Mobilna tehnologija: Prha, kava, splet

Raziskava, ki jo je v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (regija EMEA) pred kratkim naročilo podjetje Intel, je pokazala, da se pojem sprejemljivega vedenja pri uporabi mobilnih tehnologij spreminja.

14. 8. 2011

Raven strpnosti se dviguje, uporaba mobilnih tehnologij pa je tako razširjena, da zahteva nova pravila vedenja.

Vrstni red: Prha, kava, splet

Raziskava je pokazala, da se zjutraj najprej oprhamo in spijemo kavo, še preden stopimo skozi vrata, pa preverimo elektronsko pošto ali objavimo prvi zapis na omrežju Twitter.

Dve tretjini (67 %) udeleženih v raziskavi pravi, da svoje mobilne naprave preverijo, še preden se zjutraj odpravijo v službo, skoraj četrtina (23 %) pa jih to naredi, preden vstanejo iz postelje. Tako se z novimi napravami in navadami oblikuje nov življenjski slog.

Skok na Facebook ne moti nikogar

Če na kavi s prijatelji ali sodelavci spremeniš svoje stanje na Facebooku, to ne bo motilo skoraj nikogar (samo 7 % sodelujočih se s tem ne strinja).

Prav tako svojih bližnjih ne boš razburila, če za konec tedna s seboj vzameš prenosnik (temu nasprotuje le 9 % sodelujočih v raziskavi) ali če mobilne naprave uporabljaš v spalnici (samo 7 % udeleženih je menilo, da je to neprimerno).

Sodelujoče v raziskavi je najbolj zmotila uporaba mobilnih naprav, ki lahko ogroža druge (67 % jih navaja pisanje sporočil med vožnjo avtomobila) ali predstavlja fizično motnjo (67 % jih je opozorilo na glasne pogovore po telefonu). Ta odstotek je še višji v Severni Ameriki, kjer je zaskrbljenost glede varnosti izrazilo kar 73 % udeležencev v raziskavi. Kar tretjina (33 %) sodelujočih v regiji EMEA pa jih glede tega meni, da bi bilo treba uporabo mobilnih naprav na javnih mestih prepovedati.

Vir: Intel

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri