Mit o zastavi na luni, Stonehengu in newyorškem kipu svobode

Poznamo veliko mitov in legend, ki jih v svojih pogovorih pogosto uporabljamo misleč, da povzemajo resnične dogodke in fakte. Žal se o tem pogosto motimo.

Mit o zastavi na luni, Stonehengu in newyorškem kipu svobode (foto: shutterstock) shutterstock
23. 7. 2013

Na spletnem portalu Sensa so nas spomnili na tri mite (in legende), za katere mnogi med nami verjamemo, da so resnični, poznavalci pa se ob njih vedno znova le držijo za glavo.

Eden takšnih so tudi miti o:

Kip v New Yorku danes velja za simbol svobode in simbol upanja, pa tudi simbol ameriške imigracije, ki izraža dobrodošlico vsem prišlekom na otok Ellis.

Pa resnica? Kip nikoli ni bil povezan z imigranti. Med otvoritveno ceremonijo leta 1886 ni bilo nobene omembe o povezavi z imigracijo, pesem Emme Lazarus, v kateri vabi drenjajoče mase ljudi v nedrje ameriškega upa, pa je bila v obliki plakete dodana k spomeniku šele 20 let kasneje.

Gigantski kameni spomenik v Angliji, ki je videti kot, da bi se bogovi igrali domine, naj bi po zgodbah zgradili druidi - duhovniška kasta antičnega keltskega plemena.

Pa resnica? Nihče ne ve, kdo je v resnici sestavil ogromne skale v današnji Stonehenge. Ve se le to, da so s preiskavo kamnin ugotovili, da je bil Stonehenge postavljen stoletja preden so keltska plemena sploh prišla na Otok.

Neil Armstrong je ob prvem pristanku na Luni v lunino površino zapičil simbol svobode: ameriško zastavo. Tam je še danes zapičena kot dokaz pristanka na zemljinem satelitu.

Pa resnica? Po besedah astronavta Buzza Aldrina, naj bi Neil Armstrong na njihovem deviškem naskoku na Lunino površino zastavo zapičil preblizu njihovega vesoljskega plovila. Ob vzletu je zato zastavo odpihnilo. Ups!

Sicer pa: te je morda kdaj zanimalo, kako nastanejo takšne mitske zablode in neresnice, ki lahko sčasoma postanejo celo legende? Preveri na spletni povezavi Govorice, natolcevanja in opravljanja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri