Moj poklic: multipraktik

Si predstavljaš, da bi morala med službenim časom na masažo, da bi opravljala pisarniško delo v gozdu ali razmišljala o izzivih kar v parku? Čeprav se to sliši sanjsko, je za Anžeta, Manco, Savino in Žigo še kako resnično.

29. 10. 2009

V tem članku predstavljena četverica ni združena po naključju, gre namreč za posameznike, ki so z malo iznajdljivosti in veliko volje svoje delo spremenili v sanjsko službo. Vsi po vrsti opravljajo več ‘poklicev’ hkrati in se nad tem prav nič ne pritožujejo, ravno nasprotno! Te zanima, kako jim uspeva uskladiti vse delovne obveznosti in pri tem še neznansko uživati življenje?

Multipraktik 1

Anže Čokl je direktor prvega EKO hotela v Sloveniji (Park hotel Bohinj) in direktor MPM Engineeringa, predsednik športnega društva Freeapproved, producent dokumentarnih filmov, snemalec ter režiser avanturističnih filmčkov. Med drugim je športni navdušenec, saj kot alpinist kondicijo, inspiracijo in sprostitev nabira v stenah po svetu, zadnjih nekaj let pa organizira tudi odprave v neraziskane kotičke sveta.

Izobrazba: Univerzitetni diplomirani inženir strojništva – diplomiral sem iz okolju prijaznih in energetsko varčnih objektov. V zasebni šoli sem se več let izpopolnjeval tudi v tujih jezikih. Radovednost in želja po novih znanjih sta me pripeljali do širokega spektra znanj s področja računalništva in informatike, vodenja, ekonomike …

Delovno mesto: Tri- do štirikrat na teden delam v svoji pisarni v hotelu, enkrat tedensko v pisarni v Ljubljani, ob petkih običajno delam od doma. Delo je zelo razgibano in ga je nemogoče omejiti na prostor.

Delovni čas: Delam, kolikor imam energije in volje. Po navadi je to od jutra do večera, včasih še v noč. Spet drugič me premamijo lepo vreme in razmere za plezanje ter delam samo zvečer ali pa sploh ne. Bolj kot delovne ure so pomembne efektivne ure in pri tem vem, da sem dober. V danem času, ki ga namenim službenim stvarem, veliko opravim.

Organizacija: Zdi se mi, da sem bil z organizacijskimi sposobnostmi že rojen. Še sam včasih ne vem, kako, a večinoma mi uspeva. česar se lotim, vedno opravim v dogovorjenem času, največkrat še celo prej. Upam si reči, da je učinkovitost moja (dobra) lastnost. Izdatno pa si na vseh področjih dela pomagam z računalnikom in spletom – oboje je z mano vedno in povsod.

Odpovedovanje: Odpovedovanja je v mojih očeh malo, saj mi je delo v užitek. Se pa zavedam, da sem v tem pogledu morda egoističen do drugih. Živim in delujem tako, da sem osebnostno izpopolnjen, zadovoljen in srečen.

Prednosti in slabosti: Med prednosti hkratnega opravljanja več stvari bi štel predvsem izkušnje, ki si jih človek nabere v krajšem času, lažje zazna korelacijo posameznih področij, njihove stične točke in poti razhajanja. Med slabosti pa zapostavljanje sočloveka, ki jih posamezna področja, s katerimi se ukvarjaš, ne vključujejo, kar pa je spet relativna stvar.

Anže ti svetuje: Ko sem bil majhen, mi je mami rekla: “Sine, zapomni si – pogumni imajo srečo!” To večinoma drži, kadar pa se kaj zalomi, se spomnim na star pregovor izkušnje so najboljša šola, le šolnina je draga. Zberite pogum in odkorakajte po poti, ki si jo želite! S šolanjem in pridobljenimi različnimi znanji boste bogatejše. Pa ne pozabite na gibanje za zdravje telesa in duha. Nič ni bolj omamno privlačnega kot pametna in lepa ženska!

Multipraktik 2

Manca Kraševec je novinarka, vodja pisarne v podjetju, kjer dela ob dopoldnevih, in profesorica španščine ob popoldnevih. Poleg tega poje v vokalni skupini Akapelca, se redno ukvarja s športom in je aktivna tabornica, saj s fantom opravljata funkcijo starešine medvedkov in čebelic oz. mlajših osnovnošolcev v Rodu Sivega volka.

Izobrazba: Diplomirala sem iz španskega jezika in književnosti ter sociologije kulture. Znanja, ki sem jih dobila na fakulteti, uporabljam pri poučevanju, drugače pa mi najbolj prav prideta splošna razgledanost in iznajdljivost. Pri tabornikih sem se udeležila izobraževanj, ki jih uporabljam tudi sicer v življenju.

Delovno mesto: Poučujem v šolah, kjer je moje delovno okolje učilnica, novinarka sem doma za računalnikom ali na terenu, pisarno pa vodim na sedežu podjetja.

Delovni čas: Moj delovni čas je vsak dan drugačen: ob 9. uri začnem z delom v pisarni, ki se konča nekje med 13. in 15. uro, sledijo poučevanje, pisanje člankov ali druge popoldanske dejavnosti, ki so odvisne od dneva. Zvečer pa se pripravljam na učne ure, pišem ali pa čas preživljam na pevskih vajah oziroma taborniških sestankih. Vmes tu in tam poskušam najti še kakšno uro časa za šport. čez vikend je zgodba podobna.

Organizacija: Videti je, da imam ravno toliko zaposlitev, da utegnem vse opraviti. Mislim, da več ko imaš obveznosti, bolj učinkovit, organiziran in uspešen postaneš.

Odpovedovanje: Prostega časa je manj, kot bi si želela, zato televizije skorajda ne gledam, klepet s prijateljicami žal le redko pride v poštev, marsikdaj odpade tudi branje knjig, kar sicer zelo rada počnem ... Na srečo moje delo prihaja v valovih – med šolskimi počitnicami ga je manj, zato si takrat privoščim več časa zase, za počitek, uživanje, in kopičim energijo. Kadar pa je dela ogromno, je tudi odpovedovanja več.

Prednosti in slabosti: Monotonost, rutina in dolgčas vsekakor odpadejo, prav tako pa se mi zdi super izpopolnjevanje sposobnosti in pridobivanje izkušenj na več različnih področjih ter možnost, da se vsak dan soočaš z drugačnimi izzivi. Kot glavno slabost vidim dejstvo, da dela nikoli popolnoma ne odklopiš in si zaradi tega neprestano v pogonu – tak urnik se mi zato ne zdi ravno združljiv z družinskim življenjem.

Manca ti svetuje: Življenje si moraš sestaviti iz pisanih koščkov mozaika – različnih stvari, ki jih rada počneš, da je polno zanimivih doživetij. To prinaša srečo in zares pozitiven občutek, da izkoristiš in izpolniš svoj dan. Če nikoli nisi razmišljala v tej smeri, je morda zdaj pravi trenutek, da začneš.

Multipraktik 3

Savina A. Ritter je trenutno edina učiteljica programa Joga učvrstitev Obraza v Evropi. Kot pisateljica je napisala knjigo Zamenjam razsvetljenje za hiter vibrator, pripravlja pa tudi knjigo o obrazu in o najučinkovitejših preprostih tehnikah za pomlajevanje. Je svetovalka na področju wellnessa in rehabilitacije, specializirana za biofotonsko celično pomlajevanje, celično regeneracijo in homeopatsko mesoterapijo, nutricistka, novinarka in kuharica – za zadnje prejema plačilo v obliki pohval, zato je to eno njenih najljubših opravil.

Izobrazba: Študirala sem slovenščino in kljub visokemu povprečju zamenjala študij za komunikologijo, ki je nisem dokončala. Znanja sem lačno nabirala iz drugih virov in široko po svetu – poleg licence za poučevanje Joge Obraza sem se izpolnjevala na področjih makrobiotike, ayurvede, zdravilstva, celične regeneracije, mesoterapije.

Imam srečo, da se lahko učim od najboljših, tako v jogi, v taoizmu, na področju alternativne in biofotonske medicine, nutricizma, diagnostike … Trenutno mi obzorja za rehabilitacijo možganov pomaga odkrivati svetovno priznani indijski nevrokirurg. Ogromno uporabnega znanja pa dobivam tudi od strokovnjaka kitajske metafizike Dušana Donka.

Delovno mesto: Predavam na različnih lokacijah, doma pa pišem in ustvarjam. Vedno pravim, da je moja pisarna gozd, saj večino telefonskih klicev in načrtovanj opravim naslonjena na drevo, s pogledom na Storžič. Pa tudi vse ideje se kristalizirajo med hojo po gozdu. Tudi knjigo sem snovala v naravi, doma jo je bilo treba le natipkati.

Delovni čas: Eno izmed mojih vodil v življenju je Lao Tzujev rek: “Nič ne delam, pa je vse narejeno.” To pomeni, da se tako prepustiš življenju, da te to usmerja pri delu. Če neizmerno uživaš v tem, kar počneš, te to ne utruja, ampak spodbuja. Zato lahko rečem bodisi da ne delam nič, ali pa, da nenehno delam.

Organizacija: Ah, tukaj pa res nisem strokovnjak. Včasih me pri reviji čakajo do zadnjega trenutka, da oddam članke, skoraj tik pred tiskom … Najbolje ustvarjam, ko se najbolj mudi.

Odpovedovanje: Nikoli se mi ni treba ničemur odpovedati.

Prednosti in slabosti: V bistvu se mi ne zdi, da opravljam več poklicev. Pač delam stvari, v katerih uživam in v življenju uživam v mnogo stvareh.

Savina ti svetuje: Težko je drugemu svetovati, kako naj deluje; jaz lahko govorim le iz svojih izkušenj. Opazila sem, da najbolj hodim po svoji sanjski poti, ko ne jemljem življenja in sebe preveč resno. Šele skozi tako neobremenjenost, igrivost in nenavezanost ni upora in lahko odprem vrata vsem potencialom, da se lahko realizirajo, ter svoje delo opravljam z maksimalno predanostjo.

Multipraktik 4

Žiga Vavpotič je uradno študent, ki prek svojega podjetja Globaldreamvision – igrišče, gledališče in miselno središče za uresničevanje, analizo in razvoj idej, vizij, strategij in stališč, d. o. o., manifestira razli­čne ideje. Med trenutnimi aktiv­nostmi so Moja srečna knjiga in projekti okoli nje, vodenje Poslovnega kluba Socius, ustanavljanje fundacije, inženiring pri razpisih države in Evropske Unije, postavljanje mediacijskih centrov, ustanavljanje licenčnega sistema coachinga, grajenje zgodbe z mladimi ljudmi in vodenje različnih projektov. Lahko pa se pohvali tudi z izvolitvijo v izvršilni odbor Unicefa in imenovanjem v Programski svet mreže ASP NET UNESCO.

Izobrazba: Končujem študij ekonomije, na mednarodnih odnosih me čaka še nekaj izpitov in diploma, razmišljam o magisteriju in doktoratu. Dodatno se neprestano izobražujem, tako formalno kot tudi neformalno. Je že tako, da nas zaznamujejo predvsem ljudje in knjige.

Delovno mesto: Projekti nastajajo povsod. Svojo uradno pisarno imam na treh lokacijah, neuradno pa je vsaka klopca že dovolj dobra za razmišljanje o novih izzivih. če dobim še limonado in brezžično povezavo, je svet skoraj popoln.

Delovni čas: Neprestano, zakaj ne? Nekateri si življenje znajo prilagoditi na urnik od osmih do štirih popoldne. Jaz ne. Vendar znam najti tudi čas za odklop in za tiste, ki mi pomenijo največ.

Organizacija: Vsak dan resna priprava na naslednji dan. Pametni pišejo, po navadi v mobilni telefon, zvečer pa potem prepisujem v dokumente in koledar. Včasih se ustrašim sam sebe, kako organiziran znam biti. In seveda zlato pravilo: Ne prestavljaj na jutri tistega, kar lahko storiš danes.

Odpovedovanje: Vsi imamo 24 ur. Če kdo, potem čas ni diskriminatorski. Odpovedati? Včasih, a vendar imam lahko prosto sredino dopoldne. Je pa res, da je kakšna nedelja delovna. Svoboda in moč izbire, za to se splača boriti.

Prednosti in slabosti: Fokus je beseda, ki jo slišim od tistih, ki me imajo radi. Vendar si ne predstavljam, da bi delal samo eno stvar. Morda je res, da bi kakšna bolj uspela, vendar kot uspeh jemljem dejstvo, da je vsak dan nekaj izjemnega, da vse, kar delam, delam rad, ter da imam okrog sebe ljudi, ki jih cenim, spoštujem in mi je v njihovi družbi preprosto izjemno.

Žiga ti svetuje: Živi in pusti sled je moj moto. Velikokrat se sprašujem, kaj lahko dobrega naredim za druge. In dobro se zmeraj vrača. Včasih je treba delati drugače.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri