Mladi se vse dlje držijo maminega krila

Evropski statistični urad Euro je sporočil, da je v Sloveniji leta 2008 pri starših živelo 38 odstotkov žensk in 60 odstotkov moških, starih od 25 do 34 let.

25. 10. 2010

S tem se Slovenija uvršča na drugo mesto med državami v Evropski uniji (EU), v katerih največ mladih odraslih še živi pri starših.

Po odstotku mladih žensk med 25. in 34. letom, ki so še vedno živele s starši, je prva Slovaška. Tam je doma živelo 42 odstotkov žensk. Največ mladih moških, ki so živeli doma, pa je bilo v Bolgariji, in sicer kar 61 odstotkov.

Skandinavija je na repu lestvice

V tej starostni skupini je pri starših najmanj mladih živelo na Danskem. Pri starših je tako živel le odstotek žensk v omenjenem starostnem obdobju in le trije odstotki moških.

Danski na repu lestvice sledijo druge skandinavske države. Nekaj več kot polovica tistih, ki so v EU živeli pri starših in bili stari od 18 do 34 let, je bilo zaposlenih.

Iz gnezda raje odletijo v paru

Na samostojnost še bolj kot zaposlenost, ki za to ne omogoča vedno dovolj denarja, vpliva partnerska zveza.

Tudi ta je kriva za razlike med spoloma: ženske se v EU v povprečju mlajše odločajo za poroko oziroma življenje s partnerjem.

V partnerski zvezi je tako v Sloveniji leta 2008 živelo 37 odstotkov žensk med 18. in 34. letom. V istem starostnem obdobju pa je pri nas v partnerski zvezi živelo komaj 22,3 odstotka moških. S partnerjem, a še vedno pri starših, je leta 2008 pri nas živelo približno štiri odstotke mladih odraslih.