu.

Čeprav ima ples ob drogu že predolgo sumljiv prizvok, je to pravi šport, ki se bori tudi za svoje mesto na olimpijadi. Poleg neverjetnih fizičnih naporov, ki jih zahteva, prinaša osupljive rezultate na področju telesnega in duševnega zdravja.

Besedilo: Petra Arula,

Fotografije: Shutterstock