Mizica, pogrni se!

Vilice levo, nož in žlica desno. To so osnovna pravila pogrinjanja mize in so načeloma zelo enostavna. Vse skupaj pa postane malo težje, ko je na 'programu' praznični jedilnik z več hodi.

24. 12. 2010

Stoji kozarec za vodo na levi ali desni strani od vinskega? In čemu sploh so namenjeni veliki podkrožniki?

ABC slavnostnega pogrinjka

Korak po korak:

1 Miza in namizni prt

Goste ne posedi preveč skupaj, saj tako nihče ne bo užival v hrani. Od sredine enega krožnika do sredine drugega naj bo 60–80 cm razmaka. Namizni prt bo ravno pravšnje velikosti, če bo čez rob mize segal na vsaki strani 25–30 cm.

2 Podkrožnik in običajni krožniki

Na mizo najprej postavi podkrožnik. Z njega se ne jé, saj služi le kot del pogrinjka. Idealno je, če je približno 1 cm odmaknjen od roba mize in je približno 2 cm večji od plitvega ali globokega krožnika, ki se postavi nanj.

3 Krožniki za predjedi

Krožniki za predjedi in juhe se po navadi znajdejo na običajnem plitvem krožniku. Če boš ponudila solato, jo postavi na levo zgornjo stran pogrinjka.

4 Pribor

Razvršča se od znotraj navzven, uporabi pa se ga od zunaj navznoter. Pribor za glavno jed je tik ob krožniku, od njega navzven pa si sledi pribor za vse predhodne hode. Desertne vilice ali žličke se razvrstijo ob zgornjem robu krožnika. Če potrebujete oboje, se držala obrne v
nasprotno smer. Tik nad krožnikom so vilice z držalom na levo, nad njimi pa žlička z držalom na desno.

5 Kozarci

Kozarci so na desni strani pogrinjka. Aranžirajo se okrog kozarca za glavno jed. Ta t. i. osrednji kozarec je približno 1 cm nad nožem za rezanje. Kozarec za predjed je desno pod njim, kozarec za vodo pa levo nad njim.

6 Prtički

Prtičke iz papirja oziroma serviete iz blaga dekorativno zloži ali pa preprosto zvij in okrog zvitka zaveži darilni trak (za trakec lahko zatakneš smrekovo vejico, majhno bunkico ali drugo dekoracijo). Položi jih ali na krožnike ali pa levo od njih.

Že vse pomešala? Ne skrbi, teorija je eno, šele praksa pa je tista, ki zares dela mojstrico. Po dveh ali treh postavljanjih boš imela ta mali ABC bonton pogrinjkov v malem prstu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri