Melita, pomagaj! Ga naj poskušam zadržati v zvezi?

Bralka tokrat sprašuje svetovalko za partnerstvo, ali naj se bori za svojega dragega ali pa naj ga enostavno pusti oditi. 

Melita, pomagaj! Ga naj poskušam zadržati v zvezi? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2015

Vprašanje bralke:

Poročena sem 12 let, mož je prišel na dan z željo, da se loči. Ves čas zakona imava zelo burno vezo, pogosto se kregava, oba sva dominantna, a sem bila do sedaj prepričana, da je najina ljubezen tako močna, da bo vzdržala vse prepire in dokazovanja, kdo ima prav. Boli me do nezavesti, ker sem se tako grobo motila. On pravi, da me še vedno ljubi, a ne zmore več. Ali naj ga spustim ali naj se borim?

Odgovor Melite Kuhar:

V ljubezni ne gre za to, da se dokazuje, kdo je bolj pameten, pomemben, kdo ima bolj prav. V partnerski zvezi gre za to, da iščemo skupne dogovore, srednjo pot, ali če želite, kompromise. Ko kar naprej gonimo svoja stališča in ne dopuščamo partnerju, da slišimo njegova, temveč gremo takoj v napad, se zveza izčrpava in uničuje.

Očitno se je vaš mož odločil za sebe in odhaja iz zveze, ki ga izčrpava. Ljubezen do vas kljub temu, da še obstaja, ni več dovolj močno vezivo, da bi ga še naprej vezalo na vas, saj so ga vajini neprestani prepiri začeli odbijati. Očitno si je zaželel miru, razumevanja, sodelovanja in ne neprestanega tekmovanja in izpodbijanja njegovih stališč.

Ko se razideta, se tudi vi zamislite nad seboj. Zakaj ste hoteli vedno dokazovati lastni prav? Zakaj vas je ego tako »porival« v reakcije, ki so vodile v boje in izgubo energije? Lotite se dela na svojih vzorcih in sčasoma se bo tudi bolečina ob izgubi ljubezni in moža zmanjšala.

Svoje vprašanje pošlji Meliti Kuhar na info@svetovalnica.si

Melita Kuhar, svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok, vodi projekt Svetovalnica, in je stalna gostja v številnih televizijskih oddajah in v revijah. Vsako sredo objavljamo njene odgovore na toja anonimna vprašanja. 

Melita Kuhar je dosegljiva tudi na tel.št. 031 666 168. Če bi se rada naročila na individualno svetovanje ali jo kaj povprašala, piši na: info@svetovalnica.si.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.