Mirovnik za vsako ceno?

Medsebojnim konfliktom preprosto ne moreš ubežati - na njih lahko naletiš prav povsod.

29. 9. 2009

Sprte sodelavke, ki poslabšajo razpoloženje v pisarni, starejša gospa, mimo katere se prerine mladina do prostega sedeža na avtobusu, jokajoč otrok, na katerega vpije njegova mama.

Takšno je pač stanje sveta

Vedno znova si priča položajem, v katerih se lahko zalotiš, da resno razmišljaš: bi se vmešala ali ne? Vprašanje, na katerega ni mogoče najti pravilnega odgovora.

Posredovanje je lahko dobro in pomembno. Lahko pomaga omiliti napete situacije ali pa poenoti stališča dveh sprtih strani. To seveda še ne pomeni, da moraš prav povsod pritakniti še svoj delež.

Preden naznaniš svoje mnenje, ne da bi prej povprašali, najprej premisli, kakšne prednosti ali slabosti bo to imelo za drugega. Bo otroku kaj pomagalo, če boš njegovo mamo opozorila, naj z njim ravna bolj ljubeče? Malo verjetno. Najbrž jo boš razjezila – in otrok bo moral plačati ceno.

Starejši gospe pa verjetno bo nekoliko pomagalo, če jo zaščitiš pred prerivajočo se mladino in jo morda celo pospremiš do sedeža.

Naj ego ne bo edina motivacija

Naslednje pomembno vprašanje, ki si ga morate postaviti, pa je: Za kaj mi v resnici gre - ali želim morda le uveljaviti svoje mnenje?

Vedno je treba spoštovati, da lahko drugi ljudje živijo popolnoma drugače kot mi.

Če tvoja prijateljica stalno popušča željam svojega sina po gaziranih napitkih, ocvrtem krompirčku in sladkarijah, to s prehranskega vidika ni ravno najbolje, a ne nazadnje je popolnoma njena stvar. Lahko bi sicer poskusila spregovoriti o posledicah take prehrane in pomenu vitaminov, a ti ni treba.

Postani pozitiven dejavnik

Če se že odločiš za posredovanje, je zelo pomemben direkten nagovor v mirnem tonu in brez očitkov. Vedno tudi upoštevaj stališča obeh strani in jih tudi spoštuj.

Zaradi strahu pred konflikti ali negativnimi posledicami se veliko ljudi tega raje ne loti. Vendar pa lahko energijo strahu in napetosti spremeniš v pozitivno smer in tako sprostiš tudi lastne strahove.

Trenutki, ko moraš ukrepati

V nekaterih primerih pa se srečaš tudi z moralnimi dolžnostmi. Če na primer utemeljeno sumiš, da sosedovega otroka ne oštevajo le občasno, ampak ga poleg vsega še pretepajo, moraš sprejeti dolžnosti odrasle osebe. To seveda ne pomeni, da z očitki takoj napadeš starše.

Bolje je, da lastna ugibanja uskladiš z vtisi drugih sosedov in se nato poskusiš pogovoriti z otrokovimi starši. Lahko pa o primeru obvestiš pristojni center za socialno delo.

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri